Tekstin koko: A+ A-

KYSYMYS-VASTAUS -palsta

Tällä sivulla nuoret voivat esittää kysymyksiään nuorisotiimin jäsenille. Kysymyksen voi esittää myös tarkennetusti Janille, Minnalle tai Eijalle. Yleisiin kysymyksiin vastaa todennäköisimmin Jani. Kysymyksiä voi esittää mistä tahansa aiheista aina uskon sisällöistä työntekijöiden harrastuksiin asti.


KYSYMYKSIIN VASTATAAN MUUTAMAN KERRAN KUUSSA!

Akuuteissa tilanteissa WhatsApp-viesti, tekstiviesti tai Facebook-viesti on järkevämpi toimintapa, jos vastaus pitää saada pikaisesti. Tällä sivustolla kysymyksiin vastataan ajan kanssa, joten älä turhaudu, vaikka vastaus hetken viipyisikin. Kaikki kysymykset laitetaan talteen kyllä.

Uusin vastaus on aina ylimmäisenä!

KIRJOITA KYSYMYS

 


Pääseekö helvetistä koskaan pois? Itse olen uskossa ja uskon pääseväni taivaaseen, mutta surettaa kaikki jotka joutuvat kadotukseen.

Moikka.

Tuo on rankka pohdinta, kun itsensä lisäksi ajattelee luonnollisesti lähimpiä rakkaita. Toisten määränpää mietityttää. Tässä on kuitenkin vaaransa, että miettii liikaa ja elää liian vähän. Sen sijaan, että murehtisimme toisten ihmisten suuntaa, meillä on mahdollisuus välittämisellä ja kunnioittavalla ystävyydellä ohjata heitä totuuden tielle. Eli rakkaudella voit vaikuttaa ystävääsi. Sehän meillä on tehtävänäkin ”Menkää ja tehkää.”. Alkuperäiseen kysymykseen on pakko vastata, kuten asia on, vaikka se ei ole miellyttävää: Helvetti on ikuinen ero Jumalasta. Sieltä ei siis pääse pois. Siksi elämän aikana jokaisen uskovan tehtävä on ohjata etsiviä kohti oikeaa suuntaa. =)

-Jani H

 

Onko Vintillä yhtään sellaista nuorta josta et pidä?

Moide.

Tähän on helppo sanoa yksi laulun säe: ”Kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkia pitää rakastaa.”. Varmaan sinullakin on elämässäsi ihmisiä, jotka ovat kohdelleet sinua huonosti. Pidätkö heistä? Sama minullakin. Elämässäni on ihmisiä, jotka ovat aiheuttaneet ikävää elämääni. Siksi voin sanoa, että on ihmisiä, joista en pidä, MUTTA… eivät he kyllä itseasiassa Vintillä edes ole. Ehkä hekään eivät pidä minusta. =)

Mun unelma olisi, että jokainen nuori voisi löytää paikkansa elämässä. Tietysti toivon, että mahdollisimman moni löytäisi paikkansa Vintiltä. =) Ovet ovat auki kaikille ja haluan luottaa nuoriin. Sen jälkeen on omissa käsissä, mitä sillä luottamuksella tekee. =) 

-Jani H

 

Mitä mun pitäis tehdä kun en uskalla näyttää omia tunteitani?

Moide ja hyvä kysymys!

Yksinkertaisesti: Ottaa vaan riski ja näyttää ne. Miten voisi käydä? Mikä voisi olla pahin juttu, mitä se aiheuttaisi? Todennäköisesti siitä aiheutuva ikävä ei pahimmillaankaan olla lähelläkään sitä vapauden tunnetta, mikä niiden näyttämisestä seuraa. Näytä tunteesi, ylitä pelko. Jumala on luonut meihin tunteet, jotta voisimme ilmaista itseämme. Näytettäväksi ja käytettäväksi tehdyt. Helpointa on aloittaa ihmisistä, jotka ovat rakkaimpia.

-Jani H

 

Miten uskoa voi vahvistaa?

Moikka!

Uskoa on lopulta aika simppeli vahvistaa, kun sen vain aloittaa. Uskonelämän hoitamisessa on neljä pöydänjalkaa: Rukous, Raamattu, Seurakunta ja Ehtoollinen.

Rukous – Rukouksessa aratkin kysymykset, toiveet ja pyynnöt esitetään Hänelle, joka on sinutkin luonut. Voit rukoilla omin sanoin ihan mitä vain, vaikkapa uskon vahvistumista. Jumala vastaa rukouksiin ja me huomaamme sen, kun pidämme silmät ja sydämen avoinna vastauksille.

Raamattu – Jumala puhuu raamatuntekstien kautta meille. Evankeliumit ja psalmit ovat hyviä paikkoja aloittaa. Evankeliumeissa meille kirkastuu se, mitä Jumala teki meidän puolestamme. Meidän ei tarvitse kuolla. kun Hän lähetti poikansa voittamaan kuoleman, jotta saisi meidät luokseen fyysisen kuolemamme jälkeen. Luottamalla tuohon, meille on Jumala luvannut ikuisen elämän. Raamattu on Jumalan lupausten aarreaitta.

Seurakunta – Ole siellä, missä uskonelämääsi tuetaan. Seurakunnassa on tilaa kysymyksille ja kivuillekin eikä kukaan naura pohdinnoillesi. Sinun puolesta rukoillaan ja matkaasi uskonelämän myrskyissä tuetaan. Siellä on hyvä olla, missä on samanhenkistä seuraa.

Ehtoollinen – Tämän lähemmäksi Jumalaa ei voi maailmassa päästä. Täydellisen anteeksiannon ja armon ateria, jossa Jumala koskettaa ihmistä leivän ja viinin kautta. Siinä pöydässä sinutkin puhdistetaan kaikesta pahasta ja voit anteeksiannettuna luottaa siihen, että Jumala on sinun puolellasi ja taivas on totta sinullekin! =)

Näin tiiviisti vastattuna. =)

-Jani H

 

Miten voisin saada selville oonko uskossa kun en oikein tiedä?

Moikka!

Mä uskaltaisin sanoa niin, että jos edes kysyt mielessäsi ”Jumala, oletko siellä?”, olet uskossa. Usko on kysyvää ja haurasta, mutta olemassa. Sehän riittää. Ainoastaan totaalisen kieltäjät eivät ole uskossa. Eli jos edes kysyt, olet. =)

-Jani H

 

Miten sulla riittää voimat auttamaan monia nuoria vaikeissakin asioissa?

Moikka!

On väärä luulo. että olisin yksin auttamassa. Ympärillä on monia ammattilaisia, jotka tekevät yhteistyötä. Mun osa on olla kuuntelija, tsemppaaja, rukoilija, kannustaja ja eteenpäin ohjaaja. =) Terapiat yms. hoitavat toiset ammattilaiset. =) Jumala antaa mulle voiman hoitaa oma ruutuni. =)

-Jani H

 

Puhuuko nuoret paljon sulle heidän omista asioista?

Moikka!

Todella paljon ja siitä olen äärimmäisen kiitollinen. =) <3 Kaikesta saa tulla juttelemaan. Ei tarvitse hävetä mitään. =)

-Jani H

 

Milloin tiedät/arvaat että nuorella menee huonosti?

Moikka!

Arvaaminen ei kuulu oikeastaan kohteliaisiin tapoihin. Mä kysyn suoraan, onko kaikki hyvin ja nuori saa päättää, miten vastaa. Joskus toki kuulen huolestuneilta kavereilta pyyntöjä auttaa tiettyä henkilöä. Se on hieno ele ja autan tietenkin. Myös silmät kertovat paljon. Silmät voivat itkeä, vaikka suu nauraisikin. Silmät ovat sielun peili. Siitä voi nähdä ja aavistaa jotain.

-Jani H

 

Uskotko että helvetti on olemassa?

Moikka!

Uskon. Koska jos on taivaskin niin silloin on helvettikin. Ikuinen ihanuus vs. ikuinen kärsimys. =)

-Jani H

 

Voinko käydä nuortenilloissa vaikka olenkin homo?

Moikka!

Tottakai voit! Miksi et voisi? =) Homoutesi ei ole synti, sairaus, rikos, häpeä tai virhe. Olet Jumalan luoma, arvokas ja tärkeä. Sinua ei tuomita seurakunnassa. Tule Vintille rohkeasti! Siellä on sinunkokoisesi paikka odottamassa sinua! =) =)

-Jani H

 

Miksei tää juttu oo enää Ask.fm sivustolla, niin kuin ennen?

Moikka!

Koska Ask sisältää niin paljon törkyä, enkä halua olla tukemassa yhtä suurinta kiusaamisen kanavaa. Toimii tämä täälläkin ja yhtä lailla anonyymisti. =)

-Jani H

 

Jani: luin kysymys-vastaus palstaa, vaikutat tosi positiiviselta ja mukavalta :) (en siis ole Toholammilta).
Voiko sulle tulla puhumaan instan directissä tai whatsapissa vaikka en olekaan Toholammilta, ei oo ketään kelle vois puhua...

Moikka! Olipahan kiva palaute ja kysymys!

Ilman muuta saa tulla moikkailemaan muakin. Nyt on Lumiassa sellainen softa Instagramille, että Directkin onnistuu hyvin. Myös Wapissa saa kiinni ja Facebookissa. =) Mä tykkään jutustella ja kuulla, miten menee. Jos voin jotenkin jeesata niin hieno homma. =)

-Jani H

 

Mitä tehdä jos ei uskalla oma itsensä?

Moikka! On todella hyvä ja syvä kysymys!

Mä sanoisin vinkiksi sellaisen jutun, että ainakin kannattaa hakeutua pois siitä seurasta, joka ei anna sulle arvoa omana itsenäsi. Ja koittaa löytää paikka, jossa voi olla vapaammin ilman paineita kelpaavuudesta. Seuran merkitys on yllättävän suuri. Mä näen jokaisen, siis ihan jokaisen, Jumalan luomina ihmeinä. Jokaisella on äärimmäisen suuri arvo Jumalan silmissa ja siksi myös minunkin silmissä. Mä näkisin, että yksi paikka, jossa voi olla täydellisen hyväksynnän äärellä on seurakunta. Ihmiset sielläkin voi joskus onnistua mokaamaan pahastikin, mutta Jumalalle jokainen on kallisarvoinen aarre. Siellä ei tarvitse olla mitään muuta, kuin mitä on.

-Jani H

 

Mitä asioita arvostat nuorissa? Ja mistä asioista tykkäät nuorissa?

Kiva kysymys!

Mä arvostan aitoutta todella paljon. Sen että uskaltaa heittää naamarin nurkkaan ja olla oma itsensä. Jokainen on sisimmältään kaunis Jumalan luomus, mutta monet piilottavat sen esittämisen ja roolien alle. Mä nautin siitä tilanteesta, että joku uskaltaa tiputtaa sen roolin pois ja alkaa nähdä itsensä kelpaavana omana itsenään. =)

-Jani H

 

Milloin voisitte vetää Villen kans uuden keikan Vintillä? +olitte aivan sairaaaan ihania!❤️

Hihii! =D  Ehkä joskus! =D

-Jani

 

Onko noloa lukea Raamattua?

Moikka!

Ei todellakaan ole! Jos jostain saat lukea itseäsi ja elämääsi koskettavista asioista niin juuri Raamatusta. Jumala on rakastanut maailmaa, siis SINUAKIN, niin paljon, että antoi ainoan poikansa kuolemaan, jotta meillä, siis sinulla ja minulla, olisi iankaikkisen elämän kodissa paikka. Raamatussa Jumala lupaa tämän kaiken ja lupaa olla sun kanssa ihan aina. <3 Raamatun lukeminen on kannattavaa ja parasta! =)

-Jani H

 

Kauanko olet uskonut siihen että Jumala on olemassa?

Moikka! Mahtava kysymys!

Itseasiassa se on tapahtunut aika hiljattain verrattuna. Rippikouluikäisenä ja vielä 18-vuotiaana en uskonut Jumalaan. Mutta parinkympin korvilla mä lopulta jotenkin aukaisin silmät paremmin ja Jumalalle löytyi paikka mun elämässä. Ja ymmärsin että mulla on paikka Jumalan luona. Se muutti paljon. En voi koskaan painottaa sitä tarpeeksi, kuinka Jumala on antanut mulle elämässä niin paljon rohkeutta, rakkautta ja turvaa! <3 Suosittelen tutustumaan heppuun! ;)

-Jani H

 

Miten oot aina niin ilonen?

Moikka! Jännä kysymys!

Mä en ole aina iloinen. En lähellekään. On päiviä, jolloin vituttaa ja päiviä, jolloin itkettää. On alakulon päiviä ja vihan päiviä. Mä olen ihminen siinä missä kuka tahansa muukin. Mutta monesti nuorten kohtaaminen ja elämäni työn tekeminen saa mut säteilemään, koska mä tunnen, että Jumala on kutsunut mut tähän. Hän antoi mulle paikan ja mun elämälle merkityksen. =) Ei kai siinä voi kuin hymyillä! =)

-Jani H

 

Mikä on ollu sun pysäyttävin hetki elämässäsi?

Moikka! Rankka kysymys!

Ehkä mun on vastattava heinäkuun 5. vuonna 2014, kun Toholampia järkytti neljän nuoren kuolemat. Kuinka iloinen päivä vaihtui uskomattomaan tuskaan. Kun näin turmapaikalla mustat ruumispussit. Se pysäytti. Omia rippinuoria kaksi oli poissa. Neljästä perheestä rakas lapsi oli poissa. Sitä ei unohda.

-Jani H

 

Onko nuorten kans vaikea puhua jostain asioista?

Moikka! Upea kysymys!

Vaikeita asioita ovat aina kuolema, masennus, itsetuhoisuus ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset. Niissä mennään joko niin syvällisillä tasoilla tai henkilökohtaisilla alueilla, että pitää olla todella herkkänä kuuntelemaan ja tulkitsemaan, miltä puhujasta tuntuu. Se on äärimmäisen upeaa, että nuoret luottavat, mutta silti niin vaikeaa, kun haluaa pitää huolta ja auttaa sanojaan tarkkaillen ja miettien.

-Jani H

 

Kuka tai ketkä ovat elämäsi tärkeimmät henkilöt?

Moikka! Mukava kysymys!

Vaimoni Sanna, lukuisat ystäväni ja tuttavani, omat nuoreni ja tietysti ihan vanhempani. Heissä jokaisessa on jotain sellaista, mitä en halua koskaan hukata elämästäni. <3

-Jani H

 

Minkälaisista nuorista olet ylpeä?

Moikka! Mukava kysymys!

Vastaan lyhyesti, koska tavallaan vastattu edempänä jo: Aidoista. Nuorista, jotka uskaltavat olla omia itseään mulle ja ymmärtävät, että heitäkin rakastetaan.

Jani H

 

Keneltä tai mistä saat apua kun menee huonosti?

Moikka! Tarpeellinen kysymys!

Riippuu tilanteesta. Apua saa monista eri paikoista ja henkilöiltä. Kuraattorit, lääkärit, terkkarit, opinto-ohjaajat, opettajat, papit, diakonit… Ja tietenkin minulta. Kaikkia näitä henkilöitä tarvitaan, riippuen ongelmasta ja elämäntilanteesta. Joskus voi aloittaa vaikka minun luota, jos se tuntuu hyvältä ja ohjaan sitten eteenpäin, mikäli itse en ole aivan asian ammattilainen. Kuuntelijaksi minä kyllä uskon pystyväni asiassa kuin asiassa. =)

-Jani H

 

Ootko onnellinen tällä hetkellä?

Moikka! Kiva kysymys!

Vaikka monet asiat minulla tai nuorilla voisivatkin olla paremmin, niin… Silti koen, että olen onnellinen. Mä ajattelen, että vaikka mitä tulisi vastaan, Jumala on mun kanssa ja mä saan olla voittajan puolella. <3

-Jani H

 

Haluaisitko pakolaisia Lampille?

Moikka! Ajankohtainen kysymys!

Minulle asialla ei ole suurempaa merkitystä. Tulee tai ei niin mä selviän kyllä. En näe heitä mörköinä tai pahoina ihmisinä. Jos oikeasti on hätä, niin silloin meillä on velvollisuus auttaa. Väärinkäytöksiä ja huijauksia en toisaalta ymmärrä yhtään.

-Jani H

 

Mitä tehdä jos tuntuu että et ole kenellekkään tärkeä eikä kukaan välitä? 

Moide! Hyvä ja syvällinen kysymys!

Tuo tunne voi tulla toisten ihmisten viesteistä sulle tai muusta kohtelusta. Lähtökohtaisesti kaikki negatiivinen viestitulva tulisi katkaista ja vahvistaa niitä pieniä positiivisia juttuja ja viestejä elämässä. Mä uskon, että sun tunne on vaikea ja vahva, mutta se ei ole täysin totta. Ehkä sua on kohdeltu niin huonosti, ettet enää jaksa nähdä niitä, jotka välittää susta. Mä uskon vahvasti että heitäkin on olemassa, mutta ovat ehkä jääneet suojamuurisi ulkopuolelle. <3 Susta välitetään. <3

-Jani H

 

Onko rukoilu noloa?

Moide! Hyvä kysymys!

Ei ollenkaan. Juttelu Hänelle, joka on kaiken tämän takana, on terapeuttista ja auttaa vähentämään taakkoja. Jumala on ystävä. Ystäville jutellaan päivittäin. Miksei siis Jumalallekin? Seurakunnassa on paljon nuoria, joilta voi oppia siitä. =) Kukaan ei seurakunnassa naura sulle, kun rukoilet. <3

Ja rukouksen voima on uskomaton! =)

-Jani H

 

Mielipide nuorten tupakoinnista?

Hyvä kysymys, mutta vastattu jo aiemmin.

Ei hyvä tapa. En kannusta kokeilemaan. Mutta toisaalta ei ole mun kanssa toimimisen este. <3

-Jani H

 

Miten auttaa kaveria jolla on paha olla?

Moide! Hieno kysymys!

Tärkeintä on kuunnella toista, osoittaa välittämistä, tukea ja kannustaa, lohduttaa ja antaa halauksia. Pelkällä läsnäololla tekee ihmeitä.

Mutta jos tilanne menee huonommaksi, on syytä ottaa yhteyttä ammattiapuun.

-Jani H

 

Miten saisin Jumalan mun elämään?

Moide! Upea kysymys!

Samalla tavalla, kuin ystäviäkin: Viettämällä aikaa Hänen kanssa. Rukous, Raamatun lukeminen, seurakuntayhteys ja ehtoollinen. Niissä kaikissa Jumala on läsnä ja jokaisessa hetkessä Hänellä on jotain sanottavaa sulla. Kun sydämestä pyytää Jumalaa valtaamaan sydämen, Hän sen tekee. Se vaatii oman pienuuden tunnustamista, jotta ylpeys ei estä Jumalan tuloa. Jokainen etsivä löytää, pyytävä saa ja kolkuttavalle avataan. Älä huoli. <3

-Jani H

 

Mitä teet nuoren kanssa jolla on mielessä itsemurha?

Moide! Aika synkkä kysymys.

Yksinkertainen vastaus: Juttelen aluksi, tutkin tilannetta, kannustan puhumaan ja tarpeen vaatiessa itse otan asian puheeksi vanhempien ja hoitohenkilökunnan kanssa. Mä toki toivon, että mun ohjaus kannustaa nuorta itseään puhumaan asiasta, mutta joskus on pakko ottaa itse ohjat, jos nuori ei enää jaksa, halua tai pysty.

-Jani H

 

Miten saisin paremman itsetunnon?

Moide! Hyvä kysymys!

Mun vinkki on minimointi-maksimointi –toiminta. Minimoidaan kaikki sellainen kontakti ja tilanne, jossa saat negatiivista palautetta. Ei olla yhteyksissä ihmisiin, jotka eivät arvosta. Vältetään tilanteita, joissa saat tarpeetonta ja kohtuutonta kritiikkiä. Samalla maksimoidaan kontaktit sellaisiin ihmisiin ja paikkoihin, joissa sä tunnet olevasi arvostettu ja sua kannustetaan. Otetaan kontaktia sellaisiin ihmisiin. Myös rukous ja seurakunta ovat paikkoja, joissa Jumalan viestiä välitetään. Se viestihän on: ”Sinä olet minulle rakas.”

-Jani H

 

Mitä tehdä kun on huono olla eikä mikään tunnu auttavan?

Moide! Hyvä kysymys!

Mun mielestä silloin kannattaa ottaa yhteyttä ammattiauttajiin. Musta voi aloittaa, jos se tuntuu helpommalta kuin muut. Mä oon kuulolla. <3

-Jani H

 

Mikä on surullisin/pysäyttävin asia mistä joku nuori on sinulle puhunut?

Moide! Oli rankka kysymys.

Mitään en tarkasti voi paljastaa, mutta kaikki äärimmäiset pahuuden kokemukset ja suuret menetykset järkyttävät aina, kun niitä kuulee. Yleensä jään miettimään kysymystä ”Miksi?”… Se on rankkaa kuulla, kun toiselle on tapahtunut jotain ihan tolkuttoman hirveää.

-Jani H

 

Mistä asioista olet tyytyväinen elämässäsi?

Moide!

Monestakin. =) Työ, vaimo, ystävät, Toholampi, koti, lapsuuden perhe, taloudellinen tilanne… Ja tietenkin… uskosta Jumalaan! =) <3

-Jani H

 

Miten kannustat ja tuet nuorta jolla menee huonosti?

Moide! Ajankohtainen kysymys, johon toki vastattu monesti.

Kuunteleminen, ymmärtäminen, omien vahvuuksien löytäminen, paikan antaminen, välittäminen, kiinnostuminen ja tietenkin Jumalan viestin välittäminen hänelle. =) Noilla mennään pitkälle. =) Se on niin tärkeää, että jokainen kuulisi olevansa tärkeä ja rakastettu – niin ihmisten kuin Jumalan silmissä. =)

-Jani H

 

Onko kaikki nuoret sulle yhtä arvokkaita ja rakkaita?

Moide! Hyvä kysymys!

Ovat. Jokainen on uniikki ja arvokas sekä rakas mulle. Jokainen nuori on samalla viivalla. Sitten se, miten hän itse ottaa kontaktia, määrittelee sen, miten paljon saa tukea. Yritän kysellä kuulumisia monilta, mutta jos nuori ei halua yhteydenottoa tai kontaktia niin se suotakoon hänelle. =) Tietysti on heitäkin, jotka kohtelevat ja käyttäytyvät minua kohtaan halventavasti niin eipä heidän kanssaan luonnollisestikaan tule tehtyä asioita juurikaan. Lähtökohta on, että jokainen on rakas ja tärkeä. Sen jälkeen pallo on nuorella.

-Jani H

 

 

Mp viiltely ja viiltelijät?

Moikka!

Kysymys todella vaikeaan ja rankkaan aiheeseen.

Viiltely ei ole itsessään ongelma tai se syy pahaan oloon vaan seuraus pahasta olosta. Paha olo sisällä purkautuu ulos jollain tavalla. Viiltelijällä ei ehkä ole mitään muuta tapaa saada tuskaa ulos kuin viiltämällä. Se ei ole terveellinen tai turvallinen tapa, mutta viiltelijän syyllistäminen ei tuo mitään ratkaisua asiaan.

Viiltelijää ei saa katsoa kieroon tai tuomita. Viiltelylle on aina syynsä. Aniharvoin se on huomionhaku. Useimmin taustalla on tuskaa, joka on patoutunut vaikeasti.

Eli... Viiltelijä on yhtälailla arvokas, kuin kuka tahansa muukin ja tarvitsee paljon parantavaa rakkautta ja huolenpitoa osakseen, jotta hän voisi purkaa tuskaansa vaikkapa luotettavalle kuuntelijalle.

