Nuortenmatka Kroatiaan

Perusideaa

Toholammin seurakunnan nuorisotyön kautta nuoret voivat päästä kokemaan pieniä välähdyksiä siitä, mitä on lähetystyö ulkomaan kentillä.

Kohteeksemme olemme valinneet työntekijän entisten yhteyksien pohjalta Kroatian. Kroatiassa kohteena on erityisesti Kroatian evankelisen kirkon Kutinan seurakunta, jossa toimii Medialähetysjärjestö Sanansaattajien suomalaiset lähetystyöntekijät.

Nuortenmatkoilla on tarkoitus yhdistää hyöty ja huvi hyvässä balanssissa. Matkan perimmäinen tarkoitus on oppia jotain uutta lähetystyöstä ja kansainvälisestä diakoniasta sekä olla konkreettisena apuna lähetyskohteen arjessa. Sivujuonteena pääsemme tutustumaan vieraaseen kulttuuriin sekä tutkimaan kohdemaan nähtävyyksiä.

Nuortenmatka 2017

Matkustusaika: La 14.10.-Ma 23.10. alustavan suunnitelman mukaan.

Henkilömäärä: 4 - 12 nuorta + 1 ohjaajaa. Ohjaajana toimii Jani Heinineva, joka on käynyt Kroatiassa useamminkin.

Lähtöpäätös: Tehtävä HELMIKUUN LOPPUUN MENNESSÄ lopullisesti, muussa tapauksessa aloitetaan varasijoilta ihmisten ottaminen mukaan.

Maksut: Reissun hinta 500€, sisältäen automatkat, lennot sekä paikalliskuljetuksen Kroatiassa. Ruokailut eivät kuulu hintaan, mutta Kroatian hintataso on suomalaisesta vinkkelistä katsottuna tosi alhainen.

Maksaminen: Reissu tulee maksaa SYYSKUUN LOPPUUN MENNESSÄ Toholammin seurakunnan tilille. Maksaa voit joko koko matkan kerralla (500€) tai kahdessa osassa (1. osa 250€ ja 2.osa 250€). Osamaksussa viestin loppuun merkintä "1.osa" ja "2.osa".

Pankkiyhteys: Toholammin Osuuspankki

Tilinumero: FI17 5471 0910 0005 78

Tilisiirron viestikenttään: ”KROATIA, [matkaan lähtevän nuoren nimi]”. Osamaksutilanteessa nimen perään, mikä maksuosa kyseessä!

Viitenumeroa EI voi käyttää, joten siksi viestiin laitettava VIESTIKENTTÄÄN teksti yllä olevan ohjeen mukaan.

Vakuutukset: Seurakunnalla on ryhmävakuutus tapaturmien varalta. Matkaan lähtevän on tilattava Eurooppalainen sairasvakuutuskortti netistä. Mikäli haluaa ottaa lisäturvaksi matkustajavakuutuksen, sen voi hoitaa oman vakuutusyhtiön kautta lisänä omaa aikaisempaa vakuutusta. Tapaturmalisää matkustajavakuutukseen ei tarvitse ottaa, koska seurakunnalla on sitä varten tuo tapaturmavakuutus. On myös hyvä miettiä, tarvitseeko ottaa matkatavaroille erillisvakuutusta. Ei superkalliita tavaroita mukaan!

Rokotukset: Rokotuksia ei tarvita lyhytkestoisille matkoille Kroatiaan.

Matkareitti: Toholampi - Helsinki - Toholampi järjestetyllä yhteiskyydillä. Helsinki-Vantaalta lähdemme joko Kööpenhaminan tai muun välietapin kautta Zagrebin kansainväliselle lentokentälle. Paluu samalta kentältä Helsinki-Vantaalle, jossa automme on matkan ajan parkissa. Loppumatka autoilla rauhallista kyytiä Toholammille.

Vastaanottava taho: Kroatian evankelinen kirkko, Kutinan seurakunta & Medialähetysjärjestö Sanansaattajat. Seurakunnan pappi Elina Braz de Almeida (os. Saari).

MUKAAN TARVITTAVAT DOKUMENTIT

• Passi tai kuvallinen henkilökortti (ajokortti tai kela-kortti ei kelpaa)
  • Eurooppalainen sairaanhoitokortti (ilmainen, haettavissa lomakkeella netistä)
  • Lupalappu (suomeksi ja englanniksi, palautetaan Janille maaliskuun aikana)
  • Lääkkeiden reseptit, mikäli lääkkeitä joutuu ottamaan mukaan

PAKKAUSLISTAN HUOMIOITA

• Ei lakanoita, ei pyyhkeitä.
  • Oikeasti remonttivaatteet (kirkon maalausprojekti luvassa)
  • Ulkoiluvarusteet (mm. hyvät kengät, tuulipuvun tapaista vaatetta)
  • Raamattu, jos omistat tai on tallessa.
  • Ei hellevaatteita mukaan, mutta ei toppavaatteitakaan. Lämmin syyskeli.
  • Lääkkeet ja reseptit niihin.
  • Peseytymis- ja hygieniatuotteet. Hammastahnat ja shampoot pystyy ostamaan sieltä. Hammasharjan voi ottaa.
  • Pyykinpesumahdollisuus on. Ei tarvita joka päivälle omaa vaatetta. Mutta vaihtovaatteita kuitenkin sopivasti, ei ”miespakkausta”.
  • Passi, Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja käteistä pieni summa (euroja)
  • Pankkikortti (Visa Electron tai Debit)
  • Uikkarit (menemme rannikolle leirille)
  • ”Menkoista selviytymispakkausta ei tarvita koko retken ajaksi.” = Siteitä, tamponeja ja suklaata saa sieltäkin. Tuttuja merkkejä, paitsi ettei Fazeria ei saa.
  • Sopivan urheilullista (kevyttä ja hengittävää) vaatetta kannattaa ottaa mukaan.

HUOMIOITA PAKKAAMISEEN

• Varmuuden vuoksi max. 20kg matkalaukku.
  • Pakkauksen kokoonpano maksimissaan: matkalaukku (ruumaan), käsimatkatavara (reppu) ja kameralaukku/läppäri.
  • Kannattaa jättää tuliaisille varaa reilusti.
  • Matkalaukkuun omat yhteystiedot katoamistapausten varalle.
  • Älä pakkaa mitään oikeasti turhaa.
  • Mieti, mitä asioita ei kannata pakata vaan ne voi ostaa yhteisesti.
  • Särkyvät tavarat kannattaa pakata vaatteiden väliin, keskelle laukkua.
  • Nestemäiset tavarat pitää pakata Minigrip-pusseihin.

MATKAN SÄÄNTÖJEN HUOMIOITA

• Tupakointi kielletty. Sauhuttelijat ottavat nikotiinipurkkaa jne mukaan, jotta selviävät tai ovat sitten täysin ilman.
  • Alkoholin juominen kielletty matkustajan iästä riippumatta.
  • Yksin ei saa lähteä seikkailemaan, mennään porukoissa.
  • Valokuvaamisessa on rajoituksia kohdemaassa. Poliisi, tullit, raja-asemat, viranomaiset ja tehdasalueet kiellettyjä kuvata.
  • Hyvät käytöstavat kun ottaa käyttöön niin selvitään hyvin.
  • Hyvä ohjesääntö: Kysy ennen kuin teet. Kulttuurissa ja muussakin niin paljon eroja Suomeen, että parempi varmistaa aina.