-Jani H

 

Jani, milloin teet snapchatin?

Moikka!

Valitettavasti tuota palvelua ei mulle saa, kun työpuhelimena on Lumia. Siihen ei ole kyseistä appsia tehty. =/ =/ Olisi kyllä näppärä.

-Jani

 

Milloin on seuraava disco?

Moide!

Vaikea sanoa. =) Se oli ihan hauska idea ja toimi pariin kertaan tosi mukavasti. Katsotaan keväämmällä. =)

-Jani H

 

Minkä pitkäaikaissairauden? ����

Moikka!

Mulla tosiaan on pitkäaikaissairaus, joka löytyi lukion ykkösvuotta (03-04) edeltävällä kesälomalla. Tuli vaan sellainen romahdus voinnissa ja sitä ihmeteltiin Ilmajoen TK:ssa, Seinäjoen keskussairaalassa ja lopulta Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

http://www.vaskuliittiyhdistys.fi/node/5

Olihan se aikamoinen isku kyllä, että sairastuin, vaikka olin pitänyt itseäni sillee edes kunnossa, etten ollut tehnyt mitään tyhmää rasittaakseni terveyttäni. Se oli kuin seinä, josta ei päässyt eteenpäin tai isku vasten kasvoja. Se jos joku masensi. Siitä on nyt aikaa se yli 10 vuotta ja siitä on selvitty. Kun elämään löytyi Jumala, niin tällaisista asioistakin on päässyt eteenpäin. Tullut ihan uudenlaista turvaa. =)

Mutta niin... Tällaista. =) =/

-Jani H

ps. Tauti/sairaus ei tartu! ;) :D 2 päivää sitten

 

mp koulukiusaaminen? puolustatko vain ystäviä vai uskallatko puolustaa muitaki ja mennä välii?

Moikka!

No tää on jotain, mihin oon sanonut mielipiteeni niin monta kertaa. Vakava juttu ja lähes julminta mitä lapset/nuoret voi toisilleen tehdä. Koulussa ollaan niin paljon ja se on niin suuri osa elämää että siellä pitäisi olla jokaisella hyvä olla. Kiusaaminen on aina väärin.

Yritän puolustaa kaikkia kiusattuja, joista vain tiedän. Ohjaan ja autan heitä kertomaan opettajille noista jutuista, koska he ovat koulussa vastuussa oppilaista. :)

-Jani H 2 päivää sitten

 

Miten raamattu suhtautuu homoseksuaaleihin

Moikka!

Vastausta oon antanut jo ennenkin tähän.

Lähtökohtaisesti ja kiteytetysti...

1) Raamattu kehottaa meitä rakastamaan toisiamme. Se on selvä.

2) Raamattu kehottaa kunnioittamaan parisuhteitamme, arvostamaan kumppaniamme. Irtosuhteet ja pettäminen väärin.

3) Raamattu puuttuu sellaiseen seikkailunhaluiseen "kukasta kukkaan" hyppimiseen ja tunteettomiin irtosuhteisiin kieltävästi. Se rikkoo jokaista osapuolta.

4) Jokainen ihminen on seksuaalisena "olentona" Jumalan kuva ja korvaamaton, huolimatta seksuaalisuuden suuntauksesta.

5) Missään kohdassa Raamattua ei puhuta homoseksuaalisesta parisuhteesta. Homoseksuaalisia tekoja kieltäviä kohtia on, mutta niissä on suurimmalla todennäköisyydellä kyse sikäläiseen kulttuuriin ilmestyneen epäjumalanpalvonnan menoihin liittyneen hyväksikäyttötyyppisen meiningin kieltämisestä. Myös aikansa rikkailla ja mahtavilla oli prostituutiotarkoituksessa sekä tyttöjä että poikia. Tällaista järjettömyyttä ja tunteetonta sekoilua ei Raamattu hyväksy. Parisuhde on asia erikseen.

6) Jokaiseen ihmiseen kuuluu ulkoisten ominaisuuksien lisäksi tunteet, persoonallisuus, seksuaalisuus ja muut ominaisuudet, jotka häneen on luotu juuri niin kuin Jumala on hyväksi nähnyt. <3

Eli...

Minun tulkintani ja kristinuskon käsitykseni mukaan: Homoseksuaalisuus EI ole synti, sairaus, rikos, häpeä taikka luomistyön virhe. :) <3

Seksuaaliselta suuntautumiseltaan valtavirrasta poikkeavat ovat täysin yhtä arvokkaita, yhtä rakkaita ja yhtä pelastettuja kuin kaikki muutkin. :)

-Jani H

 

Jani, kiitos todella paljon mitä oot tehnyt asioiden eteen. Itelläkin ollut todella vaikeaa, mutta olen (ainakinmelkein) päässyt yli tästä "ystävästä", joka silloin aikoinaan loukkasi minua-syvästi. Olin aikeissä lähteä vähä pidemmälle matkalle pois, mutta sinä autoit. Aivan lähellä, etten mennyt ❤

Kiitos paljon ihanasta viestistä. <3

Toivottavasti voi päivä päivältä paremmin. :) <3

-Jani H 8 päivää sitten

 

Mitä mun pitäis tehdä kun välillä tuntuu että pää hajoo

Moikka!

Puhua asiasta. Ehdottomasti. Mikään ei muutu, ennen kuin niitä ajatuksia on saanut puhuttua jollekin auttajalle. <3

-Jani H 8 päivää sitten1 henkilö tykkää tästä

 

Jani: Mikä oli mukavinta kuutamoleirillä?

Moikka!

Hmmm... Olisikohan ne yhdessäolon hetket, hartaudet, Tuulian Rukouspysäkki ja sellainen... :) Toiminta oli hauskaa, mutta yhdessäolo oli parasta. :)

-Jani H 8 päivää sitten

 

Tunnetko ketään kaveruksia jotka tekevät kaikkea yhdessä?

Moikka!

Vähän vaikeasti ymmärrettävä kysymys. Mutta jos käsitän ihan oikein niin tottakai tunnen. :) Mulla on monia frendejä tai tuttavia, jotka parhaan ystävänsä kanssa ovat monesti matkassa ja aina saa nähdä, mitä siitä tuleekaan. :) Tiiviitä ystävyyssuhteita on monilla tutuillani. Itselläni ei koskaan ole ollut niin läheistä ystävää, että olisi voinut sanoa vaikka"bestikseksi", jonka kanssa aina seikkailla. :)

Mutta niin... On niitä ja mikäs sen huikeampaa, jos on sellainen frendi. :)

-Jani H 8 päivää sitten

 

Ootko itse sitten juonut paskaan oloon kun muka tiiät että se palaa moninkertaisena? ����

En ole, mutta itselläni on paljon karuja asioita kokeneita tuttuja, jotka ovat sanoneet asian olevan niin. Itse en voi juoda pitkäaikaissairauden ja lääkkeiden takiakaan. Tosin en joisi muutenkaan.

Sen oon oppinut itseäni asian suhteen kokeneemmilta, että ei ole mitään humalaa tai hönötilaa, joka saisi jollain tapaa pettyneen, surullisen tai masentuneen sielun nauramaan. Hetken pako onnistuu, mutta siitäkin laskeudutaan arkeen takaisin. :/ Ongelmat ei poistu pakenemalla.

Sen verran pitää uskoa itseään viisaampia, etten lähde heitä kyseenalaistamaan. :/ :)

-Jani H 12 päivää sitten

 

onko K-16 iltoja enää ollenkaan?

Kyllä on!

Niitä kutsutaan nykyään RunKo-illoiksi! :)

Facebookissa mainos ja kouluille ilmestyy laput. :)

-Jani H 22 päivää sitten

 

mielipide kaljasta?

Heh...

Kuten sanotaan, viina on viisasten juoma... Pätee kaikkiin alkoholeihin. Ei sillee, että tekisi viisaaksi vaan sitä, että vain viisaasti sitä tulisi käyttää. Yhtäkään hyvää ja kauaskantoista valintaa/päätöstä tuskin on tehty räkäkännissä. =) Eipä siinä mitään pahaa ole, jos saunakaljan ottaa, kun siihen on lupa tai muuta vastaavaa. Mutta joku kaupan nurkalla pussikaljoittelu herättää mieleen kysymyksen: Tietääkö nuo tyypit elämän kuluvan vaikka sitä ei käytä?

Jos tuskaan, huonoon itsetuntoon, syyllisyyteen, alemmuuden kokemukseen, pelkoon tai suruun juo pään täyteen, voin vakuuttaa, että se olo ei vain palaa vaan se palaa moninkertaisena.

Mä ajattelen, että joka viikonloppu kännäävät - ja siis nimenomaan KÄNNÄÄVÄT - nuoret varmaan kokevat jotain näyttämisenhalua tai omaa riittämättömyyttä selvinpäin, kun kännistä pitää hakea "voiman tunne"... =/ Tai mene ja tiedä..

Mutta siis...

Saunakalja tai muu esim aterian yhteydessä tai sillee ok, mutta... kännääminen... surullista...

-Jani H 30 päivää sitten

 

mikä on nuortenilloissa kävijämäärä ennätys?

Moide!

Kävijäennätys on joku vajaa 100... =) Salissa on ollut parhaimmillaan 86 henkilöä istumassa hartauden aikana. =)

-Jani H 30 päivää sitten

 

huomasin frendillä haavoja käsissä japelkään niiden tulevan viiltelystä. mitä mun pitäis tehdä?

Moide!

Jos oot paikallisia niin tule puhumaan vaikka mulle tai kuraattorille tai laita Facebookissa viestiä. Frendiltä voi toki kysyä suoraa kun, että mitä ne ovat. Hienotunteisuutta vaatii tuo asia. Jos ovat viiltelystä, viiltelijää ei saa syyttää. Viiltely on merkki tuskasta, eli oire. Ilman syytöstäkin varmasti paha olla. :/ Viiltely on seuraus, ei syy.

Eli...

Kannattaa kertoa huolesta auttajille ja hyvin lempeästi ja ymmärtävästi kysyä viiltojen omistajalta asiasta. Mutta siinä pitää olla tarkka, ettei loukkaa tai lisää häpeää. :/

-Jani H noin 1 kuukausi sitten

 

Kelle voisi puhua jos tuntuu että pää hajoaa, muttei ole haluja puhua

Moide!

Mulle voi puhua aina, jos kelpaan. Toki on monia muitakin vaihtoehtoja. :) Jokaiselle löytyy varmasti sopiva apu. :)

Ota muhun rohkeasti yhteyttä niin mietitään yhdessä sulle sopiva apu. :) Kaikki järjestyy kyllä. :)

-Jani H 2 kuukautta sitten1 henkilö tykkää tästä

 

mikä on elämän tarkotus?

Moide!

Mä oon kokenut, että suurin tarkoitus on ottaa rakkautta vastaan ja rakastaa muita! =) Tuolla ajatuksella pääsee pitkälle ja rakkauden monimuotoisuudesta johtuen (teot, tunteet, asenteet jne) maailma rullaisi paljon paremmin radallaan, jos tää tarkoitus olisi kaikille selvä ja yhteinäinen. =)

Mulle tämä koko ajatus elämän tarkoituksesta nousee mun uskosta Jumalaan. Raamatussa mulle elämän tarkoitus ilmoitetaan Jeesuksen sanoissa:

"12 Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä.

13 Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.

14 Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä.

15 En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut.

16 Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte.

17 Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.."

Joh.15:12-17

Tää on mulle kaikki kaikessa. =) Kaikki ansaitsevat tulla rakastetuksi ja välitetyksi, kun kerran minuakin on Jumala rakastanut, vaikka en sitä rakkautta ole mitenkään ansainnutkaan. =)

-Jani H 3 kuukautta sitten

 

kaikki eivät voisi, usko tai älä.

Niinpä... Surullista, kun ihmisillä on harhaisia pelkoja, tolkuttomia ennakkoluuloja ja vääristyneitä ajatuksia heistä. =/ =( =/ Jotkut ovat pelkojensa vankeja.

-Jani H 3 kuukautta sitten

 

voisitko olla homon kaveri?

Moide!

Helposti, koska olen jo tälläkin hetkellä. =) =) Miksi ei voisi olla? =)

-Jani H 3 kuukautta sitten

 

Mitä kuuluu? �� + Selfie ois aika makia! ��❤

Moide!

Kuuluu kyllä tosi hyvää, vaikka lomalla olenkin! =)

Tässä tällainen pieni foto! =D =D

Hauskaa kesää sullekin! =) Nähdään kylillä! =)

Mitä kuuluu? �� + Selfie ois aika makia! ��❤ 3 kuukautta sittenRonjaa ja 1 toinen tykkää tästä

 

Mp seksuaaliväheimistö

Moide!

Ihmisiä siinä, missä sinä tai minäkin! =) Ei mitään pahaa sanottavaa. Tunnen montakin ko kategoriaan kuuluvaa tyyppiä, eikä heitä tarvitse pelätä, kammota taikka saatikka syylistää ja vihata. =)

Samalla viivalla kaikkien muiden kanssa. =) =)

-Jani H 3 kuukautta sitten

 

Mitä jos nuori ei enään jaksa elää ja on kokonaan menettänyt toivonsa elää. Mitä teet tässä tilanteessa?

Moide!

Tosi vakava kysymys, mutta hyvä kun kysyit! =) =/

Mä haluan kuunnella nuorta ja ymmärtää, mistä tuollaiset tunteet johtuu. Koitan jutella ja saada nuoren huomaamaan, että asiat eivät olekaan ehkä niin synkät, kuin oma mieli on ne värjännyt. Positiivisten asioiden etsimistä ja ihan aitoa kehua sekä kiitosta annan, koska jokainen ihan oikeasti tarvitsee sitä. =)

Vaikeissa paikoissa ja lukkiutuneissa tilanteissa rohkaisen ja tuen nuorta hakemaan ja ottamaan apua vastaan. Apua saa monista paikoista ja eri tavoilla, kun vain tietää, mitä etsiä. Mä haluan auttaa vaikeassa tilanteessa olevaa nuorta avun luo ja tuen hänen toipumistaan mukana kulkien. =)

-Jani H 3 kuukautta sitten1 henkilö tykkää tästä

 

jumala vs saatana?

Jumala 100 - Saatana 0

Simple as that. Jumala vie aina saatanaa kuin pässiä narusta!

-Jani H 3 kuukautta sitten

 

mielipide lestadiolaisten säännöt? Ei ehkäisyä, alkoholia jne..

Moide!

Tarkoitus on hyvä ja se kuuluu heidän perinteeseensä. Mutta hyvät tarkoituksetkin voi mokata, jos niistä tulee painostus- tai pakkokeinoja tai helvetillä pelottelun kohteita. Eli ovatkin varmasti ihan hyvät, jos niitäkin käytetään rakkaudella ja viisaudella kaikkien hyvää ajatellen. Väärinkäyttö on sitten asia erikseen.

-Jani H 4 kuukautta sitten

 

mp lestadiolaiset

Heips!

Tää on oikeasti aika paha. Ihmisinä heissä ei ole oikeasti mitään vikaa tai pahaa. Mä tunnen monia, jotka on ihan kultaisia ihmisiä ja hyviä tyyppejä. =) Ja nuorissa on mahtavan fiksuja poikia ja tyttöjä, että pointsit heille! =)

Ongelmaksi muodostuu se, jos heidän oppinsa tietyiltä osin alkaa riitelemään yleisen seurakunta- ja pelastuskäsityksen kanssa. Riidat muodostuu silloin, jos vannoutunut lestadiolaisen opin kannattaja (yleensä aikuinen tai joku vielä vanhempikin) alkaa haastamaan toisia kristittyjä. Toki se haastaminen on yleensä ajattelematonta toimintaa ja usein mustavalkoista, jolloin toista ei edes yritetä ymmärtää. Silloin vaikeudet voi alkaa, koska pelastus määräytyy eri tavalla ja oikeat uskovat aloitetaan määrittelemään muun kuin uskon kautta.

Asioista voi tehdä ongelman, jos haluaa, mutta mun mielestä ei tarvitsisi. =)

Näin karkeasti ottaen.

-Jani H 4 kuukautta sitten

 

Mikä saa sinut itkemään? entä nauramaan?

Moide!

Mut saa nauramaan lähes mikä vaan huumori. Tilannekomiikka ja erilaiset kämmäykset naurattavat eniten. Brittikomedia on lähellä sydäntä ja sen parissa nauran monestikin ihan hengettömäksi! =D =D

Itkemään saa myös moni asia, mutta nuorten paha olo, suru, tuska ja traagiset elämänkokemukset nostavat kyyneleet silmiin helposti =/ =( Nuoret ovat vaan mulle niin rakkaita, että heidän tuskansa on minunkin tuskani. =/ <3

-Jani H 4 kuukautta sitten

 

Päseekö taivaaseen jos uskoo mutta tekee tietoisesti syntiä ja sit pyytä ne vaan anteeksi?

Moide!

Hyvä kysymys. Voisi heittää silloin, että onko anteeksipyyntö ja katumus tuolloin aitoa?

Taivaaseen pääsemiselle idea on, että pyytää anteeksi ja katuu syntejään ja uskoo niiden olevan Jeesuksen ristinkuoleman kautta anteeksiannettuja. Tähän anteeksiantoon liittyy myös sana "parannus" eli yritys ainakin vähentää tai välttää tekemästä tahallaan syntiä. Anteeksianto ja -pyyntö perustuu rehellisyyteen, avoimuuteen ja luottamukseen.

-Jani H 6 kuukautta sitten

 

Mitä mieltä ootte trullaamisesta?

Moide! =)

Hauska leikki lapsille ja saa karkkia! =) =) Virpominen oikeastaan on hyvän toivottamista, kuin siunauksen antamista. Pikkaisen muokkautunut vuosien saatossa.

-Jani H 6 kuukautta sitten

 

Miksi jeesus ja muut raamatun henkilöt kuvataan aina länsimaalaisen näköisiksi, vaikka siellä niiden maassa on oikeasti kyllä eri näköisiä ihmisiä? Rasismia?

Moide!

Lienee taiteilijan vapauksia. En tiiä, miksi noin on, mutta luullakseni useimmat kuvittajat varmaan tehneet ihan omia ratkaisuja! =D

-Jani H 6 kuukautta sitten

 

Mitä ihmettä mä teen ihmisen kans joka aivan selvästi tarvis tukea ja ymmärrystä, mutta ei.... suostu ottamaan apua vastaan...?

Moide!

Hyvin kysytty tärkeästä aiheesta!

Lähtökohta: Älä yritä yksin vaan hae apua työntekijöiltä/ammattilaisilta.

Jos olet Toholammilta, laita viestiä minulle vaikka Facebookissa. Muualla asuvan kannattaa ottaa yhteyttä joko omaan nuorisotyönohjaajaan, koulukuraattoriin, terkkariin tai muualle.

Toimi rohkeasti ja ota yhteyttä. Se on kaverillesi parasta, mitä voit ikinä tarjota.

-Jani H 6 kuukautta sitten

 

Mut mistä tiiän millon oon uudestisyntynyt?

Moide!

Aika huikea kysymys!

Minusta yksinkertainen vastaus on se, että kun uskot Jeesuksen olevan Jumalan poika ja maksaneen sinunkin syntisi Golgatan ristillä pois. =)

Uudestisyntyminen ei lopulta ole siis mikään maaginen juttu tai mystiikkaa täynnä, kuten sanan voisi ymmärtää. Tavallaan voisi ajatella, että epäuskon kun heittää romukoppaan ja uskoo Jeesukseen, on uudestisyntynyt ylhäältä. =) Uskon mukana ajattelutapa muuttuu asioiden suhteen ja alkaa miettimään elämänvalintojakin uusien silmien kautta. =)

Jotain tuohon suuntaan. =)

Sanon sulle: Älä ota tätä suorituksena tai paineena vaan mahdollisuutena aloittaa alusta. =) <3

http://fi.wikipedia.org/wiki/Uudestisyntyminen_(kristinusko)

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

mitä mieltä olet viritetyistä mopoista?

Hahaaa! =D

No sehän on kossien perinteinen harrastus! =) Kaippa sitä saa virittää, jos yleisessä liikenteessä ajaa kuitenkin ihmisiksi! =) =D

-Jani H 7 kuukautta sitten1 henkilö tykkää tästä

 

mitä mieltä olet nuorista jotka eivät käy vintillä?

Moikka ja kiitos kysymyksestä! =)

Mikäs heissä ihmeempää. Ei kaikki tykkää, mutta he eivät tiedä, mistä kaikesta hienosta jäävät välillä paitsi. =) ;)

En mä oletakaan, että kaikki tulisi, vaikka se toki aivan upeaa olisikin. Jotkut viihtyy kotona ja jotkut muualla. Ainut porukka, jolle ihan rehellisesti jo säälivästi nauran on he, jotka menee pussikaljoittelemaan jonnekin. =P =/ =D Sitä ajatellessa ei voi olla miettimättä, kuinka paljon enemmän he saisi elämästä irti Vintilläkin... =) =/

Mutta niin... On sitä Vintin ulkopuolellakin hyviä tyyppejä! ;)

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

Millanen on hyvä isonen? :)

Moide!

Helppo kysymys: aito ja oma itsensä! =)

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

Mitä mieltä olet nuorten juomisesta ja miten toimit jos saat tietoosi ihan tutun nuoren juovan tai polttavan?

No niin...

Joka kerta surettaa, kun nuorten pitää esittää vanhempaa ja kovempaa kuin ovatkaan. =/ Harmittaa, jos nuoresta pitäen pitää lähteä sille linjalle elämässä. =/

Toki jokainen melkeimpä kokeilee tyhmyyksiä nuorena.

Mä ajattelen, että en jaksa nipottaa polttelemisesta kenellekään, jos se ei häiritse Vintin toimintaa tai leirillä eloa. Se tapa on voitu oppi vaikka kotona jo ihan pienenä niin ei se kieltämällä ja valittamalla katoa. =/ Juomisesta oon vähän tiukempi. Jos Vintille tulee päissään niin häiriötyypit ilmoittelen eteenpäin, soitan kotiin tai jos sinne ei voi soittaa viestiä sossulle/poliisille (jos aivan tolkuttomassa kunnossa tai häiriköi). Häiriöttömiä tyyppejä seurailen ja koitan vähän jutustella, mistä moinen... =/

Vaikeita tilanteita, jos elämä on sillä mallilla että ilo tulee vain juomisesta. =/

-Jani H 7 kuukautta sittenPetteri Savolainen ja Niggee tykkää tästä

 

onko vintillä ihmisiä joista et tykkää/on ärsyttäviä?

Moide!

Jokainen osaa olla ärsyttävä halutessaan, minäkin. ;)

Eipä siellä sillee ole siis ihmisiä, jotka olisi ärsyttäviä. =) Jotkut tosin käyttäytyy välillä vähän ärsyttävästi, mutta toki sitä osaa kaikki tehdä. Yllättävää on ollut se, että koulussa ihan kauheina pidetyt tyypit näyttäneet ihan toisia puolia Vintillä ja Lestillä. =)

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

Miten voin olla varma että oon pelastettu?

Moide!

Tää on hyvä kysymys!

Mulla on tällainen ajatusleikki, joka oikeastaan vastaa kysymykseesi:

Jos mietit, riittääköhän minun uskoni ja pelastunko, pelastut. =)

Eli uskonvahvuudella ei ole väliä. Heikko ja horjuvakin usko kelpaa Jumalalle. =) Jumala tietää, millaista ihmisen elämä on ja kuinka myrskyisää voi uskonelämä olla. Jumala rakastaa ja toivoo, että ihminen kiinnostuisi Hänestä, antaisi Hänelle mahdollisuuden ja avaisi sydäntään etsimään Jumalaa. =)

Eli voinen sanoa hyvällä omallatunnolla: Sinä riität Jumalalle ja luota, että Jumala on sinutkin pelastanut. =)

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

mitä mieltä tämän hetkisestä isko porukasta?

Moide!

Pakko sanoa, että Toholammilla on aina ollut kovatasoinen porukka ja niin on nytkin! =)

Kenestä vain voi tulla loistava isonen. =) Mä en oikein ymmärrä edes, miten täällä Lampilla/Lestillä jengi on niin hyvin messissä ja oikeasti aivan huikeita tyyppejä! =)

Ei ISKOssa ole ketään, joka olisi siellä haahuilemassa. =)

Kohta on ISKO loppu ja on suurin pitkään aikaan! =)

Onnellinen olo. =) <3

-Jani H 7 kuukautta sittenRonjaa tykkää tästä

 

Mitä olet mieltä mopolla keulimisesta? Onko se syntiä?

Haha! =D

Ihan siistiä touhua, jos tehdään alueella, missä voi turvallisesti neppailla. Jos linttaat mummon tai jonkun muun alle niin silloin ei hyvä juttu! =D

Eli keuliminen ei ole, jos et onnistu sillä vahingoittamaan ketään. =D

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

Mitä järkeä elämällä on ,jos kaikki kuolee joskus?

Moide!

Onhan siinä kuitenkin 80 vuotta (tai jotain sinnepäin normaalisti) aikaa toteuttaa itselle annettuja taitoja ja ELÄÄ sitä lahjaksi annettua elämää. Helppoa se ei aina ole, mutta kaikesta voi selvitä. Ajatus, jonka esitit on aika karu, jos jokainen ajattelisi noin. Heitän vastakysymyksen: Mitä hyvää voisit läheisellesi tänään tehdä? =) Se olisi lahjaksi saadun elämän hyvää käyttöä. =)

Joskus saattaa toki tuntua siltä, ettei tässä ole mitään järkeä... Mutta kun jaksaa pysähtyä katsomaan elämää ja sen tarjoamia mahdollisuuksia, huomaa, kuinka paljon elettävää ja koettavaa on edessä. =)

Kaikki kuolee aikanaan, mutta siihen asti eletty elämä on tarkoitettu käytettäväksi hyvin. =)

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

Mistä tiiän onko Jumala mun elämässä mukana vai ei? Mitä pitäis tehä ku Jumala tuntuu etäiseltä?

Moide!

Hieno kysymys.

Mä ajattelen, että Jumalan kulkeminen meidän elämässä ei ole perimmältään tunteesta kiinni. Joskus elämässä on vaikeita aikoja, jolloin ei voi tuntea mitään huikeaa. Joskus jopa maailmassa riehuva paha, koittaa meille syöttää ajatusta, että Jumala ei olisi meidän kanssa.

Jumala on jokatapauksessa meidän elämässä mukana. Ehkä jokin ulkoinen tai muu ärsyke vie vain huomion Jumalalta.

Mistä sitten apu? Mun vastaus on simppeli: toisista uskovista. Monet meistä on kulkeneet niin karuja teitä uskonelämämme tiellä, että tiedämme miltä susta tuntuu. Monet joutuvat kulkemaan synkienkin aikojen läpivain sokeasti luottaen, että Jumala ei jätä koskaan. Kun ne vaikeat ajat jaksaa vaan luottaa näkymättömään ja tuntumattomaan, alkaa aivan varmasti Jumalan läsnäolokin koskettamaan uudelleen. Toiset ihmiset, keskustelut, Raamatun lukeminen yhdessä ja rukoileminen toisen ihmisen kanssa ovat niitä juttuja, jotka vahvistavat luottamusta Jumalaan. =)

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

Mitä mieltä olet, jos nuori satuttaa ja vihaa itseään? Mitä silloin ajattelet, jos tämmöinen nuori tulee puhumaan sulle siitä asiasta?

Moikka!

Aikamoinen kysymys.

Tuota... Mä koen, että mä haluan tehdä kaikkeni auttaakseni tuota nuorta eteenpäin elämässä. Tuo nuori saattaa kokea valtavaa häpeää jostain, mutta mä haluan vakuuttaa, ettei mitään tarvitse hävetä ainakaan mun silmissä. Itsensä vahingoittaminen kertoo sisään kertyneestä tuskasta, joka haluaa tulla ulos. Mä rohkaisen, tuen ja kannustan nuorta puhumaan tunteista, jolloin tarve vahingoittamiselle vähenee ja lopulta poistuu. Toki tähän prosessiin voidaan tarvita ammattiapuakin varmasti, mutta mun tuki ei lopu koskaan. =)

Mulle jokainen nuori on Jumalan aarre tähän maailmaan. Jokainen on rakastamisen arvoinen. =)

-Jani H 7 kuukautta sitten

 

Oletko mukana 67 illoissa kuuletko vintillä usein vähän ylimääräisiä sanoja nuorten suusta. Entä jos hermostut kiroiletko ?

Moide!

Aika harvoin olen 67-illoissa mukana, jos vain minulta haluat kysyä. Anja vastaa illoista pääasiassa, ellei mitään kummallisuuksia tule.

Kyllähän nuoret välillä kiroilee, eipä se kenellekään yllätys ole. Tapakulttuurissa on vähän tuollaisia ikäviä vivahteita nykyään. Tuntuu, että pilkun paikalla on aika usein kirosana. Jos se nyt överiksi menee niin vihjaisen, ettei sitä nyt kannata hirveästi tuollaisia huutaa. En ala nalkuttamaan, koska nuorten elämässä on paljon ihan oikeitakin ja vakavia ongelmia. =/

Kyllä minä myönnän, että todella suuttuessani manaan itsekin. En kuvittele olevani puhdas pulmunen ja toivottavasti ei kukaan muukaan luule niin. Tottakai huonoa kielenkäyttöä pitää nuorten parissa välttää viimeiseen asti. Täydelliseksi en itseäni luule, koska en ole. =)

-Jani H 8 kuukautta sitten1 henkilö tykkää tästä

 

 

 

Miksi? Miksi elämä menee huonosti, välillä hyvin? Miksi minua syytetään kaikesta, jos en ole tehnyt mitään tai ollut edes paikalla silloin? Pliis, pyydän apua. :( Mitä jos vain lähtisin? ~Pois, kauas~

Moide!

Elämä on mystinen palapeli, joka koostuu miljoonista osasista. Välillä palikat asettuvat siihen järjestykseen, että elämä luistaa ja hymy huulilla voi kulkea. Joskus taas elämän kaikki linnat sortuu ja mikään ei kulje.

Noin se elämä välillä menee. Syytä en tiedä, miksi noin käy. Ehkä voisi ajatella, että jos elämässä kaikki olisi vain ihanaa, upeaa, mahtavaa, kivaa ja kaunista - tuntuisiko se lopulta enää miltään? Arvostaisiko niitä hyviä juttuja enää, jos kaikki olisi vain sitä. Vaikeuksien keskellä pitäisi jaksaa huomata ne hyvätkin jutut elämästä, jotka muistuttaa siitä, että kaikki ikävä voi kääntyä vielä hyväksi. Kun kerran joskus on ollut upeita hetkiä, niitä tulee varmasti vielä eteen uudestaankin. =)

Syyttämisestä en osaa sanoa mitään, koska tilannetta en tiedä tarkemmin. Tule Facebookissa juttelemaan niin pohditaan yhdessä ratkaisuja. Joskus turhat syyttelyt johtuu tietämättömydestä, joskus jostain muusta. Ei ole asiaa, joka ei puhumalla selviä. =)

Älä lähde. Se ei ole mikään ratkaisu. Taakse jäisi vain armoton kaaos, suru ja itsesyytös kaikille läheisille.

Tsempataan yhdessä ja tuu jutteleen. <3

-Jani H 8 kuukautta sitten

 

Mikä järki elämällä on, kun joutuu joka välissä vain kärsimään? Ja minkä takia me ollaan täällä, kun tämä kaikki kuitenkin joskus loppuu?

Moide!

Tuossa on haastava kysymys kyllä, kun pohditaan kärsimystä.

Mä ajattelen, että kärsimys voi johtua todella monesta seikasta. Yksi suurin syy kärsimykselle on maailma, jossa elämme - rikkinäinen maailma. Maailmassa pahuus on ilmiselvää, kun katsoo vain vaikkapa uutisia tai sitten omaa elämää. Niin helposti toinen ihminen voi tehdä toiselle pahaa. Sen aiheuttaa ihmisissä asuva synti. Usein pahat teot ja ikävät sanat osuvat ihmiseen, joka ei ole tehnyt yhtään mitään ansaitakseen mitään tuollaista kohtelua. Se, jos mikä, tuntuu kummalliselta, kun joutuu kärsimään ilman mitään syytä.

Elämässä on se järki, joka kumpuaa meille annetusta tehtävästä: rakasta. Meidät on kutsuttu tekemään tästä maailmasta pienillä teoilla parempi paikka elää. Jokainen voi vaikuttaa ympäröivien ihmisten maailmaan ja elämään.

Joskus elämä kurittaa ihan syyttä ihmistä. Tuntuu, että elämä testaa ihmistä, jaksaako hän vaikkapa pitää kiinni siitä, mihin uskoo. Jotenkin tuntuu siltä, että maailma potkii ja lyö erityisesti heitä, jotka uskovat Jumalaan - aivan kuin yrittäen saada ihmisiä luopumaan Jumalasta. Silloin on ensisijaista muistaa, että Jumala on rakkaus ja rakkaudesta on pidettävä kiinni. Kaiken pahan keskellä meidän pitäisi muistaa, mitä hyvää Jumala on meille tehnyt ja mitä kohti meidän tulisi kulkea. Kun jaksaa muistaa vaikeiden hetkien kohdalla Jumalan rakkauden ja lupaukset, jaksaa paremmin taivaltaa. Ennen loppua kun meillä on vielä paljon tehtävää. =)

Ja muista: Jumala on sun kanssa vaikeinakin aikoina.

"Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi." (Ps.23:4)

Tsemppaa itseäsi muistamaan tuon psalmin lupaus ja sanoma. =) 8 kuukautta sitten

 

Kuvitellaan että on ihminen joka haluaisi uskoa Jumalaan, mutta ei onnistu siinä vaikka kuinka yrittää. Joutuuko tämäkin ihminen siis helvettiin vain sen takia ettei saanut uskon lahjaa, vaikka olisi halunnut?

Moide!

Tuo oli haastava kysymys.

Perusidea on: Usko Jeesukseen - pääset taivaaseen.

Mutta sitten, miten uskon lahjan saa, tunteeko sitä, huomaako sitä... Se on vaikeampi kysymys.

Mä ajattelen, että kaikki, jotka haluaa uskoa, saavat uskon lahjana Jumalalta. Ei Jumala jätä sitä antamatta. Mutta joskus lahja voi olla niin huomaamaton, että se tuntuu katoavan, kun odotamme suurta mullistusta. Usko voi olla myös arkaa kyselyä "Olethan siellä?"... Uskon kipinä voi olla pienikin. Tärkeintä, että sitä haluaa.

Mä vakuutan sulle, jos sä sanot Jumalalle "Mä haluan uskoa suhun.", se riittää. Jumala sanoo sulle "Tiedän sen, rakas lapseni.". =)

Mä kannustan sua, että älä pelkää tai stressaa. Huomaa pieniä juttuja arjessa, joita Jumala sun elämään antaa, rukoile ja kerro kuulumisiasi Jumalalle. Luota vaan siihen, että vaikka joskus taivas on hyvin hiljaa, Jumala vain tarkkailee kiinnostuneesti elämääsi. =)

-Jani H

 

Mikä susta on vaikein aihe puhua nuorille?

Moide!

Hyvä kysymys. =)

Vaikeimpia asioita on kaksi:

1) Kuolema, koska se on herkkä aihe. Siinä pitää olla todella tarkka mitä sanoo. Lisäksi se koskettaa varsinkin täällä tosi monia. Siihen on ladattu niin paljon tunnetta, ajatuksia, epätietoisuutta ja muuta, että sen aihepiirin asiat on monimutkaisia keskusteltavia.

2) Seksi ja seurustelu, koska se on aiheena todella tooodella lähelle tuleva ja menee ihmisen henkilökohtaisimmalle tasolle. Siinä niiden oikeiden sanojen löytäminen on aina hankalaa. Kai se on itsellekin niin henkilökohtainen, että sitä itsekin hämääntyy aiheen kanssa.

Mutta toisaalta... nuorten kanssa on mahtava puhua ihan kaikesta. =)

-Jani H 8 kuukautta sitten

 

onko vintti huomenna auki :)?

Moide!

Eiköhän se ole... Seuraa FB niin tiedät. =)

-Jani H 9 kuukautta sitten

 

Uskotko että kun kuolee näkyy esim joku valo tunnelin päässä tai jotain muistoja lapsuudesta?

Moide!

Tuohon on vaikea vastata, kun niin harva on tullut kertomaan siitä. Uskon, että valo voisi olla mahdollinen teologian mukaan, kun siirrytään taivaaseen. Tälle ei tietenkään mitään todistetta ole, mutta ajatuksissa ja mielikuvissa taivaasta se voisi olla mahdollista. Joka tapauksessa siirtyminen ja sen näkymä ei ole niin oleellinen kuin päämäärä, joka on Jumalan luona, Taivaassa. =)

Sinne pääseminen on lopulta yksinkertaista: Usko, että Taivas on olemassa ja Jeesus on avannut sulle tien sinne, niin paikka on sinun. =) Riittää kun uskoo, niin on jo lipun omistaja. =)

-Jani H 9 kuukautta sitten

 

Voiko -01 syntynyt tulla jo tänä vuonna rippileirille jos on syntynyt tammikuun puolessa välissä? Kerkeääkö enää mitenkään päästä vaikka on vuoden liian nuori ja onko se edes mahdollista?

Moide! =)

Erikoisluvilla voi tulla nuorempikin, mutta nyt on aika myöhäistä. Toki soittele arkena, jos asia kiinnostaa. Talvileiriä ei ole enää mahdollista valita. Asiasta kannattaa kuitenkin soitella. Yleensä näin ei toimita ilman suurempaa syytä.

-Jani H 9 kuukautta sitten

 

Onko nyt joululomalla avoimia ovia tai perjantaisin normaalisti vintti? Oiskiva jos pystyt/pystyisit järkkään jtm :)

Moide.

Nyt on ollut niin rankka syksy, että ehkä pieni loma tekee hyvää. :)

Mutta seuratkaa Facebookissa, jos tulee jotain äkkinäisiä ideoita. :)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Jani. Onko sinulla "elämän kumppania" (vaimoa tai vain tyttöystävää)

Heh. :)

Kyllä on. :)

Sanna Olli on kihlattuni nimi. :) Tällä hetkellä Lappajärven seurakunnan vs. nuorisotyönohjaaja. :)

Välillä tuurannut mua Vintilläkin. :)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

millaisilla perusteluilla riparille pääsee isoseksi?

Moide.

Tärkeä kysymys!

1) Isoskoulutus käyty

2) Muistat hakea isoseksi (nettilomake)

3) On tuttu mulle (käy nuortenilloissa, leireillä, retkillä jne ja tulee mulle sitä kautta tutuksi). Kaikki oma-aloitteisuus on plussaa. Mut tutumpi, sitä varmemmin pääsee. Peruslähtökohta on se, että isoset valitaan nuorteniltojen hartauksissa olevasta isosporukasta. :) Hartaudet ja opetukset tehty nimittäin heitä varten. :)

Simppeliä. Ole mukana niin olet mukana. :) 10 kuukautta sitten

 

Miten Toholammilla voi tehdä lastensuojeluilmoituksen? Ja missä se olisi mahdollista?

Moide.

Vakava aihe.

Lastensuojeluilmoitus tehdään kunnan sosiaalitoimistoon puhelimitse, käymällä tai tulostamalla netistä ilmoituskaavakkeen.

Ilmoitus on todella voimakas toimenpide, eikä se ole minkäänlaisen leikin tai kiusanteon asia.

Suosittelen, että kysyt vaikka multa neuvoja, miten toimia tilanteessa niin voin jeesata ja jo auttaa tilannetta paranemaan. :)

Soittele tai ota yhteyttä Facebookissa.

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Jos opiskelen tavalliseksi Nuoriso ja vapaa-ajan ohjaaksi onko minun silti mahdollista päästä seurakunnalle vakkari työntekijäksi ????

Moikka.

Hyvä kysymys.

Et voi saada tuolla koulutuksella vakiopaikkaa seurakunnasta. Tuo koulutus ei ole kirkon hyväksymä eikä se ole se ole toisaalta myöskään korkeakoulututkinto. Lastenohjaajat valmistuu tosin toiselta asteelta, mutta kristillisistä opistoista ja heillä siten kirkon kelpoisuus. Nuorisotyönohjaajat ovat korkeakoulututkinnon suorittaneita, joko sosionomeja (DIAK) tai yhteisöpedagogeja (CENTRIA). Papit ovat yliopistosta valmistuneita teologian maistereita (Helsinki tai Joensuu).

Tuo sun koulutus ei itsessään riitä, mutta siitä voi ponkaista hyvin opiskelemaan nuorisotyönohjaajaksi.

Suosittelen lämpimästi Diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) opintoja joko Järvenpäässä tai Kauniaisissa. :)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Jos voisit olla kuolematon, haluaisitko olla?

Hehe... Ask pisti hyvän...

Haluan ja olen jo! =) Uskon, että kuolemani jälkeen elämäni jatkuu taivaassa, Jumalan luona, ikuisesti.

Kuolemattomuus iankaikkisuuden mittapuulla tarjolla siis! Kuka haluaa? =)

Hinta? Ei mitään. Usko vaan, että taivas on avattu sinulle Jeesuksen kärsimyksen, kuoleman ja ylösnousemuksen kautta. Joh.3:16 on pätevä tähänkin kiteytykseksi. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Mitä mieltä siellä ollaan tasa-arvoisesta avioliittolaista ja vaikuttaako asia kirkkoon ja miksi teidän mielestä ihmiset ovat nyt ruvenneet eroilemaan kirkosta?

Moide!

Tämä kyseinen asia tulee jakamaan ajatuksia, koska kirkossa on aika monta tulkintaa asiasta. Tämän jutun kohdalla tulkinnan ei saisi johtaa eri tavoin ajattelevien ihmisten riitoihin, koska tässä ei ole kyseessä kristinuskon ydinkohta taikka pelastuskysymys.

Itse olen tulkinnut, että ihmisen tehtävä on tässä maailmassa rakastaa toista, huolehtia toisesta ja jakaa Jumalan rakkautta eteenpäin. Parisuhteista sitovin ja vakain on avioliitto. Minä en koe tasa-arvoista avioliittoa ongelmaksi. Se ei loukkaa ketään, vahingoita ketään, siinä ei ole mitään pahaa. Kaksi ihmistä lupaa rakastaa toistansa loppuun asti. =) Hienoa. =)

Mutta vaikka itse näen tällä tavoin, haluan ymmärtää ja ymmärränkin heitä, jotka ajattelevat toisin. He lähtevät toisista lähtökohdista ja omaavat yhtälailla perustelunsa. Se ei ole minulle ongelma.

Kyllähän asia tosiaan vaikuttaa kirkkoon, koska kirkko voi joutua tämän päätöksen myötä jossain vaiheessa tarkastelemaan omaa käytäntöään.

Ihmiset eroaa kirkosta luultavasti parista syystä: 1) heitä ei kiinnosta ja jokainen vähänkin kirkkoa koskeva asia on kuin yllytin eroamiselle tai 2) ihminen ei kestä eri tavoin ajattelevaa ihmistä ja siksi on helpompi lähteä mielenosoituksellisesti. Jos joku sanoo liian vapaamielistä, silloin lähtee vanhoillisia tyyppejä ja jos joku sanoo jotain konservatiivista, silloin vapaamielisiä lähtee. Sinällään hölmöä, koska erilaisuuden voi sovittaa toimimaan keskenään, jos halua on. Erilaisuus ei itsessään ole ongelma, mutta erilaisuuden sietämättömyys on ongelma.

Nojoo tällaista pohdintaa. Yhtä kaikki - meitä on moneksi, mutta yksi meitä yhdistää: Jumala!

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Miksi ihmisen elämä on niin lyhyt?

Moide!

Voisi sanoa näin, että aikojen alussa tai alkutaipaleilla Jumala loi/sääti ihmisen elämälle tietyt rajamitat, koska on vain yksi, joka on iankaikkinen, ikuinen ja muita ylempänä: Jumala itse. Ihmisen elämä on säädetty rajalliseksi.

Biologinen vastaus on siinä, että solujen (ihmisen rakennuspalikoiden) elinikä ja uusiutumiskyky on rajallinen. Sitä kautta ihmisen vanhetessa koko ihmisen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu.

Mutta kuten voisi sanoa: "Bileet jatkuu sitten Taivaassa, jonne sutkin on kutsuttu. Konkreettista pääsylippua ei ole, usko riittää."

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Miksi Jumala haluaa ihmisten uskovan häneen?

Moide!

Upea kysymys!

Yksinkertaisesta syystä: Rakkaudesta ihmistä kohtaan.

Jumala teki kaikkensa syntisten ihmisten (siis myös minun ja sinunkin) puolesta, että antoi jopa ainoan poikansa kärsiä, kuolla ja kantaa meidän syntiemme taakan ristille.

Jumala halusi meidät luokseen taivaaseen, kun maallinen elämämme päättyy. Synnin tahrimat ihmiset eivät vain sinne pääse, jos eivät usko Jeesuksen kuitanneen kaikkia syntejämme pois. Eli usko Jeesukseen pyyhkii pois "synnin tahrimat vaatteet" ja saamme kuin pukeutua Jeesuksen antamiin juhlavaatteisiin, jotka yllämme pääsemme taivaan juhliin. Hieno selitys, mutta vähän turhan monimutkainen ehkä. =) Sisälsi kaikki kirkolliset kiemurailmaisut. =)

Kiteytettynä: Jumala rakasti ja rakastaa sua niin paljon, että haluaa sut luokseen ikuisiksi ajoiksi. Siihen käsityskyvyn ylittävään ihanuuteen riittää usko Jeesukseen (ristinkuolema, syntien sovitus ja ylösnousemus). Tekoja ei tarvita. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Syntyykö ihmiset tai mitkään muutkaan enään koskaan uudelleen tähän maailmaan minään, kun ne kuolee?

Moide!

Hieno kysymys!

Simppeli vastaus: Ei.

Kristityt uskovat, että kuoleman jälkeen matka jatkuu Taivaassa, Jumalan luona, jos vain on uskonut siihen, että siellä se jatkuu. =)

Taivaaseen pääsystä enemmän edeltävissä vastauksissa. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Miksi ihminen, joka ei usko Jumalaan joutuu helvettiin, mutta ihminen joka on tappanut muita ihmisiä ja tehnyt paljon syntejä pääsee taivaaseen, jos hän uskoo Jumalaan ja on pyytänyt syntejään anteeksi? tuli vähä sekava, mut toivottavasti ymmärsit... :D

Moide!

Loistava kysymys!

Yksinkertainen vastaus olisi: Koska Jumala haluaa anta jokaiselle mahdollisuuden päästä taivaaseen. Jumalalle ihmiset ovat kaikki samalla viivalla. Jokainen on tehnyt syntiä ja on siten ilman taivaspaikkaa. Mutta pyytämällä anteeksi ja uskomalla, että Jeesus on kuollessaan sovittanut kaikki ja JOKAISEN synnit sekä avannut tien taivaaseen, kuka vain voi sinne päästä.

Raamatun sana vakuuttaa meille:

”Missä synti on suureksi tullut, siinä armo on tullut ylenpalttiseksi”

Tämä tarkoittaa sitä, ettei tätä lukemassa ole ketään, jonka synti olisi niin pieni, ettei Jumala sitä näkisi. Mutta vielä enemmän se tarkoittaa sitä, ettei ole olemassa ketään, jonka synti olisi niin suuri, ettei sitä olisi jo anteeksi annettu.

Riittää kun luottaa tähän Jesajan kirjan sanaan:

”Älä pelkää, sillä minä olen lunastanut sinut, minä olen sinut nimeltä kutsunut; sinä olet minun. --- Sillä vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta minun armoni ei sinusta väisty, eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.”

Eli mikään synti ei voi erottaa Jumalasta, jos haluaa pyytää anteeksi, aloittaa alusta ja uskoa Jeesuksen ristinkuoleman kuitanneen synnit pois.

Raamatusta Joh.3:16 kiteyttää koko homman:

16 Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei YKSIKÄÄN, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Voiko Jumalakin olla masentunut?

Moide!

Jos Jumala on itse hyvyys, oikeus, valo jne kaikkea positiivista, niin voiko Hän olla masentunut...? Hmm... Varmaksi en osaa väittää ja Jumalan puolesta puhua, mutta uskon, että Jumala ei voi olla masentunut, MUTTA....

siitä huolimatta Hän on heidän vieressään, jotka kärsivät, ovat masentuneita ja itkevät. Jumala haluaa heidät nostaa jaloilleen ja sanoa heille: "Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. --- Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju."

Niin luja ja loputon on Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan - iloisia ja masentuneita kohtaan. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ilman Raamattua?

Moide! =)

Hieno kysymys! =)

Kristillinen usko perustuu ilmoitukseen, jonka Jumala on antanut ihmiskunnalle.

Ilmoituksessa on kaksi linjaa: ns. YLEINEN ILMOITUS merkitsee sitä, että ihminen tarkkaillessaan luomakuntaa, kokiessaan omantunnon toiminnan sisällään ja pohtiessaan elämän lainalaisuuksia voi ymmärtää ja kokea jotakin kaiken takana olevan Jumalan todellisuudesta.

Yleiseksi tätä ilmoituksen linjaa kutsutaan siksi, että se on avoin kaikille ihmisille. Siksi myös kristinuskon rajojen ulkopuolella voidaan tämän perusteella aavistella Jumalasta jotakin ja tämän aavistelun perusteella ihminen kaipaa uskonnollista selvyyttä ja yhteyttä Jumalaan, jota hän ei kuitenkaan yleisen ilmoituksen pohjalta voi löytää.

Ns. erityinen ilmoitus välittyy ihmisille Jeesuksen Kristuksen kautta sekä Raamatussa olevan kirjoitetun sanan, jonka ytimenä on Kristus ja Hänen työnsä. Erityiseksi tätä linjaa kutsutaan siksi, että näiden välityksellä Jumala itse puhuu ihmiskunnalle ja ilmoittaa itsensä. Raamatussa ja Kristuksessa Jumalan olemus paljastuu ihmiselle riittävässä määrässä. Hänestä ja hänen tahdostaan saadaan oikeaa tietoa ja samalla hän tulee läsnäolevaksi. Jumalan rakkaus paljastuu ihmiselle.

Eli näiden valossa ilman Raamattuakin voi elämässä nähdä Jumalan olemassaoloa, kuin aavistuksia suuresta suunnittelijasta. Kuitenkin tarkempi kuva löytyy Raamatusta. Siksi se onkin hyvä avata joskus. =)

Tutkippa, mitä Jumalasta (ja Jeesuksesta) sekä Hänen työstään sanotaan Raamatussa kohdissa:

Joh. 3:16

Joh. 6:35-37

Joh. 8:12

Joh. 10:14-16

Joh. 11:25-26

Tuossa pieni tutkimus- ja pohdintatehtävä Jumalan (sekä Jeesuksen) merkityksestä ja luonteesta. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Onko väärin rukoilla apua Jumalalta, vaikkei kuuluisi kirkkoon, eikä uskoisi Jumalaan?

Moide!

Mielenkiintoinen kysymys, jossa ristiriita. =)

Rukoilet apua joltain, johon et usko? Olisikohan se kuitenkin pieni uskon siemen, joka sussa kytee? =)

Koska järkisyitä ei tuolle toiminnalle keksi, mutta jospa se onkin usko, joka sussa vaikuttaa. =) =)

Rukous ei ole turha koskaan. Jumala odottaa sulta yhteydenottoa ja sitä, että annat Jumalan tulla sun elämään. Jumala uskoo suhun. Sitten riittäkin vain, että sä uskallat uskoa Häneen. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Onko Jumalaan uskominen ainoa tapa, jolla pelastua ja jolla päästä taivaaseen?

Moide! =)

Tärkeä kysymys.

Vastaus on yksinkertainen: Kyllä.

Mutta eikö olekin hienoa, ettei tarvitse suorittaa tai pyrkiä "ostamaan" Jumalalta taivaspaikkaa? =) Ei tarvitse kiillottaa omaa kilpeä tai nostaa itseään jalustalle, jotta Jumala huomaisi.

Riittää kun uskoo, että taivas on suakin varten, koska Jeesus on avannut sen tien meille kaikille, jotka uskoo Hänen niin tehneen. =) Simppeliä. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Jos kuuluu kirkkoon ja on kastettu ja käynyt rippikoulun, muttei muuten käy kirkossa, eikä rukoile koskaan niin pääseekö silloin taivaaseen?

Moide! =)

Hyvä kysymys! =)

Taivaaseen pääsyyn ei vaikuta rukousten määrä tai kirkossa käynti. Tämä juuri siksi, ettei kukaan leveilisi uskon voimakkuudellaan toisille. Jumala antoi yhden ihan simppelin neuvon kysymykseen, "Kuinka pääsen taivaaseen?"....

Jeesus kertoo, mikä hänen osansa on tässä hommassa (Joh.3:16-17):

16 "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.

17 Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen."

Jeesus vielä oikein alleviivaa omaa merkitystään (Joh.11:25-26):

25 Jeesus sanoi: "Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin,

26 eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko tämän?"

Eli taivaaseen pääsyyn ei vaikuta kirkollinen aktiivisuus, uskon voimakkuus, hyvät teot tai mikään muukaan.

Taivaaseen pääsyyn riittää, että uskot taivaan olevan jo sullekin auki, koska Jeesus on avannut sulle sen tien sinne. Siihen ei sun omia tekoja tarvita. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Jani. Mikä on lempi biisisi veisukirjasta, ja miksi? :)

Moide! =)

Olisikohan "Olet valveilla" se mun suosikki. Siinä jotenkin loistava melodia kohtaa upeat sanat. =) Täydellinen iltaveisu. =)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Voitteko te sanoa puhtaalla sydämellä, että uskotteko 100 % jumalaan?

Moikka! :)

Hyvä kysymys! :)

Jos tuo tarkoittaa että uskommeko aina lujasti, epäröimättä tai epäilemättä niin vastaus on helppo:

Ei todellakaan. Meilläkin on hetkiä, jolloin epäily iskee meihin. Joskus tuntuu että kaikki vaan kaatuu päälle. Ei usko aina ole palavaa ja mahtavassa kunnossa. Maailmassa (taikka edes kirkossa) ei ole yhtään uskovaa ihmistä joka ei joskus epäilisi, kipuilisi tai arkailisi. :)

Mekin olemme ihan tavallisia ihmisiä. :)

-Jani H 10 kuukautta sitten

 

Onko oikein vihata ihmistä, joka vihaa mua?

Moide!

Syvällinen kysymys.

Sanotaanko näin, että viha on tunne, joka ei kuulu maailmaa muuttaviin tunteisiin. Ainakaan siis parempaan suuntaan. Vihalla ei ole koskaan tehty mitään hyvää maailmassa.

MUTTA

Tuossa tilanteessa, että toinen vihaa niin monelle täysin luonnollinen tunne on vastaviha. Varsinkin jos joku tekee pahaa toiselle niin uhri usein kokee vihantunteita. Se on luonnollista.

Heitänkin haasteen: Mitä jos vastavihan vaihtoehdoksi otettaisiinkin rakkaus? Jos ei vihattaisikaan takaisin vaan pyrittäisiin rakastamaan sitäkin, joka vihaa. Sovittaisiin riitoja, autettaisiin toista selviämään, puhuttaisiin, autettaisiin ja rakennettaisiin rauhaa.

Viha ei muuta mitään. Rakkaus muuttaa kaiken.

Eli vastauksena: viha ei koskaan ole hyväksi kenellekään, mutta ihmiselle luonnollista se on. =)

-Jani H 11 kuukautta sittenRonjaa tykkää tästä

 

Mitä enkelit ovat?

Moide! =)

Hyvä kysymys!

Enkelit ovat Jumalan luomia henkiolentoja, viestinviejiä, jotka vievät Jumalan viestejä maailman ääriin saakka.

Enkelit ovat olleet monissa maailman käänteissä läsnä ja niistä Raamattu kertoo. Ihan nykypäivänäkin voi jotkut ihmiset kokea enkelikokemuksia eli nähdä enkeleitä. Sitä ei kannata kiistää. Jos aikaisemminkin, miksei nykyäänkin. =)

Lisää tietoa: http://www.evl2.fi/sanasto/index.php/Enkeli

Muuten... Usein (ja toivottavasti enenevässä määrin) Jumalan rakkaus ilmenee myös toisissa ihmisissä, kun välittävät rakkautta toisilleen. Jumala antaa meille rakkautta, jota meidän on tarkoitus jakaa eteenpäin. Näin mekin toimimme Jumalan viestinviejinä ja siksi joskus lähimmäistä kutsutaan arkienkeliksi. =)

-Jani H

 

Miltä tuntuu tulla uskoon? Vai tuntuuko se miltään? Täytyykö kokea jotain erikoista, ennen kun voi sanoa tulleensa uskoon?

Moikka!

Upea kysymys! =)

Voidaan puhua ainakin kolmenlaisesta uskon kokemisesta: Uskoontulo, uskoon kasvaminen tai uskon kasvaminen

Joskus usko ja sen tuoma todellisuus tulee voimakkaasti kohti ja tuntuu, että elämä muuttaa dramaattisesti suuntaa parempaan. Tuo kokemus on joillakin hyvin vahva ja se todella tuntuu. Tuolloin voidaan puhua uskoontulosta hyvällä omallatunnolla. Se voi olla vavisuttava kokemus.

Joskus usko on läsnä jo pienestä pitäen. Perhe tukee uskonnollista kasvua ja usko on läsnä jokapäiväisessä elämässä. Tuolloin kokemusmaailma on hyvin erilainen, tasaisempi tai jopa täysin olematon hyvällä tavalla. Ei suuria tunteita tai muutakaan. Vain lapsesta asti ollut luottamus. Tuolloin voi ajatella että uskoon on kasvettu. =)

Jotain noiden välimaastosta on se, kun huomaa, että usko vahvistuu elämässä. Lapsuuden usko saa yhtäkkiä vähän uutta pontta ja tuulta. Jotkut tapahtumat tai elämäntilanteet voi tuoda uskoon uusia rakennuspalikoita ja samalla jotain uutta rohkeutta elämään. Sen voi jopa huomata, että esim. uskaltaa puhua uskosta enemmän jonkun tapahtuman jälkeen tai vastaavaa. Tällöin sanoisin että usko on kasvanut.

Loppupäätelmänä: Usko voi tuntua kovasti, ei mitenkään tai jotain siltä väliltä.

Tärkeä ei ole se tunne vaan itse usko. =) Joh.3:16 kiteyttää, että Taivaaseen pääsee kaikki jotka uskoo. Ei ole väliä, millainen tunne siinä on tai kuinka vahva se usko on.

Voisi jopa ajatella näin: Jos kysyt itseltäsi, uskotko riittävästi, uskot riittävästi. =)

-Jani H 11 kuukautta sittenRonjaa tykkää tästä

 

Kun tulee maailmanloppu, niin häviääkö tää kaikki vaan yhtäkkiä? Ja tuleeko kukaan tai mikään enään luomaan maailmaa uudelleen?

Moide!

Vaikea kysymys!

On hyvä huomata, puhutaanko tieteellisestä maailmanlopusta vai kristinuskon mukaisesta lopusta, tuomionpäivästä. Fysikaalinen ja tieteellinen maailmanloppu voi olla pitkäkin prosessi, jossa hiljalleen elämä lakkaa tai sitten tapahtuu jotain suurta ja katastrofaalista. Nyt kuitenkin muistettava, että tähän menee aikalailla varmasti tuhansia tai miljoonia vuosia. Eli älä aloita vielä bunkkerin kaivamista. Keskitytään mieluummin kristinuskon ajatukseen lopusta.

Kristillisen uskon mukaan Jeesus tulee takaisin noutamaan omansa, niin elävät kuin kuolleetkin. Kaikki Jeesukseen ja Jumalaan uskovat otetaan mukaan. Uutta maailmaa ei siis luoda tai mikään ei ala alusta, vaan ihmiset otetaan Jumalan luo, Taivaaseen. =) Tähän maailmanloppuun liittyy myös ihmisen kuoleminen läheisesti. Siksi siitä sananen.

Meidän ajatustasolla ja arkikielessä on usein pieni ristiriita, koska tarkastiottaen kaikki otetaan taivaaseen sitten, kun Jeesus tulee takaisin, mutta silti puhumme poisnukkuneista rakkaistamme taivaassa olevina. Kun ihminen kuolee, elämä ja tietoisuus katkeaa. Kuollut ei tunne aikaa eikä paikkaa. Seuraavan kerran, kun hän kokee jotain, on Jeesuksen paluussa, jolloin kuolleetkin herätetään. Tätä väliaikaa ei tokikaan poismennyt rakas tiedosta mitenkään, vaan kun hän sulkee silmänsä kuollessaan, seuraavaksi hän avaakin ne jo viimeisenä päivänä. Voi ajatella tuota siirtymää kuin silmänräpäyksenä. Siksi on ihan ymmärrettävää ja sallittua puhua rakkaista taivaassa olevina, vaikka olisivatkin vielä "odottamassa". =)

Maailmanloppua tai miksi sitä kutsutaankaan ei tarvitse pelätä. Luota siihen, että sut on jo kutsuttu matkalle taivaaseen. Usko, että Jeesus on lunastanut sut pois kuolemasta ja tuonut elämään. Riittää kun uskot. Muuta valmistautumista ei tarvitse. =)

Lisää aiheesta:

http://www.lukio.palkane.fi/raamattunet/maaloppu.html

-Jani H

 

Jani, mihin sää lähdet ku Minna tulee takas? Ku ei me haluttaisi että sä lähdet. ;(

Moide!

Itseasiassa olet ymmärtänyt väärin. Minna ja minä ollaan viranhaltijoita, eli vakinaisia täällä. Anja on Minnan sijainen, joten hän lähtee, en minä.

Kesällä siis näillä näkymin töissä Sebastian, Minna & Jani. =)

-Jani H 11 kuukautta sitten

 

Milloin seuraava yö-vintti? :)

Moikka! =)

Koska vain te haluatte sellaisen järjestää. =) Vetäkää hihasta ja tulkaa suunnittelemaan. =)

-Jani H 11 kuukautta sitten

 

Onko jotain leirejä tiedossa lähiaikoina? :)

Moikka! =)

Nuorten pääsiäisleiri tulee pitkäperjantaina ja kestäen siitä sunnuntaihin asti! =)

-Jani H 11 kuukautta sitten

 

Jos ei usko Jumalaan, mutta noudattaa moraalin ja eettisyyden nimissä hyviä tapoja, pääseekö ihminen silloin taivaaseen, vai joutuuko elämänkatsomukseltaan hyvin toiminut ihminen helvettiin vain sen vuoksi, ettei uskonut elämänsä aikana Jumalaan?

Moikka!

Hyvä ja todella voimallinen kysymys!

En haluaisi olla ilonpilaaja tai synkkä, mutta kristinuskon ajatuksen mukaan vain Jumalaan uskovat pelastuvat. Tämä on ihmiselle vaikea asia ottaa vastaan, koska kukapa meistä ei haluaisi näyttää olevansa vahva, hyvä, ajatteleva, kohtelias ja vaikka mitä. Tämän jutun koukku on siinä, että Jumala ei pelasta ansioista tai teoista vaan puhtaasta rakkaudesta ihmistä kohtaan. Yhtä asiaa Jumala meiltä pyytää: Uskoa häneen ja hänen pelastukseen.

Mieti tätä: Taivaan portit ovat saranoita myöden auki, kun vain uskot, että ne on sinulle jo avattu. =)

Sun ei tarvi olla menestynyt hyväntekijä kelvataksesi. Jokainen kelpaa Jumalalle, jos vain uskoo kelpaavansa. =)

-Jani H 11 kuukautta sitten

 

Kuinka paljon nuortenilloissa käy väkeä?

Moikka!

Nuortenilloissa on väkeä jotain hmm... 20-80 henkeä.. =) On oltu välillä hulluissakin lukemissa (86)... keskiarvo osunee siihen n. 30 paikkeille. =)

-Jani H 11 kuukautta sitten

 

Hyvä että tukitunteja voidaan käyttää seurakunnan parissa. Siistiä!‎  Hahha

Moikka! =)

Jani kiittää! =) =) 11 kuukautta sitten

 

Milloin niitä huppareita oisi myytävänä ? :)

Moikka! =)

Uusi tilaus pitäisi laittaa toimimaan tässä jossain vaihessa! =)

Nyt tarjolla olisi hetki "hyllystä" 4 kpl tummansinisi S-koon huppareita, jotka jäi viime tilauksesta. =)

-Jani H 11 kuukautta sitten

 

Hihihihihihihihihihihihihihihiii! Mitä kuuluu? :D

Heheeheheheee!

Meille kuuluu suhteellisen hyvää. =) mitä nyt vähän flunssaa mulla ja Sebastian poissa. Mutta kyllä se tästä taas. Syksyn vaikeuksia. =)

-Jani H 11 kuukautta sitten

 

Vaikka oon naapuriseurakunnasta niin käyn aina välillä täällä kattoon teidän vastauksia:D mutta miten Jumala voi kuulla kaikkien maailman ihmisten rukoukset? Onko meillä kaikilla oma Suojelusenkeli? :)

Moide! =)

Jos Jumala on kaikkivaltias ja kaikkialla, Hän voi kuulla kaikkien ihmisten rukoukset. =) Jumala on lisäksi niin paljon ihmistä suurempi, ettei ihmiset voi kuormittaa Häntä koskaan tukkoon. =)

Mä uskon, että meillä ei ole suojelusenkeliä, vaan Jumala on läsnä meidän joka hetkessä. Suojelusenkelin ajatuksessa on aukko: mitä jos sitten sattuu jotain ikävää? Oliko suojelusenkeli silloin poissa?

Mä ajattelen, että Jumala on itse meidän keskellämme ja kulkee rinnalla, minne ikinä menemmekään. Joskus valitsemme huonosti, loukkaamme itseämme tai toisiamme, mutta Jumala ei lähde meidän rinnalta silloinkaan. Jumala haluaa johdattaa meidät elämän läpi, lopulta elämän päätepisteessä Taivaan kotiin. Ihminen ei vain tee matkasta itselleen kovinkaan helppoa ja ruusuista.

-Jani H 12 kuukautta sitten

 

Onko kiroileminen syntiä?

Moikka!

En tiedä onko se syntiä, mutta huono tapa se on. Itsekin syyllistyn siihen ja se välillä hävettää. Se on jotenkin suomalaisuuteen aika vahvasti juurtunut juttu. Tosin viime vuosina/vuosikymmeninä kiroilu on muuttunut enemmän alatyyliseksi. Syntiä voisi olla silloin, jos loukkaa toisia tai aiheuttaa pahaa mieltä. Se kun ei ole meidän tehtävämme maailmassa. Nojoo. Pohdintaa.

Kiteytettynä: ei ehkä syntiä, mutta huono tapa ainakin.

-Jani H 12 kuukautta sitten

 

Moi! Tunsit/tiesit varmasti kaikki auto-onnettomuudessa menehtyneet. Voisitko kerto muutamia asioita heistä jokaisesta? Ymmärrän kyllä jos et halua.

Moikka!

Hienoja ja rakkaita tyyppejä läheisilleen. Näin olen kuullut ja tiedän omastakin takaa. =) Sen voin näin kiteyttää. Sopivaa ei ole sen kummemmin ruotia edesmenneitä kavereita.

-Jani H 12 kuukautta sitten

 

Miten voisit auttaa ihmistä joka pelkää yli kaiken kuolemaa?

Moikka!

Kuolema on aihe, joka pysäyttää ja aiheuttaa suurimmat tunteet kaikista elämän jutuista. Mä ajattelisin, että kuolemanpelkoa voi lievittää, mikäli uskoo sen jälkeiseen elämään. Mä haluan ajatella, että kuolemaa ei tarvitse pelätä, koska Jumala on meidän kanssa. Jumalaan on toisinaan vaikea uskoa, mutta elämän kovimmissa käänteissä sitä kaipaa jotain, joka on voimakkaampi kuin minä itse. Siihen kaipuuseen Jumala vastaa hyvin. Kuolemassa Jumala kantaa meidät tästä maailmasta uuteen, jossa ei ole kipua, sairautta, riitaa eikä kuolemaa. Jumala itse on siellä meidän kanssa ja kaikki meitä ennen kuolleet on siellä meitä vastassa. Itse uskon näin ja se tuo mulle toivon ja rohkeuden elää. =) Lisäksi heitän ajatuksen: Jos uhraa elämänsä kuoleman pelkäämiseen, unohtaa yleensä se oleellisimman: unohtaa elää, kun se on vielä mahdollista. =)

-Jani H 12 kuukautta sitten

 

Mitä eroa on jumalalla ja jeesuksella?

Moikka! =)

Jeesus on Jumalan poika, ihmiseksi tullut Jumala. =) Lähtökohtaisin voisi sanoa, että he ovat yksi ja sama, mutta eri persoonat. Puhutaan että Jumala on kolmiyhteinen: Isä, Poika ja Pyhä Henki. On vain yksi Jumala, jolla on kolme persoonaa. =)

Vähän kuin Johnny Depp - esiintynyt monessa hahmossa: Jack Sparrow, Saksikäsi-Edward & Hullu Hatuntekijä - mutta silti kyseessä aina Johnny Depp. Sama Jumalankin kanssa.

-Jani H 12 kuukautta sitten

 

Onko oikein vihata ihmistä, joka on satuttanut mun läheisiä tai mua?

Moikka!

Luonnollista se ainakin on. Jokainen tekisi meistä niin. Onko se sitten lopulta hyväksi, että vihaa. Ehkä meidän pitäisi osata antaa anteeksi, kunhan meiltä olisi edes pahantekijä pyytänyt anteeksi. Jokainen toivoo oikeutta ja toivottavasti sitä jokainen saa. Sen jälkeen on helpompi päästää vihasta irti, kun asia on saanut oikeudenmukaisen päätepisteensä. =)

-Jani H 12 kuukautta sitten

 

Moide Jani!Mitä mieltä olet päihteistä? Hyväksytäänkö ne Raamatussa?Ja voisitko auttaa minua, uskon Jumalaan ja Taivaaseen pääsyyn, mutta en tiedä uskonko 'riittävästi' tai 'oikein' päästäkseni sinne? Mikä on riittävästi?

Moikka!=)

Päihteistä sen verran ja yksinkertaisesti: Älä anna niiden hallita elämää. Viiniä juotiin Jeesuksen aikana ja se oli ok. Tupakasta en tiedä, mutta kyllä ne jotain luultavasti poltteli siihenkin aikaan. Jos käytät, käytä kohtuudella. Tämä sopii alkoholiin. Tupakkaa en suosittele käyttämään. Ei se ainakaan mitään hyvää saa aikaan. Huumeista tuskin tarvitsee mainitakaan.

Toiseen kysymykseen ajatus: Jos mietit, että riittääkö uskosi, se riittää. =) Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan poikansakin, jottei yksikään, joka Häneen uskoo, joutuisi kadotukseen vaan saisi iänkaikkisen elämän.

Tuossa oleellinen: Riittää kun uskot edes heikostikin. Ei tarvitse olla palavasti uskova hihhuli kelvatakseen. =)

Sinä kelpaat! =)

-Jani H 12 kuukautta sitten

 

Onko teillä työntekijöillä ikinä huonoja päiviä, pahaa oloa tai muutakaan, kun näytätte aina tosi iloisilta?

Moikka!

Aika jännä kysymys!

Monestikin. En mä ole ainakaan omasta mielestäni mitenkään herskyvän iloinen persoona useinkaan tai ainakaan perusvireeltäni. Mulla on monesti huonoja päiviä ja masentaa, kun tuntuu, ettei mikään onnistu. Murehdin monesti sitä, koska jengi unohtaa ja lähtee muihin juttuihin. Ei mun itseluottamuskaan ole huipussa, kun teen. Aika vajavainen olo monesti.

Jotenkin siitä huolimatta tsemppaan itseni sillä tiedolla ja uskolla, että tällaisenakin kelpaan tähän hommaan, Jumalan kaveriksi. =)

Samaa mä haluan kertoa kaikille! =)

-Jani H 12 kuukautta sitten

 

Kysyttekste kaikki kysymykset iteltänne?

Haha! =D

Voi kuule. =D Niitä tuli yhden viikon ajan niin paljon nuorilta, että en meinannut selvitä niistä. =D

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jumala rakastaa kaikkia, niin minulle on opetettu koulussa uskonnon tunnilla. Olenko väärässä? Oma uskonnollisuus on vaakalaudalla. Minulle sanottiin myös että Jumala auttaa kun on vaikeaa, mutta minusta tuntuu, että Jumala on hylännyt minut. En kirkossa halua käydä, koska minä en kirkoista välitä.

Moikka!

Hyvä kysymys. Jumala rakastaa kaikkia, se on aivan oikein opetettu. Jumala rakastaa jokaista ihmistä yhtä paljon, riippumatta siitä, mitä ihminen on elämässään tehnyt.

Jumala auttaa ja haluaa kulkea meidän mukana elämän vaikeissa paikoissa. Joskus tuntuu että Jumala on kaukana ja tuntuu, ettei ole edes kiinnostunut. Me ei aina nähdä, miten Jumala auttaa. Joskus joku tapaus tuntuu meistä tosi paskalta ja väärältä, mutta kääntyy ajan kanssa yllättävästi paremmaksi. Jumala toimii myös toisissa ihmisissä, jolloin apu jää huomaamatta. Jumala on ihmisten välisessä rakkaudessa ja huolenpidossa.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Tuun nyt kysymään tänne kun ei mistää muualtakaan saa apua mut niin siis miten voi auttaa frendiä jota on hyväksikäytetty skidinä?

Moide!

ASia on vakava. Mä suosittelen, että jutella kannattaa siitä asiasta frendin kanssa. Jos asia on oikeusasteella käsittelemätön, on syytä ilmoittaa poliisille yhteistuumin. Jos asia on käsitelty oikeudessa, niin sen jälkeen ihan keskusteluapu on varmasti paikallaan. Minäkin voin auttaa, jos frendi haluaa tulla juttelemaan. Ei ole valitettavasti uusi ja ennenkokematon asia minulle tuokaan. =/ Voidaan vaikka yhdessä pohtia, miten eteenpäin. =)

Noista ajatuksista lähtisin.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jäättekö koskaan miettimään keneltä joku kysymys on tullut?

Moide!

Joskus, mutta useimmin ei. Minusta tämä anonymiteetti on tän jutun suola ja mahdollistaa hienot kysymykset, joita ei ehkä nimellä uskalla kysyä. =)

-Jani H

 

Minne joutuvat ihmiset, jotka kuolevat jo ennen kun ovat syntyneet?

Aiheena vaikea, mutta minusta selkeä kysymys!

Mä ajattelen, että ne on Jumalan luona taivaassa. Siitä ei kahta sanaa ole. Tämä on vanhemmille paha paikka, mutta mä ainakin luotan täysin siihen, että kuolleena syntynyt on otettu taivaan kotiin hyvään turvaan.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Mikä on mielestänne pahinta, mitä ihminen voi tehdä toiselle ihmiselle?

Aika syvällinen kysymys!

Mä ajattelen, että rakkaudeton käytös, syrjiminen, ulos eristäminen, kiusaaminen ja vahingoittaminen on jotain niin kauheaa.

Ehkä yksittäisistä teoista varmaan minusta puistattavimpia ovat lasten/nuorten hyväksikäytöt ja raiskaukset. Ne on jotain sanoinkuvaamattoman kauheaa, minkä ajatteleminenkin pistää pahan olon jylläämään. =/

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jani, jos sinut olisi joskus muinoin aikoinaan luotu Aatamiksi tai Eevaksi olisitko syönyt hedelmää hyvän ja pahantiedon puusta?

Moikka!

Aikamoinen kysymys!

Kyllä olisin, koska ihminen on vain niin perso houkutuksille. Aivan varmasti kuka tahansa koukuttuu pahan voimasta, kun luvataan tarpeeksi paljon.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Onko olemassa yhtään ihmistä, joka ei olisi koskaan tehnyt minkäännäköistä syntiä?

Moide!

Hieno kysymys! =)

Valitan, ei ole. Kukaan ei ole viaton, synnitön, täydellinen. Jokainen meistä on tehnyt joskus jotain pahaa ajatuksin, sanoin, teoin tai laiminlyönnein. =)

Mutta Jumala ottaa meidät jokaisen luokseen, antaa pyytävälle anteeksi ja rakastaa meitä loputtomasti. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Vastaatteko kaikkiin kysymyksiin mitä tänne tulee?

Moikka! =)

Ilman muuta, jos kysymys on asiallinen.

Kysymyksiä voi esittää meille kolmessa kategoriassa:

1) Kristinusko

2) Työ

3) Persoona/henkilökohtainen elämä&ajatukset

Hyvällä maulla toki pitää kysyä, koska vain asialliset ansaitsevat vastauksen. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jani, oot mahtava ihminen kun jaksat kuunnella toisten murheita ja auttaa vaikeissa tilanteissa :)

Moide!

Jani kiittää. =) *kyynel* =)

Mutta onhan meitä vaikka kuinka monta muutakin, jotka tekee suuuuuuurella sydämellä töitä ihmisten auttamiseksi. =) Kiitos kuuluu kaikille heille. =) Auttajallekin on aina auttaja. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

miten käy ihmiselle, joka ei usko Jumalaan?

Moikka.

Kristillisen uskon mukaan silloin ei ainakaan palkintoja ole luvassa. Kristittyjen palkinto Jumalan kanssa vaeltamisesta ja elämisestä on ikuinen elämä taivaassa. Sitä ei varmaankaan silloin ole odotettavissa.

Eihän Hippo-hiihdoistakaan saa mitalia, jos ei osallistu siihen.

Mä kannustan osallistumaan tähän juttuun, koska Jumalan kanssa elämä on niin paljon mukavampaa. En vaihtaisi koskaan enkä mistään hinnasta takaisin entiseen elämääni. =)

Voiko olla parempaa tunnetta, kuin se, kun tietää jonkun rakastavan sua loputtomasti. =) Jumala rakastaa sillä tavalla - niin mua kuin suakin. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jos joutuu helvettiin, niin pääseekö sieltä koskaan pois??? Joutuuko siellä kärsimään aina???

Moikka!

Uskoakseni sama tilanne kuin taivaan kanssa, mutta käänteisesti. Varmaakin myynnissä on vain menolippuja. =/

Mutta eihän sinne kannata ees mennä? =)

Stairway to heaven, kuulostaa paljon kiinnostavammalta ja mukavammalta. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jos sen läheisen näkee sitte joskus tuonpuoleisessa nii onko se sen ikäinen ku se on kuollu? Tai että onko se semmonen nuori vielä jos se on nuorena lähteny?

Moide!

Tämä on asia, josta kukaan ei voi tietää varmasti mitään.

Mä ajattelen, että Jumala lupaa taivaassa olevan täydellistä ja kaikilla hyvä olla. Olisiko sinulla täydellistä olla, jos tuntisit jokaisen rakkaasi? Uskon, että olisi. =)

Taivas on täydellisyyden, onnen, hyvyyden ja rauhan paikka. Siellä ei ole mitään pahaa.

Me voimme vain arvailla ja miettiä, mutta Jumala tietää lopulta, mitä se täydellinen täydellisyys onkaan. =)

Sitä odotellessa meillä on aika antaa muille ihmisille pilkahduksia tuosta näkymättömästä - rakastaa. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jos pääsee taivaaseen ja tekee taivaassa syntiä, niin voiko sieltä joutua helvettiin??.

Moiks! =)

Hieno kysymys!

Taivas on täydellisyyden paikka, eikä siellä voi enää tehdä pahaa. Meistä on kaikki paha pyyhitty pois, surut, kivut ja murheet on poissa. Taivaassa jokainen on täydellinen. Niin täydellinen, ettei me voida sitä maanpäällä edes kuvitella, millaista se on.

Kaikki paha on poissa eikä siten pahaa enää voi tehdä. Tästä johtuen taivaasta ei voi pudota minnekään. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Pystytkö mitenkään todistamaan että jumala on olemassa? Nyt ei puhuta mistään "tunteesta sydämessä", vaan ihan konkreettisista todisteista.

Moide!

Mulle riitää kun katson ulos luontoa ja ihmisiä. Miksi maailma on tällainen kuin on? Sattumaako? Ei kuulosta hyvältä. Miksi ihminen kokee tunteita? Miksi ihmisellä on sisimmässä ajatuksia, odotuksia ja toiveita? Miksi ihminen ymmärtää väärän ja oikean päälle?

Mä ajattelen, että lopputuloksen katsominen avaa silmiä.

Voiko sattumalta ja hupskeikkaa syntyä jotain näin upeaa, monimuotoista ja syvällistä?

Minusta ei voi.

Ja onhan se nyt järjettömän karu ajatus, että ihminen olisi vain sattuman tulos: ainekset pussiin ja hölskytystä. Tällainen kakku tuli. Ihmisen arvo perustuu siihen, että on Jumalan kuvaksi luotu, suunniteltu ja mietitty.

Ajattelen, että Jumala aikojen alussa mietti, miten tää homma voisi olla hyvä ja pökkäsi suunnitelman liikkeelle. Sen jälkeen tapahtuneita asioita tiede kiitettävästi tutkii ja valaisee meille. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miksi Jumala kielsi Aatamia ja Eevaa syömästä kiellettyä hedelmää, vaikka Jumala tiesi heidän tekevän sen, koska Jumalahan heidän elämän loi ja tiesi mitä tulee tapahtumaan...?

Moide!

Olisikohan Jumala ollut optimisti ihmisen suhteen. En osaa sanoa tuohon tarkkaa vastausta. Jumala antoi ohjeen ja sitten vaan katsottiin, kiinnostaako ihmistä. Jumala loi ihmisen, mutta ei ennalta heidän elämäänsä.

Tänä päivänäkin Jumala antaa ihmiselle lempeän kutsun tulla luokseen, mutta ei kaikki sitä valitse. Harmillista, mutta totta. =/

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Mistä voi tietää mikä on syntiä ja mikä ei???

Moide!

Ajattele asiaa vaikka käskyjen kautta (käskyjen ajatuksen kautta): rikkooko teko toista ihmistä vastaan, loukkaako se, halveerako se, vahingoittaako se...

Raamattu on näppärä työkalu ymmärtääksemme, mikä on oikein ja mikä väärin.

Kaikki, mikä vahingoittaa Jumalan luomaa ihmistä ja osin myös luomakuntaa, on syntiä. Vahingon tuottaminen ei ole vain ruumiin vahingoittamista vaan myös sielun turmelemista. Tässä on lupa käyttää myös järkeä, joka on saatu Jumalalta. Eläimiä on lupa pyydystää, kasvattaa ja tappaa ruoan saamisen turvaamiseksi sekä puita ynnä muita luonnonvarantoja saa käyttää ihmisen hyväksi, kunhan ei saastuta toimillaan luontoa yli sen sietokyvyn.

ns. Karvalakkimallinen ajatus: Mikään, mikä välittää Jumalan rakkautta eteenpäin toisille ihmisille, ei voi olla syntiä.

Tätä on hyvä pureskella ja pohtia rauhassa näiden "täkyjen" äärellä. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

   

Joutuuko ihminen, joka ei ole koskaan kuullut Jumalasta helvettiin???

Moide!

Aikas mahtava kysymys! =)

Mä ajattelen ja uskon, että Jumalalla on aivan oma suunnitelma heitä varten. Ei kukaan joudu hukkaan siksi, ettei evankeliumi ole tavoittanut heitä. Mä uskon, että Jumala ei anna niin käydä vaan vaikuttaa heidän sydämissään suoraan, mikäli meidän lähetystehtävä ei onnistu tavoittamaan heitä. =)

Jumala kuitenkin on rakastava ja hyvä. En jaksa uskoa, että Hän tekisi sellaista temppua kenellekään, että jättäisi taakseen vain siksi, ettei toinen ole kuullut Hänestä. =)

-Jani H noin 1 vuosi sittenRonjaa tykkää tästä

 

Mietin vain sitä että jos jumala on kuollut kuka on keksinyt kaiken esimerkiksi. autot,pyörät ja tv?

Moide!

Jumala ei ole kuollut. Jumala elää ja vaikuttaa jokaisessa ihmisessä. =)

Ihminen on nokkela otus ja meitä Jumala on siunannut luomistyössään älykkyydellä ja mahtavalla innovaatiokyvyllä. Ihminen on keksinyt nuo kaikki, koska on luomistyön kruununjalokivi. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miksi Jumala loi maailman, kun tää kaikki kuitenki loppuu joskus...?

Moide!

En osaa vastata tuohon sen kummallisemmin, kuin että Jumala halusi luoda maailman ihmisineen. Maailma loppuu joskus aikanaan, mutta sitä aikaa kukaan ei voi tietää. Se on jossain hamassa tulevaisuudessa, jolloin siitä ei kannata pelkoja ottaa.

Meillä on maailmassa tehtävä: rakastakaa ja välittäkää, kuten meitä on Jumala rakastanut. Siinä on tekemistä jokaiselle päivälle.

Syitä Jumalan luomisinnokkuudelle en keksi, mutta syy/tehtävä meidän olemassaololle on selvempi. =)

Kukapa ei haluaisi luoda jotain, jos siihen pystyisi? =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miksi Jumala antaa pahojen asioiden tapahtua ihmisille, jotka eivät ole tehneet kenellekkään pahaa???

Moide!

Tuota niin moni on elämässään pohtinut.

Eräs mahdollinen vastaus perustuu Raamatun kertomukseen syntiinlankeemuksesta. Jumala ei poista pahuutta maailmasta, koska Jumala on antanut ihmiselle vapaan tahdon: ihminen on vapaa tekemään niin kuin haluaa ja valitsemaan itse kuinka elämänsä elää. Ihminen rikkoi Jumalaa vastaan paratiisissa ollessaan maistamalla hedelmää hyvän ja pahan tiedon puusta, minkä seurauksena ihminen oppi erottamaan hyvän ja pahan. Ja aika monesti se paha on niin paljon kiinnostavampi, kuin hyvä. Pahuus voi olla seurausta siitä, että ihmiset kääntyvät pois hyvästä. Näin pahan alkuperä on ihmisten vapaassa tahdossa.

Miksi sitten hyvät ihmiset joutuu kokemaan pahuutta? Ajattelen, että ns. hyvien ihmisten kohdalla pahuuden kokemus on niin paljon karumpi, kuin esim. rikollisten. Olen sitä mieltä, että jokainen ihminen joutuu kokemaan pahoja asioita, vaikeuksia ja kurjuutta. Sellaisten rakastavien ja lempeiden ihmisten kohdalla tuo vääryyden kokemus vain tuntuu ihmisten silmissä vahvistuvan, kun tavallaan saa aivan jotain muuta, mitä ansaitsisi.

Vaikea kysymys, johon ei ole olemassa suoranaista vastausta. En osaa vastata paremmin.

Tällaisia ajatuksia heittelisin.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Missä Jeesus oli kuolemansa jälkeen, ennen kuin se nousi kuolleista??? Onko Jeesus nyt taivaassa???

Moide!

Jeesus oli ennen ylösnousemustaan haudassa. Muistathan sen kallioon hakatun kammion, jonka suulle vieritettiin iso kivi. =) Siellä Jeesus pötkötti, kunnes kolmantena päivänä heräsi kuolleista ja voitti siten kuoleman vallan, kuten Raamatussa oli jo aikanaan ennustettu.

Ylösnousemuksen jälkeen Jeesus ilmestyi opetuslapsille muutamaan otteeseen antamaan siten toivoa ja uskoa. Siitähän kaikki lähti eteenpäin.

Jeesus on nyt taivaassa ja istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella... kuten uskontunnustuksessa sanotaan. Ja mitä muuta... tsekkaa Apostolinen uskontunnustus. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

miksi lestaadiolaiset eivät saa katsoa tv:tä?

Moide!

Hyvä kysymys. Se liittyy osittain siihen, ettei sen sisältö sovi lapsille useinkaan. Tämä päätös on tehty jo vuonna 1963 ja sitä ei ole muokattu sen jälkeen. Ongelmallista ja ristiriitaista on se, että sen sijaan tietokoneen ja internetin käyttö on sallittua ja kuulemani mukaan monet katsovat televisiota sen kautta.

Lisää tietoa aiheesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Televisiop%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s

-Jani H noin 1 vuosi sitten

   

Mitä voi tehä jos tuntuu et ei osaa olla normaali, oma itsensä?

Moide.

Aika vaikea kysymys. Mä ajattelisin, että on hyvä miettiä, mistä se voisi johtua. Usein ympäröivät ihmiset painostaa toista olemaan jotain muuta kuin on. On ihan tavallista, että ihminen muuttaa itseään, käytöstään ja olemustaan ympäristön mukaan. Sopeutuminen toki on aivan eri asia kuin mukautuminen. Toki jokainen muuttaa hyvällä tavalla käytöstään esim. vanhuksien seurassa, silloin sopeudutaan ympäristöön. Mutta liialliseksi se menee silloin, jos kaikki muut alkaa määrittää, millainen sun tulee olla. Siinä helposti käy niin, ettei osaa olla oma itsensä, kun muut on vaatineet jotain muuta. Toki myös kiusaaminen voi johtaa siihen, että ihminen muuttaa itsensä muuksi, kuin suojatakseen todellista itseään.

Mä kannustan sua hakemaan syitä ja mietiämään, millainen sä todella olet. Rohkeasti kannattaa vaan ajatella, että muiden mielipiteellä ei ole mitään väliä, koska sä olet arvokas tuollaisena kuin olet.

Puhuminenkin auttaa asiaa, kun voi toisen ihmisen kanssa miettiä, mistä joku asia johtuu ja miten tästä eteenpäin. =)

Oman kiusaamishistorian takia voin kuvitella, miltä tuntuu joutua olemaan jotain muuta, mitä on. =/

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jani oletko kiroillut ikinä?

Moide. Jännä kysymys.

Valitettavasti liiankin usein. Huono tapa, josta vaikea päästä eroon. :(

-Jani H noin 1 vuosi sitten1 henkilö tykkää tästä

 

Oliko Jeesus synnitön? Entä onko Jumala???

Ytimekäs kysymys ja ytimekäs vastaus:

On ja on. =) Jumala on hyvyyden ja rakkauden malli. Jeesus Jumalan poikana oli niin ikään synnityn eli nk. täydellinen uhri ihmisten syntien puolesta. Synnitön kuoli syntisten puolesta. Aikamoista rakkautta.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Onko olemassa pahoja ja vähemmän pahoja syntejä? Mikä on Jumalan silmissä paha synti, vai onko kaikki yhtä pahoja???

Mahtava kysymys!

Kristinuskon mukaan on olemassa vain syntiä, eikä niitä voi luokitella Jumalan edessä eri tasoille. Ihmissilmin tietenkin näpistys on murhaa paljon kevyempi teko, mutta Jumalan silmissä on vain "synti".

Se on vaikea paikka hyväksyä, kun kaikki vääryyttä tehneet onkin samalla viivalla Jumalan mitoilla. Kaiken voi saada anteeksi Jumalan edessä. Ihmiselle pahan teon anteeksiantaminen onkin sitten vaikeampaa.

-Jani H

 

Onko lävistyksien ja tatuointien ottaminen syntiä?

Moide!

Hieno kysymys! =)

Ei ole, mikäli niitä ei oteta toisia loukatakseen tai muuten vääryyden edistämiseksi. Yleensähän niillä on joku merkitys itselle. =) Tatskat ja lävärit on musta aika siistejä, vaikka mulla ei ole pokkaa ottaa sellaisia! =) =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Oisko teillä jotain neuvoja tai jotain ku mun on vähä vaikee ollq mun kavereitten kaa ku ne juo. Vaikka ei paljoo mut silti. Musta tuntuu et ne yrittää painostaa muaki siihen vailla mua ei kiinnosta. Miten pysyn vahvana?+ihanaa et te vastailette kysymyksiinn

Hieno kysymys!

Oot vain rohkeasti sitä mieltä, mitä olet. =) Ei sun tarvi juoda, jos et halua. Tosiystävät ymmärtää valinnan kyllä. Tuo on varmasti vaikeaa sulle, jos kaikki ympärillä juo, mutta sinä et. Ole sitten sen kaveriporukan järki, ja katsot niiden perään, kun olet mahdollisesti siihen parhaiten pystyvä. =)

Ole rohkeasti oma itsesi! =) Kenenkään ei tarvitse mukautua ympäröivän porukan malliin, jos ei se tunnut omalta mitenkään. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miks Jumala haluaa joidenkin joutua helvettiin, vaikka hän muka rakastaa koko maailmaa???

Hyvä kysymys!

Haluaako Jumala niin sinusta? Ei minusta ainakaan. Jumala haluaa kaikki luokseen taivaaseen. On eri asia, mitä ihminen valitsee.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miten ihmiset sitten pelastui ennen ku Jeesus kuoli ihmisten syntien tähden??? Joutuko kaikki syntiset suoraan helvettiin???

Moide! On kyllä mahtavia kysymyksiä! =) =) =)

Nyt tähän tarvittaisiin Sebastian selittämään tää lyhyesti ja ytimekkäästi, mutta tässä on niin hyvä vastaus, että jos mentäisiin tällä eteenpäin. =)

http://www.gotquestions.org/Suomi/pelastus-ennen-Jeesusta.html

Nyt tulee niin upeita kysymyksiä aivan ketjussa, että melkein voisi kysyjät palkita. Voi kun ei olisi anoja. =)

-Jani H noin 1 vuosi sittenRonjaa tykkää tästä

 

Mistä voi tietää joutuuko kuoleman jälkeen helvettiin vai pääseekö taivaaseen???

Tuo on syvällinen kysymys!

Taivaaseen pääsyyn ei ole kuin pieni ehto: usko ja luota, että Jumala on rakastanut ja rakastaa sinua. =)

"Jumala on rakastanut maailmaa (siis sinua ja minua) niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän."

Jumala ei vaadi uskomaan "paljon", "tulisesti", "järkähtymättömästi" tai olemaan hihhuli. Tuossa lukee "uskoo", mutta ei mitään rajamääreitä.

Jumalalle riittää pienikin uskon kipinä. Riittää kun uskoo, edes vähäsen, että taivas on minuakin varten ja Jumala on sen meille avannut. =)

Voisi ihan yksinkertaisena rautalankaesimerkkinä sanoa, että jos sanot Jumalalle "Kelpaanko mukaan tällaisena kuin olen?" niin Jumala vastaa "Tottakai. Oot messissä.". =)

-Jani H noin 1 vuosi sittenRonjaa tykkää tästä

 

Miksi Jeesus halusi kuolla puolestamme???

Hieno kysymys!

Rakkaudesta. Simple as that. =)

Mitä sinä tekisit toisten puolesta rakkaudesta? Aika paljon, mutta Jumala teki vielä enemmän. =)

-Jani H noin 1 vuosi sittenRonjaa tykkää tästä

 

Kun kerran Jumala on luonut kaikki ihmiset ja niiden elämän muutenkin, niin miksi hän on sitten luonut ihmisiä jotka eivät usko häneen ja joutuvat sen takia helvettiin...?

Moide!

Hyvä kysymys! Jumala loi ihmisen ja ihmiselle vapaan tahdon valita. Jumala ei luonut erikseen ateisteja ja uskovia, vaan ainoastaan ihmisiä. Jumalalla on toive, miten ihminen voisi elää ja kaikki menee hyvin, mutta ihminen saa itse valita. =) Ihminen ei ole kiskoilla menevä, ennalta suunnitellun kaavan mukaan toimiva olio vaan ajatteleva, tunteva ja vapaa persoona. =) Jo aikojen alussa Jumala loi ihmisen ja heitti heille toiveen: "Älkää syökö tuosta puusta" = älkää toimiko minun tahtoani vastaan. Ihmisellä oli vapaus valita ja paha koukutti enemmän. Paha koukuttaa enemmän yhä, mutta Jumalalla silti olisi toinen tie tarjolla. =)

-Jani H noin 1 vuosi sittenRonjaa tykkää tästä

 

Uskotteko kaikkiin Jeesuksen ihmetekoihin mitä Raamatussa kerrotaan, vai koetteko ne enemmän vain kertomuksina ja suuntaa antavina tarinoina?

Moide! =)

Uskon. =) Uskon, että Jeesus oli Jumalan poika ja Jumalalle kaikki on mahdollista. Lisäksi Jeesuksen opetukset esim. ihmisten keskinäisestä kunnioituksesta ja rakkaudesta ovat ajattomia klassikoita. =)

Veikkaan, että Sebastian ja Anja komppaisi tätä varmasti. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Kerro 3 hyvää ja 3 huonoa juttua lampin nuorista?

Nyt oli aika paha!

Positiiviset:

1) Avoimuus ja rohkeus - Nuoret uskaltaa jutella munkin kanssa. En ole mörkö heille. =)

2) Osaaminen - Nuoret osaa vaikka mitä ja haluaa toteuttaa sitä seurakunnassakin. Mä sitten vaan tarjoan mahiksen heille. =)

3) Ystävällisyys ja kohteliaisuus - 99% nuorista on niin fiksuja ja mukavia, ettei missään muualla ole vastaavaa. On tuntunut niin mahtavalta olla mukana täällä Lampilla ja Lestillä jutuissa, kun nuorilta saa aina mukavaa palautetta ja hymyn. =)

Negatiiviset:

1) Paljon surullisia elämäntarinoita - Koskettavaa ja surullista kuulla, että joillakin ei ole ollut helppo elämä. =/ Ei tää siis huono asia ole, mutta ikävä juttu. You know what I mean. =)

2) Viikonloppujen kylähengailu kaljojen ja siiderien kanssa. Harmittaa vietävästi, kun tuolla keskustassa jengi könyää perjantaipullojen kanssa.

3) Kiusaaminen - Sitä oli ainakin viime vuonna ihan liikaa kouluilla. Se ketuttaa oikein kunnolla.

Siis loppujenlopuksi aivan mahtavaa sakkia paljon, eikä nuo negatiiviset koske kuin murto-osaa nuorista. Se on aina hyvä muistaa, että fiksua ja mukavaa nuorisoa täällä Lampilla kuitenkin on! =)

-Jani H noin 1 vuosi sittenVilma ja Ronjaa tykkää tästä

 

jani, vaikkei tää liity sun työhön mitenkään, pelaatko video pelejä, jos niin millä ja mitä pelaat?

Heh! =D

Mä oon ihan kuraa, jos mietitään mun pelaamistaitoja! =D NHL ja FIFA taitaa olla niitä harvoja pelejä, joita osaan pelata. XBox 360 on konsolina. =D Tietokoneella Command&Conquer -pelisarja on ollut aikoinaan kovassa käytössä ja kaikki simulaatiot (Simcity ja Rollercoaster Tycoonit). =D

Mä en oo kovinkaan näppärä pelaaja, mutta aina on kiva koittaa jotain uutta. =D

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miten selittäisit löydetyt dinosauruksenluut yms. todisteet evoluutioteoriasta?

Moikkelis!

Todisteita on vaikka kuinka ja kemia, biologia, maantieto ja muut tieteenlajit tekee arvokasta tutkimusta. Minulle nuo todisteet eivät ole ongelma, koska...

1) Tieteet (kemia, biologia, maantiede yms.) vastaavat kysymykseen "Miten?"

2) Uskonto antaa minulle vastauksen kysymykseen "Miksi?"

Uskonto ei voi koskaan selittää, miten maailma on kehittynyt tällaiseksi kuin on, eikä se ole sen tehtäväkään. Sitä varten on tieteet. Tiede taas ei koskaan pysty vastaamaan, miksi tämä kaikki on mennyt näin tai miksi kaikki on alkanut kehittymään. Kummallakin oma ruutunsa, jotka täydentävät toisiaan.

Olen kuitenkin entinen fysiikanopiskelija ja rakastan edelleen tieteitä. =) Ei ne silti minulta Jumalaa syö. Eikä pidäkään. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Mitä mieltä te olet ateisteista?

Hyvä kysymys! =)

Ihmisiä siinä missä muutkin, kuin minä tai sinä. =) Mulla monta hyvää tuttua, jotka on ateisteja. Eipä heissä mitään vikaa ole. =) Erilailla ajatellaan, mutta ei siitä tartte hernettä nenään ottaa. =)

Odotit varmaan jotain muuta? =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

jos Jumalaa ennen ei ollut ketään, miten jumala ilmestyi aikojen alussa?

Hieno kysymys! =)

AIkojen alussa oli vain Jumala. Jumala vain oli jo ennen kaikkea. Tähän kristillinen usko perustuu, että kaiken takana, aikojenkin takana, oli ja on Jumala. =) Ihmisen aikaa kauemmas emme pääse, mutta Jumala oli jo senkin takana. Tämän kaiken Jumala laittoi pyörimään ja kehittymään nykypisteeseen, joskin ihminen on sohlannut ja tulee sohlaamaan suuntaa huonommaksi aika-ajoin.

Sinulla on kyllä hyviä ajatuksia ja kysymyksiä, jos olet näiden useimpien takana! =) SykeBible voisi olla sinun paikkasi, jos kysyit siitäkin. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Onko Jumala luonut paholaisen?

Moide!

Tässä niin hyvä vastaus, etten itse voisi sada parempaa aikaan. =)

http://www.evl2.fi/sanasto/index.php/Saatana

Eli Jumalan luoma enkeli, jolla ei mennyt kaikki ihan niin kuin Strömsössä.

-Jani H noin 1 vuosi sittenRonjaa tykkää tästä

 

Selventäisikkö vähä et mitä ihimettä sielä sykebiblessä tehään, ja onko sielä paljo porukkaa?

Moide!

SykeBible on nuorten kirjoitteluraamis, jossa pohditaan uskonasioita rennolla otteella. =) Ryhmä siirtyi aikataulujen vuoksi täysin Facebookkiin. =)

Esim. tän viikon alussa laitoin videon, jossa "Isän rakkauskirje lapsilleen", eli mitä Raamatussa Jumala sanoo ihmiselle. Kauniita kohtia löytyi. =) Sitten heitin kysymyksen, että mikä raamatunpaikka kolahti erityisesti ja mitä ajatuksia se herätti. Lisäksi jutellaan kuulumisista ja puhutaan niitä näitä - tutustutaan. =) Ryhmässä on myös paikka jättää rukouspyyntöjä toisille. =) Ryhmässä on mukana tällä hetkellä minä + 6 nuorta ja mukaan mahtuu aina. =)

Sellaista mukavaa kirjoittelua ja pohdintaa. Satunaisesti kokoonnutaan yhteen ihan livenäkin. =) =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jos kerran Jumala oli jo aikojen alussa, niin miksei se luonut ihmisiä ja muita jutskia jo aiemmin?

Moide!

Hyvä kysymys! Eikö voisi ajatella helposti, että ihminen ja muut luotiin "aikojen alussa", koska luomisen jälkeen aika lähti liikkeelle. =) Luominen ja maailman synty menee niin kauas menneisyyteen, ettei sitä pystytä enää edes tutkimaan. Mutta siellä jossain menneisyydessä kaikki alkoi - aika lähti liikkeelle. =)

-Jani H noin 1 vuosi sittenRonjaa tykkää tästä

 

Jani, millaista on koulupäivystys lestillä?

Hauska kysymys! =)

Musta aika mukavaa. Tyypit on mahtavia. =) Mikäs siellä on ollessa. =) =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Onko milloinkaan ollut hetkeä, jolloin Jumala ja Piru ovat edes hetken aikaan olleet sovussa ("tulitauko")?

Moide!

Voisi ajatella, että kyseessä on kuin öljy ja vesi: ne eivät vain voi sopia keskenään yhteen.

Hyvä ja paha ovat aina vastakohtia toisilleen. Jumala on hyvyys ja rakkaus, paholainen kaikkea vastakkaista. Kristinuskon mukaan aikojen lopussa tulee hetki, jolloin Jumala hyvyydessään sysää pahuuden lopulliseen tuhoonsa. Lopulta rakkaus voittaa pahuuden. Näin uskon minäkin.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Ketä sinne helvettiin sitte joutuu?

Moide! Hyvä kysymys, joskin tosi rankka.

Kristinuskon mukaan he, jotka tietoisesti kieltävät Jumalan ja Jeesuksen olemassaolon ja merkityksen viitaten kintaalla koko tarjolla olevaan pelastukseen. Usein nämä ihmiset ajattelevat selviävänsä itse mistä tahansa ilman Jumalaa, olevansa kuin kaiken elämässä tapahtuvan hallitsijoita. Näin me uskomme, joskaan emme saisi väittää tietävämme Jumalan ajatuksia vaan ainoastaan ymmärtävämme asian näin. Mitä jos Jumala päättäisikin jotenkin toisin? Tämä nyt vain spekulaatiota. En toki pelaisi tuon varaan.

Meidän tehtävä ei ole pelotella helvetillä vaan kertoa taivaan ja pelastuksen ihanuudesta sekä Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan. Ne jotka uhkailevat ihmisiä helvetillä tai erottelevat ihmisiä pois taivaasta omilla mittareillaan, eivät ole ymmärtäneet evankeliumin ydintä. Miksi pelotella tai uhkailla kauhuskenaariolla, kun voi kertoa rakkaudesta? =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Saako Jumalakin kiroilla? Entä Paholainen taivastella? :D

Heh... En tiedä. =) Kaippa... tai sitten ei... =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Voisiko sanoa, että kristityt, juutalaiset ja muslimit palvovat samaa ja yhtä jumalaa, mutta eri profeettoja (kristittyjen Jeesus, islaminuskoisten Muhammad ja juutalaisten vanhan testamentin profeetat)?

Moide!

Noin voisi asian jotenkin muotoilla. Kaikilla on samaa pohjaa, mutta myös sovittelemattomia eroja. Kaikkia kolmea kutsutaan "kirjan uskonnoiksi", koska yksi peruskirja on sama. Kaikissa on käytössä Vanha testamentti. Monia erojakin löytyy ja niistä syistä uskonnot ovat erottautuneet toisistaan.

Kristityt uskovat, että Jeesus ei ollut van profeetta vaan Jumalan poika, joka tuli maailmaan vapauttaakseen ihmiset synneistä avaten tien taivaaseen. Se ajatus vapauttaa ihmisen suorittamiselta ja taakoilta, kun Jumala itse tarjoaa taivaan ihmiselle kysyen: "Uskotko sinä, että velkasi on jo maksettu?". =)

Vaikea oli löytää mitään hyvää artikkelia tästä asiasta, mutta tässä voisi olla jotain kättä pidempää.

http://www.kolumbus.fi/~w462389/islam/kirjauskonnot.htm

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jos saisitte muuttaa yhden asian maailmassa, mikä se olisi?

Moide! Haluaisin poistaa ihmisten kylmän itsekkyyden, koska siitä kumuloituu niin monta pahaa asiaa. Itsekkyyden päästessa täysvaltaan rakkaus lähimmäistä kohtaan kylmenee. Monta asiaa voisi kyllä muuttaa, mutta tuosta lähtisin.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Kun elämälläni ei oo enää mittää merkitystä ja en osaa muutakun satuttaa itteeni ja muita, ja Jumalakaan tuskin mua tänne oikeasti tänlaisena halus, niin eikö ois kaikille paljo parempi ja helpompi ratkaisu, et mä lähtisin vaan pois täältä maailmasta...?

Moide! Sun elämällä on merkitys: sun elämässä on ihmisiä, jotka rakastaa sua. Niitä on varmasti, vaikka monesti meistä tuntuu, ettei kukaan meitä rakasta. Mulla ja sulla on ihmisiä, jotka rakastaa loputtomasti eivätkä halua olla erossa rakkaastaan koskaan. Ja aivan kuin nuo ihmiset rakastaa sua, rakastaa Jumalakin sua sellaisena kuin olet. Jokainen tekee huonoja valintoja ja tulee sanottua ajattelemattomia, satuttavia sanojakin. Mutta se ei ole koko kuva sinusta. Jokainen mokaa, mutta niiden kaikkien töppäystenkin alla on se Jumalan kuva, joka on arvokas ja uniikki. Ja sillä mokaamisellakaan ei ole väliä, koska Jumala antaa kaiken anteeksi ja niin kuuluisi ihmistenkin antaa.

Huomaan, että sulla on tosi paha olla. Voisitko ottaa yhteyttä Facebookissa niin voisimme jutella?

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jani mikä on vaikeinta työssäsi?

Paha kysymys...

Vaikeinta on varmaan kohdata nuori, joka on joutunut kokemaan jotain sellaista, mitä ei toivo edes pahimmalle vihamiehelleen. Itseäni aina pysäyttää ne hetket, kun upea ja aurinkoinen nuori kertoo, että aurinko onkin vain kuori ja alla on jotain aivan muuta. Kyynel niissä hetkissä tulee, mutta apu ei silti katkea tai lamaannu. Mä uskon, että puhumalla ja ajatuksia vaihtamalla voidaan saada se aurinkoisuus oikeaksi osaksi jokaisen sydäntä. Pitää vain puhaltaa pinttyneet pilvet pois sen auringon tieltä.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Tuleeko vielä tämän vuoden aikana leirejä nuorille;)? Oli nimittäin mahtava kuutamoleiri xD

Moide! Vuonna 2014 ei ole enää leirejä, mutta keväälle 2015 on luvassa ainakin yksi leiri, ehkä jopa kaksikin. Toinen Hongistossa ja toinen Ilmajoella. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Onko vielä mahdollista saada jostain niitä huppareita missä ne siivet on ? =)

Moide!

Meillä on 4 kappaletta tummansinisiä S-kokoisia suoraan varastossa. =) Jossain vaiheessa pitää tehdä uusi iso tilaus, jos innokkaita on enemmän. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Voiko isoskoulutukseen päästä kaikki rippikoulun käyneet, vai onko sinne jokku "pääsykokeet"?

Moide! =)

Jokainen pääsee mukaan! =) =) =) Olet tervetullut! =) noin 1 vuosi sitten

 

 

Entä jos itse Paholainen ei olekaan niin paha kuin on aiemmin luultu?

Moide! Mielenkiintoinen ajatus, mutta... en kehtaisi ottaa riskiä ja katsoa, josko paholainen olisikin ihan jees. Se on kuin siili koittaisi purkaa pommia haarukalla - yhtä pieni todennäköisyys onnistua. Mä haluan luottaa siihen, että hyvä voittaa ja että kaikki hyvä ja rakkaus on jostain lähtöisin - Jumalasta. =) Se on mulle tärkeä ajatus ja mun elämän valo. Sillä mä jaksan. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Joutuuko itsemurhan tehnyt helvettiin?

Moide! Todella koskettava kysymys, joka nostaa mulle kyyneleen silmään.

Ajattelen, että ei joudu. Näin olen ymmärtänyt, että asia ollaan tulkittu tuolla tavoin. Aihe on vakava. Itsemurha on jotain, mikä sekoittaa kaikkien ihmisten maailman. Se tuntuu vaikeassa tilanteessa helpolta tieltä, mutta se jättää taaksensa sellaisen sekasorron, surun ja tuskan, ettei sitä kukaan voi käsittää. Siihen peilattuna on selvää, että puhuminen on aloittamisen tuskasta huolimatta ehdoton vaihtoehto. Mä uskon, että jokainen asia on selvitettävissä, kun vain jaksaa puhua ja kertoa tunteista avoimesti jollekin auttajalle.

Laitan tähän linkin kirkon sivuilta.

http://evl.fi/evlfi.nsf/Documents/ED8814F87E1101F5C22570C00039638A?openDocument&lang=FI

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Onko tupakan polttaminen syntiä? perusteluja kaipaisin

Hmm...

Ajattelisin, että se on ensinnäkin hemmetin haitallinen tapa. Monet kokee sen myös äärimmäisen ällöttävänä. Alaikäisiltä laitonta lisäksi. Mutta jos ajatellaan syntiä. Voisin ajatella, että se on äärimmäisen lähellä sitä rajapintaa, koska meille on annettu tehtäväksi rakastaa toisiamme ja varjella elämää. Tupakointi tuhoaa paitsi kessuttelijan omaa elämää/terveyttä, mutta myös monesti sivullisten. Ja sitä ei meiltä elämässä odoteta. En nyt osaa sanoa tuon enempää. Kaippa sen joku luokittelee synniksi ja joku huonoksi sekä haitalliseksi tavaksi. Mä heittelin tuohon ajatuksiani.

Jokatapauksessa en suosittele sitä kenellekään ja nostan hattua kaikille, jotka pystyy lopettamaan. Voisin vaikka tarjota kahvit jokaiselle nuorelle, joka pystyy lopettamaan. Se on nimittäin hieno juttu, jos arvostaa omaa elämäänsä niin paljon, että heittää röökit roskiin. Tsemppiä siihen jokaiselle! =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jani ootko koskaan katunut sitä, että aloit nuorisotyönohjaajaks?

Vaikea kysymys kyllä!

En oikeastaan. Vaikka virheitä on tullut tehtyä ja tosi vaikeaa on ollut välillä, rakastan työtäni todella paljon. En voisi kuvitellakaan parempaa työpaikkaa, kuin nuorisotyön. =) Nuoret on mahtavia, avoimia ja oikeasti todella kultaisia. Ei tämä helppo työ ole, mutta silti unelmieni täyttymys. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miten ja mistä Jumala syntyi? Ja mistä se keksi luoda maapallon kaikki ihmiset ja kaikki?

Hieno kysymys! =)

Jumala oli jo aikojen alussa eli Jumala oli jo ennen mitään muuta. Kaiken takana on Jumala, niin uskon. =) Eli Jumala ei syntynyt mistään vaan on ollut olemassa aina ja tulee olemaan ikuisesti. Kaikki syntyi Jumalasta, Hänen työnsä kautta. =) Ihminenkin on luotu Jumalan kuvaksi - sinutkin! =) =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

ootko lukenu koko raamatun läpi?

Hyvä kysymys!

En ole lukenut koko Raamattua läpi. Olen tutkinut sitä erilaiten oppaiden avulla tai hartauskirjojen raamatunkohtien kautta. Sellaista haarukointia ollut enemmänkin tämä minun lukemiseni. Johanneksen evankeliumin luin kokonaan läpi ja vaikutuin siitä. =) Pitäisi lukea enemmän kyllä. Täytynee ottaa joku projekti itselle. =)

Sebastian ja Anja lukeneet varmasti paljon enemmän. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

...jatkokysymys edelliseen: miksi kaikki jatkavat elämäänsä maan päällä, eivätkä vain palaa kotiin, jos tehtävämme täällä on vain odottaa kuolemaa ja kärsiä?

Elämän tarkoitukseen vastasin jo aikaisemmin. :)

Ei tokikaan elämän tarkoitus ole vain kärsiä, vaan rakastaa. :) Siitä alempana lisää.

Onneksi jotkut muistaa toteuttaa sitä rakastamisen tehtävää. Ilman sitä tämä olisi vain kärsimystä.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Mikä järki elämässä on, kun maan päällä saa vain jatkuvasti kärsiä, mutta kuoleman jälkeinen elämä on täydellistä?

Tuossa kysymyksessä oli hyvä ajatus jo itsessään.

Meidän elämässä on tähtäin taivaassa, Jumalan luona. Jumalasta me jokainen olemme lähteneetkin jo aikojen alussa. Jokainen meistä on Jumalan luomus ja maailma on vain hetkellinen kenttä, jossa vaikutamme. Sen jälkeen "palaamme kotiin".

Maailma on vaillinainen, särkynyt ja paha. Meille tapahtuu kaikkea ikävää. Monet meistä joutuvat kokemaan kauheuksia, pilkkaa ja ahdistusta. Tuo kaikki paha yrittää saada meitä luopumaan toivosta ja tähtäyspisteestä. Jokainen paha koittaa lannistaa meitä, saada meidät luovuttamaan.

Juuri tuo taivaan täydellisyys saa mut jatkamaan. Tää maailma ei tarjoa iloa, mutta kaikki päällemme kaatuva paha tullaan taivaassa pyyhkimään pois, kyyneleet kuivataan ja rakkaus tulee lopulta voittamaan.

Siinä ainakin mulla on motivaattori jatkaa. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miksi jumala teki pojile sitten noin?

Todella syvällinen kysymys.

Turmassa oli niin monta muuttujaa, että vaikea on laittaa syytä mihinkään yksittäiseen. Maailma on vapaiden valintojen kenttä, jossa Jumala on kaitsevana ja läsnäolevana tekijänä. Tässä suhteessa tilanne on vaikea, kun ihminen ei olekaan Jumalan sätkynukke eikä tapahtumia ole ennaltamäärätty. Ihmiselle on annettu vapaa tahto tehdä, valita ja toimia, kuten parhaaksi näkee.

Ihmiset elää maailmassa, jossa pahat ja ikävät asiat ovat mahdollisia. Joihinkin asioihin ihminen voi itse omalla toiminnallaan vaikuttaa, mutta useimmissa asioissa tapahtumaan vaikuttaa useat ulkoisetkin muuttujat. Turman kohdalla muuttujia oli monta. Lopputulos oli jotain niin käsittämätöntä ja surullista, että itsellenikin mieleen nousi kysymys: "Miksi?"

Pystyykö kukaan selittämään tapahtumaa koskaan? Tarvitseeko tapahtumaan löytää tarkkoja syitä? Muuttaako se mitään? Miksi Jumala salli tällaisen tapahtuman?

Itse en osaa vastata noihin kysymyksiin kovinkaan hyvin.

Mä haluan vain luottaa siihen, että pojat on Jumalan luona turvassa. Enää ei ole kipua, sairautta, elämän taakkoja tai murheita. Poikien elämä ei ollut turha, vaikka kovin lyhyeksi se vaan jäi. Pojat koskettivat ja muuttivat maailmaa, jokaisen elämää. Minunkin elämääni nuo kaksi nuorinta vaikuttivat paljon.

Tällainen pieni ihminen, kuin minäkin olen, en voi ymmärtää, miksi tuo elämä jäi noin lyhyeksi.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Mitä jos en vain jaksa elää enään ?

Tuo on vakava kysymys.

Suosittelen ottamaan yhteyttä auttajiin (mm. papit, nuorisotyönohjaajat ja diakonit seurakunann puolelta), puhumaan asioista, koska useimmin pelkkä puhuminen saa jo suuria aikaan. Pahemmassa tilanteessa kannattaa ottaa yhteyttä suoraan terveydenhuollon ammattilaisiin.

Mä kannustan sua jaksamaan, koska kenenkään elämä ei ole turha tai merkityksetön. Ei ole sinunkaan. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Miks Lampilla ei järjestetä jatkiksia?

Moide!

Lampilla järjestetään aina yksi syysleiri, joka toimii jatkiksena. Leirin nimi on Kuutamoleiri ja se on nyt 29.8.-31.8.2014 Hongistossa. =) Pari paikkaa vielä leirillä jäljellä. =)

Erillisiä jatkiksia ei ole, vaan kaikki nuoret kootaan yhteen. Minusta on parempi, että ollaan yhtä suurta porukkaa. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten1 henkilö tykkää tästä

 

Onko olemassa mitään tekoa, mitä Jumala ei antaisi anteeksi?

Moikka!

Loistava kysymys!

Minun uskon mukaan ei ole olemassa mitään, mitä Jumala ei voisi antaa anteeksi, jos sitä Häneltä ihminen vain oikeasti koko sydämestään pyytää - aidosti katuen.

Jumalalle ei ole olemassa myöskään "rankkoja tai kevyitä" syntejä, vaan on olemassa vain syntiä. Ihmisten silmissä toki joku tekee jotain tooooooooodella julmaa toisille ja toisaalta joku "vain" valehtelee. Jumala ei kuitenkaan erottele syntejä ja ihmisiä tuolla tavalla. Jokainen meistä on tehnyt jotain pahaa, syntiä. Kukaan ei ole täydellinen, kukaan ei ole virheetön, kukaan ei ole synnitön.

Jumalan ainut katsantokanta on: Ihmiset on syntisiä, mutta saavat aivan kaiken anteeksi, jos vain sitä Jumalalta nöyrin sydämin pyytävät. Se on todellista rakkautta.

Tässä vielä virallisempana tekstinä.

http://www.evl.fi/katekismus/uskontunnustus/22.html noin 1 vuosi sitten

 

Kun en osaa rakastaa ja kukaan ei rakasta mua, niin mitä mä sitte täällä teen? Nothing...?

Tuo on vaikea juttu, jos mieleen on päässyt sellainen ajatus, ettei kukaan rakasta. Mä uskon, että ei ole olemassa ihmistä, jota ei joku rakastaisi. Yleensä vanhemmat tulee ensimmäisinä mieleen, jotka rakastaa lapsiaan yli kaiken. Joskus rakkautta on vain vaikea näyttää toiselle. On sellaisiakin tilanteita, joissa näyttää, ettei kukaan rakasta, kun sellaista syliinsäsulkevaa rakkautta ei näy missään. Joskus rakkaus muotoutuu rajoihin ja jopa kieltoihin, kun vanhemmat haluavat turvata rakkaalle lapselleen parempaa tulevaisuutta.

Mä ajattelen, että vanhempien lisäksi meillä on kavereita ja tuttuja, jotka rakastaa paljon meitä - myös sua. Ehkä tilanne on vain sellainen, ettei sitä rakkautta huomaa.

Ennenkaikkea mä uskon siihen, että on olemassa Jumala, joka on luonut meidät. Ja omaa luomustaan Jumala rakastaa yli kaiken muun. Jokainen meistä on Jumalan kuva ja mittaamattoman arvokas. Jumalan rakkaus meitä kohtaan on niin vahvaa, että vaikka me ei rakastettaisi Jumalaa, Hän rakastaa silti meitä, eikä käännä meille selkää.

Mä tajusin aikanaan, että mä oon Jumalalle tärkeä ja rakas. Se toi mun elämään sellaista virtaa, jota kukaan ei voi ottaa multa pois. Samalla opin ehkä paremmin antamaankin rakkautta, kun sitä oli itselle tarjolla loputtomasti. =)

Mä aistin, että sulla on vaikeaa tällä hetkellä. Jos oot Lampilta tai Lestiltä niin heitä mulle viestiä Facebookissa tai vedä hihasta kylällä taikka nuortenillassa niin jutellaan. =)

Usko pois - susta välitetään ja sua rakastetaan. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Mikä on elämän tarkoitus?

Ottaa rakkautta vastaan ja rakastaa eteenpäin seuraavia. =)

Rakkautta voi ottaa vastaan Jumalalta sekä ihmisiltä. Kumpaakin rakkautta voi jakaa ympärilleen - ihmisille, jotka ovat sitä vailla. Ja tietenkin meidän rakkautta toivoo myös itse rakkaus - Jumalakin.

Tällaisena aika lyhyenä vastauksena heittäisin näin. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

millaista se opiskelu oli?:)

Opiskelu Diakissa oli unohtumatonta ja opettavasta. Oli paljon erilaista tehtävää, käytännön juttuja ja teoriaa sopivasti sekaisin. Mielenkiintoista oli oppia myös itsestä uusia asioita, eikä vain teoriatietoa. =)

Paljon oli hyödyllisiä juttuja työn kannalta, mutta toki jotain, mille ei ole vielä saanut sovellusta arkeen. Mutta näin on toki joka koulutuksessa. =)

Hienoa aikaa ja mahtavia ihmisiä sai siellä tavata ja kunnian tutustua heihin 3,5 vuoden aikana. Samanhenkisyys loi jotain hienoa yhteisöllisyyttä. =)

Tule nuortenillassa vetämään hihasta, niin kerron lisää mielelläni. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Mitä mieltä oot siitä, että jotkut perheet hylkäävät/kääntävät selkänsä lapselleen, joka kertoo olevansa homoseksuaali?

Temppu on minusta törkeä, julma ja vastuuton. Lapsi on yhä edelleen se sama lapsi, joka on heistä lähtöisin, vaikka hän olisikin seksuaaliselta suuntautumiseltaan mikä.

Kenenkään ihmisen arvokkuus ei riipu teoista, kansalaisuudesta, omaisuudesta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta taikka mistään muustakaan. Ihmisen järkähtymätön arvo tulee siitä, että on Jumalan luoma, uniikki kappale, jota ei maailmassa ole toista. Jokainen uniikki kappale toki tekee välillä hölmöjäkin temppuja ja loukkaa toisia, mutta siltikin jokainen on Jumalan silmissä rakas ja arvokas. Ja jos Jumalan silmissä jokainen on arvokas, tulisi jokaisen ihmisenkin arvostaa toinen toistaan.

Jumalakaan ei hylkää meitä koskaan, minkään syyn takia. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

onko enkelit sukupuolettomia?

Moide!

Hyvä kysymys. En osaa kylä tuohon tarkasti vastata. Niin olen ymmäränyt, että "enkelit on enkeleitä" - ei miehiä tai naisia. Sen kummemmin heidän fysiologisia ominaisuuksia en ole päässyt tutkimaan. Saattaa olla siis näin, kuten ajattelet. Tai sitten olla olematta. Joissain kohdissa Raamattua ilmestyneet enkelit on olleet miehen hahmoissa, mutta muuten sukupuolesta ei ole sanottu mitään.

Tästä itselläni ei ole tarkempaa käsitystä: miehiä, naisia, kumpiakin tai ei kumpiakaan.

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Mitä merkitystä ihmisillä on maailmassa, kun me saajaan niin paljon pahaa aikaseks täällä?

Hyvä kysymys! =)

Meidän tehtävä maailmassa on rakastaa toisia ihmisiä, varjella Luojan luomaa luontoa ja kulkea Jumalan kanssa päivästä toiseen. Joskus kuitenkin jollain osa-alueella epäonnistumme, mutta kaikki on korjattavissa: anteeksi voi pyytää, vahinkoja voi korjata ja Jumalan luo voi aina palata. =)

Ihminen ei ole täydellinen, mutta Jumalalle kelpaava kuitenkin, jos vain uskoo siihen, että kaikki virheet on jo aikanaan ristillä anteeksiannettu. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Jani:ootko opiskellu yhteisöpedagogiksi?

Moide!

En ole yhteisöpedagogi vaan sosionomi. Centriassa Ylivieskassa voi opiskella yhte3isöpedagogipohjaan nuokkariksi, mutta DIAK:ssa pohjana on sosionomi. =)

-Jani H noin 1 vuosi sitten

 

Uskotko, että kaikki tapahtuu syystä?

Uskon.

Jokaiselle tapahtumalle on syynsä, mutta me ei voida kaikkea nähdä hetkessä. Aika avaa meille näkökulmia tapahtuneeseen, mutta jotkut jäävät toki ikuisesti pimentoon ja mysteereiksi. Ei kuitenkaan saa ajatella tapahtumia palkintoina tai rangaistuksina. Kaikelle on syvemmät syynsä. Osa on vain ihmiskäsityksen ulkopuolella.

-Jani H

 

Ootko Jani itse mukana kaikissa kesän nuortenilloissa?

Moikkelis!

Aikalailla kaikissa kyllä. =) Hartausvuoroja oon vaan delegoinut muillekin, koska hienoja ajatuksia on saatava esiin ja ihmisille paikka jakaa sisimmästään jotain muille. =)

Pari päivää taitaa olla niin, että oon ite menossa muualla. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Jos taivaassa kaikki on täydellistä, voiko siellä edes pettyä siihen, ettei joku rakas ihminen olekaan siellä?

Aika vaikea kysymys!

Jos taivaassa on täydellistä, voiko siellä olla pettymystä, joka on negatiivinen tunne - rikkoo täydellisen onnen. Ajattelen, että JOS voisimme ETUKÄTEEN tietää, ketä taivaassa on, voisimme yllättyä tai pettyä. Ihmisen sydämen tila on avain määritettäessä, ketä taivaassa on. Siksi kukaan ei voi ulkokuoresta tai muusta tietää, onko joku kulkemassa kohti taivasta. Ainakaan tarkasti ei voi sitä tietää.

Uskon, että taivaassa olo on täydellisen onnellinen. Siellä ei kaivata tai petytä.

Tämä on niin vaikea kysymys, etten osaa paremmin vastata tähän. Ihminen ei voi taivaasta TIETÄÄ juurikaan mitään, vaan luottaa siihen, että Jumala on siitä tehnyt meille TÄYDELLISEN - mitä se ikinä tarkoittaakaan. Ainakin sen se tarkoittaa, että Jumala itse on siellä. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Miksi Jumala alunperin alkoi rakastamaan ihmisiä, ja miksi Hän on kiinnostunut yksittäisten ihmisten ajatuksista ja teoista? Miten Hänellä voi olla aikaa kaikkien maanpäällisten asioiden järjestelyyn, kun taivaassakin on jo äärettömät määrät edesmenneitä ihmisiä?

Hieno kysymys tai oikeastaan kysymykset! =)

Vastaan kahdessa osassa. =)

1) Yksinkertaisesta syysta: Jumala loi meidät. Me olemme hänen kättensä töitä. Tottahan jokainen pitää omia luomuksiaan tärkeinä ja arvokkainta. Niin Jumalakin tekee. Jumala ei vain luonut taidetta tai mitään elotonta vaan elävän ihmisen - kallisarvoisen aarteen. Siitä syystä Jumala rakastaa ja on kiinnostunut jokaisesta, että hän saisi pitää luomuksensa aina luonaan.

2) Jumalaa ei voi kahlita aikaan taikka paikkaan. Jumala on ääretön, Jumala on kaikkialla. Jumalan voimalle ei ole rajaa. Edes aika ei voi Häntä kahlita. Jumala ehtii, koska Hän voi. Ihminen ei voi hallita kuin rajallisen määrän asioita. Ihminen on rajallinen, rajattu yhteen aikaan ja paikkan. Jumala on tästä kaikesta vapaa. Siksi Hän voi.

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Jos koko maailma kuuntelisi, mitä sanoisit?

Älä vihaa vaan rakasta - niin kuin Jumalakin on tehnyt.

-Jani H yli 1 vuosi sitten1 henkilö tykkää tästä

 

Miksi facebook sivut ei oo kaikille julkiset vaan pelkkä facessa oleville? Onks tää jotain syrjintää?

Moide!

Kyse on teknisestä ominaisuudeta, mikä on Facebookin heikkous ja samaana aikaan vahvuus.

Facebook -ryhmiä ei voi nähdä, jos ei ole rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi omilla tunnuksilla. Facebook-sivun sen sijaan voi nähdä, vaikkei omistaisikaan käyttäjätunnuksia Facebookkiin.

Esimerkiksi tämän voi nähdä ilman tunnuksiakin.

https://fi-fi.facebook.com/toholamminseurakunta

Lisäksi nuorisotyöllä on myös ihan tavalliset nettisivutkin, mistä toimintaa voi bongailla.

http://www.toholamminseurakunta.fi/46-nuorisotyo

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Miten sää määrittelet, arvoit tai perustelet sen, kuka nuorista tarvitsee tai "ansaitsee" eniten sun aikaa ja huomiota?

Tää on tosi hyvä kysymys!

Jokainen tarvitsee huomiota. Jokainen "ansaitsisi" sitä pelkästään jo siksi, että on se mikä on - arvokas ja uniikki omana itsenään. =)

Mun ajatuksessa ei ainakaan huomiota tarvitse kenenkään mitenkään erityisesti ansaita multa. =)

Jos ajatellaan elämän vaikeita tilanteita, aika usein käy niin, että aikaa annetaan niille erityisesti, joilla on jokin suuri hätä elämässä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he olisivat jollain tapaa rakkaampia. Jokainen nuori on mulle yhtä rakas ja tärkeä. Silloin toki tuetaan enemmän ja autetaan, kun omat voimat eivät tahdo riittää. Mulla kuitenkin toiveena, että kaikilla olisi hyvä olla elämässä. Aika haastava tavoite kyllä.

Mä tykkään jutella kaikkien nuorten kanssa. Joskus jutellaan kasvokkain ja joskus Facebookin kautta. Jotta saisin annettua mahdollisimman paljon aikaa jokaiselle, oon koittanut järjestää erilaisia toimintoja, jotka voisi kutsua hyvinkin erilaista porukkaa kohdattavaksi. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Jos kerran kaikkien maailman ihmisten elämä on Jumalan yhtä suurta suunnitelmaa, miksi Hän on tuonut maan päälle esimerkiksi saatanan palvojat ja muut uskonnot, joissa ei uskota Kristukseen?

Jumala loi ihmiset alunperin yhteyteensä - luokseen. Mutta luodessaan ihmisen, asetti Jumala ihmiselle vapaan tahdon valita. Ihmisestä ei luotu Jumalan sätkynukkea tai kuin raiteilla menevää konetta, vaan aidosti tuntevan ja elävän olennon, jolla on vapaa ajatusmaailma. Kaikki oli kuitenkin pedattu täydelliseksi Jumalan luona, mutta... jokin muu houkutti.

Miksi on sitten niin paljon kaikkea muita? Koska ihminen voi valita, tykkääkö Jumalasta vai ei. Ihminen saa vapaasti valita myös miten elämässään toimii ja oikeastaan, miten elää elämänsä. Seuraako siitä sitten hyvää vai pahaa - sen saa jokainen itse päättää.

Näin minä ajattelisin tällee kolmelta yöllä. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten1 henkilö tykkää tästä

 

Mistä kymmenen käskyä ovat peräisin? Eiväthän ne noin vain taivaasta voineet tippua? :o

Mahtava kysymys! =)

Kymmenen käskyä eli dekalogi ilmaisee elämän peruslain: mitä meidän tulee tehdä ja mitä jättää tekemättä. Martti Lutherin Ison katekismuksen mukaan käskyt ovat lakeja ja vaatimuksia. Ne velvoittavat elämään Jumalan tahdon mukaan, mutta myös paljastavat ihmisen vajavuuden. .

Monet ovat erehtyneet luullessaan, että kymmentä käskyä noudattamalla voi varmistua taivaaseen pääsystä kuoleman jälkeen. Päinvastoin, kymmenen käskyn tarkoituksena on saada meidät ihmiset ymmärtämään, että me emme pysty täydellisesti noudattamaan lakia ja siksi tarvitsemme Jumalaa. Kymmenen käskyä osoittavat meille, että me kaikki olemme syntisiä ja tarvitsemme siksi Jumalan anteeksiantoa, rakkautta ja armoa, joka on saatavissa ainoastaan uskon kautta Jeesukseen Kristukseen.

Kymmenen käskyä löytyy Raamatusta. Toisessa Mooseksen kirjassa kerrotaan, kuinka Jumala antoi lain Moosekselle, kun tämä oli johtamassa Israelin kansaa Egyptistä luvattuun maahan. Niin Jumala puhui kaiken tämän: Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta - - (2. Moos. 20).

Eli vastauksena ALKUPERÄISEEN kysymykseen: Jumala puhui Moosekselle, joka mitä ilmeisimmin hakkasi ne talteen kivitauluihin. Jokatapauksessa käskyt ovat peräisin Jumalalta. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Millainen isoskoulutus on?

Loistava kysymys! =)

Isoskoulutus on vähän kuin rippikoulun tietojen ja taitojen syvennys, jotta isostelu onnistuu. Koulutus ei ole koulumaista, vaikka nimi siltä kuulostaakin. Se on yhdessä toimimista, keskustelua, tekemistä & toimintaa, pohdintaa ja naurua. =) Isoskoulutuksessa käydään läpi erilaisia aiheita, joista on hyötyä isostoiminnassa. Aiheita ovat vaikka "ryhmänohjaus" tai vaikka "pelit ja leikit" tai vielä vaikka "hartauden pitäminen"... =)

Lisäksi isoskoulutettavat saavat itse ideoida toteutustapoja ja spesiaalijuttuja porukalleen. =)

Isoskoulutus on ehkä yksi hyödyllisimmistä jutuista, mitä nuorisotyössä tarjotaan. Ja mikä parasta: se ei edes maksa mitään. =)

Tule kysymään nuortenillassa lisää! =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Missä ja milloin pidetään Lampin oma Raanu-leiri? :)

Moide!

Voisimme ensi keväänä suunnitella oman Raanu-leirin, vaikka osallistuisimmekin myös Ilmajoen omaan! =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Milloin seuraava klubi ilta?;)

Moide!

Vielä ei tiedä. Kesälle ehkä suunnitteilla jotain. Ei ole seuraavaa esiintyjää vielä keksitty. Vinkkejä otetaan vastaan. =) =)

-Jani H yli 1 vuosi sittenNiggee tykkää tästä

 

Kuuluuko isoskoulutukseen isosleiri?

Hyvä kysymys! =)

Mä oon ajatellut, että jos isosilla (koulutettavilla) on omaa intoa pitää sellainen erillinen niin tottakai onnistuu. Mutta isoskoulutuksen pääleiri on ehdottomasti syksyn aloittavat Kuutamoleirit (Toholampi & Ilmajoki). =) =) yli 1 vuosi sitten

 

Jani: Riittääkö sinulla kaikille nuorille aikaa kun heitä on jo niin paljon? Entä riittääkö sinulla aikaa edes omille tutuille ja perheelle?

Hyvä kysymys!

Tuo on aina suuri pohdinnan paikka, kuinka saada aika riittämään jokaiselle. Lopputuloksena se on lähes mahdoton yhtälö, mutta silti sitä on yritettävä. Nuortenillassa on yritettävä moikata jokaista ja heitää muutamia sanoja jokaisen kanssa. Vintin avoimissa ehtii tavata joitakin toisia nuoria paremmin ja nuortenraamiksessa toisia. Koulupäivystyksessä saa nähdä jengiä aika mukavasti. Aika on kortilla monesti ja harmittaa, etten aina ehdi jokaiselle joka viikko sanoa jotain. Onneksi Facebook auttaa, vaikka se ei korvaakaan oikeata juttelua. Sydämellä on kuitenkin kaikki Lampin ja Lestin nuoret. Ihan jokainen. =) <3

Omien tuttujen näkeminen vähentynyt töiden alettua paljon, mutta se on luontaista, joskaan ei mukavaa. Olen päättänyt, että LA, SU & MA koitan varata perheelle ja tutuille. Tuttuja vain on kertynyt vuosien varrella todella paljon. Arki-iltaisin Sannan kanssa vietän aikaa paljon, kun se on Lampilla.

Kaikenkaikkiaan on vaikeaa revetä joka suuntaan, mutta sitä on yritettävä. Tähän asti ainakin onnistunut suhteellisen hyvin. Kaikki olis hyvin, jos noita paperitöitä ei olisi. =D

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Voisko joskus olla yökirkko, olis jännä paikka siihen aikaan Ilman muuta voidaan tehdä! =)

Heti, kun ilmoittautuu muutama innokas järjestelijä, niin pistetään kokoon yökirkko! =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Jani: Odotatko jo innolla original raanu-leiriä ja miksi?

Odotan!

Kaksi syytä: 1) leireily on parasta ja 2) mulla on huikea porukka lamppilaisia ja lestiläisiä mukana! =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

milloin on seuraava disco?!?! :)

Heh!

Ehkä tää yksi kokeilu nyt piisaa tähän keväälle. =) Katsotaan, jos vähän useampi pyytää, niin sitten voidaan syksyllä katsoa uudestaan! =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Saako nuortenilloista vain joka toinen viikko merkin? Ja saako tänään?

Nuortenilloista saa aina merkin, PAITSI silloin, kun Vintti aukeaa vasta 20.30 (Sykeillan jälkeen).

Jos Nuortenilta alkaa klo 19, se tarkoittaa sitä, että illan aikana on hartaus. Merkin saa hartauden jälkeen.

Niinä iltoina, jolloin nuoretkin mukana Sykeillassa, Vintti aukeaa vasta klo 20.30. Silloin nuortenillassa ei ole enää hartautta, joten merkkiä ei silloin saa. Silloin merkin voi hakea Sykeillasta. =)

Simppeliä. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Mää oisin halunnu tulla sinne raanuleirille mutta ei ollu kaveria :/

Sieltä niitä kavereita saa! =) Uusiin ihmisiin kannattaa tutustua! =) Vielä siis ehtii tulla mukaan. =) yli 1 vuosi sitten

 

Jani: aiotko tulla original raanu-leirille ilimajoelle :D

Kyllä! =)

On ollut mukavaa, että nuoriso halunnut pitää/luoda yhteyden mun kotiseurakuntaanikin, Ilmajoelle.

Meillä tulevaisuudessa tarjolla jopa 4 leiriä vuoteen: Kuutamoleiri elokuussa, Original Kuutamo (Ilmajoella) syksyllä, Raanuleiri (Ilmajoella) keväällä ja oma kevätleiri/leiripäivä Hongistossa. =)

Koska leireily on kivaa ja siellä oppii paljon itsestä, toisista ja Jumalasta. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Jos ei ole varma uskooko Jumalaan, onko Jumala vihainen/onko se huono asia?

Moide!

Hyvä kysymys. Lähden heti siitä ajatuksesta, ettei Jumala koskaan ole vihainen ihmiselle. Se on hyvä lähtökohta.

Ihmiset etsivät totuuksia elämäänsä eri vaiheissa ja erilaisten elämän tapahtumaketjujen kautta. Joillekin Jumala ilmestyy turvaksi helpommin, kun taas toisilla matka on pitempi. Tärkeintä on, että aidosti etsii Jumalaa ja tunnustelee asiaa. Jumala rakastaa etsijoitä yhtä paljon kuin jo löytäneitä.

"Jos Sä olet siellä ja kuulet minua vielä, täytä hento toive tää: Viereeni jää...". Noin laulaa vanha gospelbändi Exit epävarmuudesta. Tuo on ihan käyttökelpoinen lause Jumalalle esitettäväksi.

Jumalalle voi sanoa epävarmastikin, että ei tiedä, missä Hän on vai onko ollenkaan.

Mä oon ollut samassa tilanteessa aikaisemmin ja kesti kauan, että vastaus löytyi tai oikeastaan murusia vastaksesta. Nyt mulle kuitenkin Jumala on totta ja tärkeä. =)

Joskus on vaikeaa etsiä yksin, kun ei tiedä, mitä tehdä ja minne mennä. Seurakunnassa on turvallista etsiä, koska siellä ei etsijälle naureta. Täällä on paljon ihmisiä, jotka auttaa etsijää omien kokemusten kautta.

Kaikkihan me vielä etsimme oikeastaan - minä, sinä, kaikki. =) yli 1 vuosi sitten

 

Mitä jos uskovainen kiroilee?

Hyvä kysymys.

Kukaan ei ole täydellinen. Multa aina välillä lipsahtaa rumiakin sanoja, vaikka ei se hyvä juttu ookaan. Tietysti on hyvä yrittää olla sellainen, ettei aiheuta pahennusta ympärillä. Siksi pitää munkin koittaa varoa, ettei lipsahda paikoissa, missä on vaikka pikkuskidejä.

Kuitenkaan aivan tolkuttomaan itseruoskintaan ei tarvitse ryhtyä, jos suusta lipsahtaa sammakko. Jumalalle kelpaavaksi me ei voida tehdä itse itseämme, vaan Jeesus on tehnyt sen meidän puolestamme. Se, puhutko virheettömästi vai lipsahtaako joskus ruma sana, ei ole pelastuskysymys.

Toki aina on hyvä parantaa. Puhun erityisesti itselleni myös. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Jani,mistä tuli idea,että rupeat pitämään nuorille tällaisia iltoja:)?

Hauska kysymys. =)

Oikeastaan idea ei ole minun missään tapauksessa, eikä edes uusi. =)

Nuorteniltoja on pidetty jo vuosikymmeniä seurakunnissa ympäri maata. Tottahan ne muuttaa muotoaan ja kehittyy ajan mukana erilaisiksi. Edeltäjäni Minna piti yhtälailla tällaisia iltoja. Jokaisen työntekijän persoona ja kiinnostuksenkohteet vaikuttavat toki siihen, miltä illat näyttävät.

Kuitenkin suurin tekijä illan onnistumiselle on nuoret itse. Jos nuoria on paljon ja he ovat voimia ja mukavia toisilleen, tunnelma on aina parempi. =)

-Jani H yli 1 vuosi sittenNiggee tykkää tästä

 

Jani, mikä on parasta nuortenilloissa ja muissa tuollaisissa? Ja kerro hauskin, oudoin ja mieleenpainuvin nuortenilta Lampilta sekä Lestiltä?

No se on helppo sanoa: nuoret!

Tapahtumien paras osa on ne ihmiset, joita niissä saa kohdata. Nuortenilloissa ja muissa nuortenjutuissa saan koittaa opastaa heitä elämässä, etteivät he tekisi samoja virheitä kuin minä. Kyllähän se on hienoa kertoa, että Jumala ei oikeasti ole pelottava eikä usko Jumalaan ja Jeesuksen ristinkuolemassa tapahtuneeseen sovitustyöhön ole mitenkään vaikeaa taikka kahlitsevaa. Kaikki tuo on päinvastoin mahtavan vapauttavaa, kun hoksaa, mikä suunnaton rakkaus kaikkeen sisältyy! =) =)

Hauska ja mieleenpainuva Lampilta: Ensimmäinen Klubi-ilta, jossa oli 86 nuorta. Vintti ei ole varmaan koskaan ollut yhtä täynnä. Väkeä oli joka paikassa! =)

Lestin illoista ehkä ne rakennusvaiheen illat oli mieleenpainuvia siksi, että nuoret itse teki tilan käytännössä tyhjästä. Nyt alkaneet illat olleet kaikki mageita! =)

Toive: Lamppilaiset lähtisivät Lestille käymään nuortenilloissa ja samaten lestiläiset lähtisivät Lampille! =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten1 henkilö tykkää tästä

 

Miksi nimi ei ole pelkkä vintin nuoret kun molemmissa nuorten tilat on ylhäällä?

Hauska kysymys! =)

Oikeastaan olen ajatellut, että Vintti on paikka Lampilla, koska se on ollut puheissa jo kauan. Lestin tiloilla ei ole vielä nimeä, enkä tiedä tuleekokaan. Siksi oon ajatellut, että Vintin ja Lestin nuoret -ryhmä kuvaa kaikkia nuoria sekä Toholammin että Lestijärven alueella parhaiten. =)

Huikeita paikkoja molemmat! =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Saako konserteista mitää merkkiä?

Moide!

Kuten rippikoulumerkkien keräysohjeeseen on laitettu, kaikki seurakunnan järjestään tilaisuudet ovat merkittävissä rippikoulukorttiin.

Kohtaan "Muu seurakunnan tilaisuus" pystyy laittamaan aivan kaiken, mitä seurakunta järjestää: jumikset, messut, kasteet, hautajaiset häät, seurat, lauluillat, konsertit, lähetystapahtumat... Aivan kaiken.

Eli voit kerätä hyvinkin erilaisia tapahtumia tuohon kohtaan tai sitten keskittyä yhdentyyppisiin juttuihin ja hakea merkit niistä. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Saako riparilaiset seurustella keskenään, vai onko se "kiellettyä" leirin aikana?

Eipä me voida valmiita pareja hajottaa taikka estää tunteita syttymästä, jos sillee käy. =) Ei tokikaan lääppimista kukaan jaksa katsoa leirin aikana. Eli seurustella saa, mutta se ei saa aiheuttaa kiusallisia tilanteita leirin aikana. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Kysytäänkö rippikoululaisilta kinkereillä jotain esim. katekismus?

Ei enää nykypäivänä. =) Kinkerit on paikka oppia jotain uutta ja tutustua oman kylän ihmisiin.

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Hei! Matteuksen testamentissa 5:17-18 Jeesus haluaa, että kristityt seuraavat vanhaa testamenttia sanasta sanaan. Nykaikana ihmiset kumminki suodattavat raamattua, ja jättävät pois kaiken joka ei nykyisiin moraaleihin sovi, esimerkiksi lapsiorjat ja syntisten kivitys. Mitä mieltä olet(te) tästä? -Jp

Sebastian: Sori että kesti tähän vastaaminen!

Jeesus käsittääkseni tässä raamatunpaikassa kertoo tulleensa täyttämään kaiken sen mitä Vanhassa testamentissa on sanottu. Eli hän tuli "täyttämään lain", eli tekemään sen mitä me emme pystyneet tekemään. Kaikki ne käskyt ja profetiat joita VTssä löytyy, niin Jeesus tulee täyttämään ne. Fariseukset ajattelivat että Jeesus toiminnallaan ja opetuksillaan "kumoaa" sen mitä Vanhassa testamentissa on kirjoitettu. Käsittääkseni Jeesus sanoo ettei hän kumoa sitä mitä on kirjoitettu, vaan antaa sille oikean tulkinnan.

Tuleeko meidän siis seurata vanhaa testamenttia? Eli tuleeko meidän esim. myös kivittää avionrikkojat? Mooseksen lakia voi verrata Suomen lakiin, eli se on kirjoitettu maalliselle valtiolle. Meidän valtion laissa on myös todella tarkkoja selityksiä minkälaisen rangaistuksen joku rikos aiheuttaa. Jumalan valtakunta ei kuitenkaan ole sama kuin se maallinen valtakunta (Israel) kenelle Mooseksen laki oli kirjoitettu. Jumalan valtakunnassa meillä ei ole tuomiovaltaa. Kuitenkin Vanhan testamentin moraalinen sisältö toimii Jumalan valtakunnassa, esim. kymmenen käsky ja rakkauden kaksoiskäsky. Mutta me emme pane tuomioita täytäntöön, eli emme kivitä tai mitään sellaista.

Tällaisia ajatuksia. yli 1 vuosi sitten

 

Mikä on ensimmäinen asia, jonka huomaat vastakkaisessa sukupuolessa?

Sebastian: Jaaa. Mitähän pappi uskaltaa sanoa tähän asiaan.. :) Varmaan ulkokohtaisista jutuista niin ehkä kasvot (come oon ei tää pappi uskalla muuta tänne kirjoittaakaan ;)

Sisäisistä asioista ehkä itseluottamus ja nöyryys. yli 1 vuosi sitten

 

Sebastian: Mistä sinä saat tuon elämänilosi, joka sinusta välittyy meille kaikille?

Sebastian: Hups. Olipa vaikea kysymys. Kiva jos elämäniloa välittyy! :) En oikein tiedä mitä tuohon vastaisi. Pitää oikein miettiä.....

Paavali puhuu että ilo on hengen hedelmä (Gal. 5:22). Ehkä Jeesus siis jotenkin liittyy tähän. En ole pitkään aikaan tiedostetusti ajatellut että olisin iloinen ihminen, piti oikein kysyä vaimolta jos tämä pitää paikkansa. Kuulemma piti. Joskus olen kuullut että elämä koostuu 10% siitä mitä meille tapahtuu, ja 90% miten me tapahtuneeseen reagoidaan.

Joskus kun on huonompi päivä yritän hetken aikaa vain kiittää Jumalaa erilaisista asioista. Se auttaa todella paljon! yli 1 vuosi sitten

 

minkä ikäinen Jumala on?

Sebastian: Nå, se on ∞ vuoden ikäinen (eli ikuinen) yli 1 vuosi sitten

 

Miten Jumala on syntynyt?

Sebastian: Jumala on ikuinen. Eli Hän on aina ollut olemassa. Sen takia Jumala ei ole koskaan syntynyt. Eli kukaan ei ole silloin tarvinnut "luoda" Jumalan. yli 1 vuosi sitten

 

Hei Jani. Tuli tässä mieleen, ootko koskaan ollut Jumalalle vihanen? Olenko jotenkin vääränlainen ihminen tai huono, koska oon välillä tosi vihanen hänelle. Olen kokenut kaikkea menetyksiä ja tuntuu etten ikinä parannu tästä masennuksesta. Syytän monesti Jumalaa. Mitä ajattelet tästä?

Mahtava kysymys!

Olen monestikin Jumalalle vihainen, kun asiat eivät menekään, kuten minä haluaisin. Jumala on siitä mahtava, että Hän kestää meidän kiukuttelut ja valittamiset. Jumala ei käännä meille selkää, vaikka me mussutettais Hänelle kuinka paljon. Siinä on suuri ero ihmisten ja Jumalan välillä.

Sä oot tuollaisena juuri hyvä. Sun ei koskaan saa hävetä sitä, mitä sä olet. Sä oot Jumalan kuvaksi luotu, uniikki ja arvokas. Sulle on tapahtunut ilmeisesti kaikenlaista ikävää. Sua on ehkä kohdeltu huonosti ja oot kokenut menetyksiä. Kaikelle pahalle ei voi aina löytää selkeää syytä tai aiheuttajaa, mutta monesti voi taustalta löytää ihmisen. Ihminen on kykenevä tekemään myös pahaa toisille. Sitähän se syntisyys meissä on. Jos joku tekee meille väärin, saattaa syyttävä sormi kääntyä joskus Jumalaa kohti liiankin herkästi, vaikka ihminen oli kaiken takana.

Masennus on vaikea sairaus, jossa useinkin otetaan pari askelta kohti paranemista, kunnes yhtäkkiä otetaan pari askelta taaksepäin. Se on sellaista soutamista ja huopaamista, kuten sanotaan. Onneksi meillä on rakkaita ihmisiä ja Jumala, jotka kaikki haluaa, että me voitaisiin jättää menneet taaksemme ja kävellä kohti valoisampaa huomista. Mä rukoilen sun puolesta, että masennus jättäisi sut rauhaan. Jos tarvitset kuuntelijaa, niin mä oon aina käytettävissä täällä siihen. =)

Jumala tahtoo meille vaan parasta. Hän haluaa olla meidän kanssa niissäkin hetkissä, kun on pimeää ja synkkää. Jumala ei koskaan jätä meitä yksin. Jumalan kanssa voi jakaa elämän kipukohdat ja taakat. Se ainakin mulle tuo lohtua arkeen. Jumala on aina on-linessä.

Toivottavasti mä pystyin edes vähän raapaisemaan pintaa tällä vastauksella upeaan kysymykseen.

-Jani H yli 1 vuosi sitten1 henkilö tykkää tästä

 

oottex varattuja?

Hehe! =D Koko kolmikko on. =D Seba ja Anja naimisissa ja meitsikin kihloissa. =)

Että sillee tai sorry. =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Kumpi on parempi paikka, toholampi vai lestijärvi? ;D

Kummassakin omat hienot puolensa! =) Ei ole mitenkään oikein laittaa näitä kahta paremmuusjärjestykseen, koska kumpikin on mulle tosi tärkeä paikka! Kummassakin paikassa asuu aivan mielettömän huikeita tyyppejä! =)

-Jani H yli 1 vuosi sitten

 

Milloin ja miten Jani tuli uskoon?

Aikas syvällinen kysymys! =)

"Tulla uskoon" on voimakas ilmaisu, joka tuo monelle mieleen huikeat kokemukset ja elämän täyskäännöksen. Yleensä ilmaisu sisältää myös muutoksen täydellisen ehdottomuuden - joskus jopa vääristyneen musta-valkoisen ehdottomuuden, mikä ei johdakaan hyvään lopputulokseen.

Mä en koe, että olisin "tullut uskoon" vaan että usko on hiljalleen rauhassa kasvanut, kehittynyt ja voimistunut minussa. Välillä on menty eteenpäin ja välillä otettu takapakkia. Edelleenkään en koe olevani maailman vahvin uskossani taikka kaikkitietävä sen suhteen. Eikä minun tarvitsekaan olla. En pidä itseäni suurena opettajana nuorille vaan enemmänkin sellaisena tukea antavana kanssaetsijänä. Minä kelpaan tällaisenakin Jumalalle ja niin kelpaa jokainen, vaikkei uskossa olisikaan vahva taikka tiedossaan täydellinen. Sehän tässä oikeastaan on se kaikkista hienoin juttu! =)

Eli tällaista. =) melkein 2 vuotta sitten

 

Jani, kannattaako pelätä kaiken loppua?

Ei, koska kuolema/kaiken loppu ei ole loppu heille, jotka luottaa ja uskoo Jumalaan. Tulevaisuuden murehtimisella ei pysty lisäämään päiviään hetkenkään verran. Meille on annetu tähän elämään tehtäväksi rakastaa ja välittää toisista. Sen ajan, mitä jotkut käyttävät murehtimiseen, olisi voinut käyttää vaikkapa siihen, että sanoo jollekin, kuinka tärkeä hän on. Elämä on lahja, jokainen päivä on lahjaa. Huominen on mysteeri, mutta siihen mysteeriin ei tarvitse käydä yksin. Jokaisesta päivästä kannattaa olla kiitollinen ja käyttää se oikeisiin asioihin. =) =)

Tämä laulu on mulle tärkeä, koska kertoo näistä fiiliksistä. =)

 

Veisukirja - Elämä on nyt

Kiitos, kun saan tässä olla,

kiitos, kun saan levähtää.

Kiitos, kun saan voimaa, jolla

opetella elämään.

Halleluja, halleluja. Halleluja, halleluja.

Huomisesta en mä tiedä,

esirippu eteen jää.

Minne aikonetkin viedä,

tänään tahdon ylistää.

Halleluja, halleluja. Halleluja, halleluja.

Emme pelkää pahan ansaa,

emme pelkää kuolemaa.

Oomme valittua kansaa,

joka aina elää saa.

Halleluja, halleluja. Halleluja, halleluja.

Valo pimeyttä voittaa,

luomakunta odottaa,

pian uusi päivä koittaa

täynnä Herran kunniaa.

Halleluja, halleluja. Halleluja, halleluja.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

pääsevätkö eläimetkin taivaaseen ??

Lainaan hyvää vastausta, koska en itse pysty paremmin asiaa kiteyttämään.

Raamatussa ei ole opetusta siitä, onko lemmikkieläimillä tai eläimillä yleensä ”sielu” tai onko taivaassa lemmikkejä/eläimiä. Voimme kuitenkin käyttää joitakin Raamatun yleisiä periaatteita tämän asian selvittämiseen. Raamattu sanoo, että sekä ihmisessä (1. Moos. 2:7) että eläimissä (1. Moos. 1:30; 6:17; 7:15,22) on elämän henki. Ihmisen ja eläimen suurin ero on siinä, että ihminen luotiin Jumalan kuvaksi, Hänen kaltaisekseen (1. Moos. 1:26-27). Eläimiä ei luotu Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi. Jumalan kuvaksi luominen tarkoittaa, että ihmiset ovat Jumalan kaltaisia, hengellisyyteen kykeneviä; heillä on järki, tunteet ja tahto – ja jotakin heidän olemuksestaan säilyy kuoleman jälkeen. Jos lemmikeillä/eläimillä on ”sielu” tai jonkinlainen aineeton puoli, sen on oltava erilainen ja vähempilaatuinen. Tämä ero luultavasti merkitsee sitä, että lemmikkien/eläinten ”sielut” eivät ehkä jatka kuoleman jälkeen. Tämä on siis vain päättelyä, ei tietoa.

Tämän kysymyksen yhteydessä voi pohtia toisaalta sitäkin, että eläimet olivat kyllä osa Jumalan luomisprosessia 1. Mooseksen kirjassa. Jumala loi eläimet ja sanoi niiden olevan hyviä (1. Moos. 1:25). Siksi ei ole mitään syytä, miksi uudessa maassa ei voisi olla eläimiä (Ilm. 21:1). Tuhatvuotisessa valtakunnassa ainakin on varmasti eläimiä (Jes. 11:6; 65:25). On mahdotonta sanoa varmasti, voisiko osa näistä uudessa maassa mahdollisesti olevista eläimistä olla niitä lemmikkejä, joita meillä oli täällä maan päällä.

Vastaus on siis ehkä tai ehkä ei. Varmuutta asiasta ei ole, mutta mä haluan uskoa siihen, että Jumala pitää huolta kaikista täällä maan päällä ja vielä elämänsä jälkeenkin. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Mikä on vakavin ongelma maailmassa?

Sydämien kylmyys ja itsekkyys. Silloin sisimmästä ei löydy enää tilaa Jumalalle eikä lähimmäisille.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: Voisko vintti illoista saada enemmän yhtenäisiä eikä semmosia että joku on siellä yksin? Ehkä enemmän yhteistä ohjelmaa tai tekemistä..?

Hyvä huomio!

Tämä on tosin kaksipiippuinen juttu, koska kaikki eivät halua taas olla esillä vaan ehkä haluavat seurata vähän sivumpaa. Joillekin esille joutuminen voi olla todella pelottavaa, kuten itselleni oli aikanaan, kun keräsin rippikoulumerkkejä. Mulla on se idea, että yritän bongata ihmisiä, jotka ovat yksin ja vaihtaa heidän kanssaan kuulumisia. Kutsun ihmisiä Kuusistollakin, että voivat tulla vaan olemaan Vintille.

Tokihan aina voidaan iltoja silloin tällöin piristää jollain yhteisellä tekemiselä. Mutta mä heitän tässä pallon enemmänkin isosille, jotka joko ovat koulutuksessa tai jo kokeneempiakin. Heidän ideoitaan ja käsiään tarvitaan tällaisiin juttuihin. Mä olen huono leikittäjä ja siksi pistän toivonikin isosiin. Eli jos kysymyksen kirjoittaja sattuisi olemaan isoskoulutuksen käynyt (tai muuten innokas), niin ilman muuta olet vapaa toteuttamaan yhteisleikkejä. =)

Kaikki ideat on tervetulleita, mutta mieluiten aina toteuttajien kanssa, koska parasta on se, että nuoret itse toteuttaa toisilleen hienoja juttuja! =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

järjestääkö tämä järjestö leirejä jonne muualtakin paikkakunnalta voi tulla nuoria töihin ??

Seurakunta ei ole järjestö, vaan Suomen ev.lut. kirkon paikallisyksikkö.

Toholammin seurakunta järjestää rippikouluja ja nuortenleirejä vuosittain. Rippikouluisoseksi voi päästä myös toiselta paikkakunnalta tuleva henkilö, mikäli omia isosia ei ole käytettävissä. Nuortenleireille tarvitaan joskus toimintapisteiden tai toimintakanavien vetäjiä, joilla on jotain erikoistaitoja. Noissa tapauksissa paikkakuntaraja ei ole esteenä. Leiriläiseksi on tervetulleita nuoret myös naapurikunnista. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Kumpaan uskotte enemmän, raamatun luomiskertomukseen vai alkuräjähdykseen? vai kenties molempiin? ja miksi?

Mulle Raamattu ei ole luonnontieteen oppikirja, eikä luomiskertomus vastaa minulle kysymykseen "Miten maailma luotiin?" vaan "Kuka maailman loi?". Minulle on tärkeämpää se, että uskon Jumalan olevan kaiken tämän kauniin luonnon ja elämän takana, alkuunlaittajana. Jumala on minulle taivaan ja maan luoja, mutta tekotavasta eli miten asiat tulivat tällaiseksi kuin ovat, minulla ei ole tarkkaa tietoa.

En koe luonnontieteen ja uskonnon maailmojen riitelevän keskenään, koska kumpikin vastaa eri kysymyksiin. Kristinuskon luomiskertomus vastaa kysymykseen maailman luojasta, tapahtuman alkuunpanijasta ja prosessin ohjaajasta. Luonnontiede on tehnyt kiitettävää työtä sen kysymyksen äärellä, miten kaikki on tapahtunut.

Kummallakin on omat rajansa, eivätkä ne voi minusta ylittää sitä eli vastata toisen kysymyksiin.

Eli näen nämä asiat olevan toisiaan täydentäviä, eikä toisia kumoavia.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

jos on hartaus ja kouluikäiset pitäisi saadaa kuuntelemaan mutta ne on vilkkaita niin miten se onnistuu ??

Hmmm....

Jollain tapaa pitää vain saada alkuhuomio. Sitten yllättävä vinkki oli puhua kohtuullisen hiljaa, mutta innostuneesti. Silloin lapset joutuvat kuuntelemaan, eivätkä voi puhua päälle. Jos puhuu kovaan ääneen, he kuulevat, vaikka metelöisivätkin. Ei kai tuohon mitään viisastenkiveä ole olemassakaan. =) Jokaisella on vähän oma tapansa hoitaa opetukset ja hartaudet. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani. Mitä Hengiksen jääkaapista löytyi keväällä 2012?

Uskokaa tai älkää: sianjalka! =D

Mantereen Eetu rakasti yli kaiken sitä jääkaapin siivousta silloin! =D =D Putsasimme ja kloorasimme koko kaapin! =D

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Mikä raamatun kohta on erityisesti jäänyt teille mieleen?

Meikälle elämään on jäänyt Ef. 4:25-32....

Siinä on kovaa matskua elämää varten. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: Saako Kauneimmista joululauluista rippikoulukorttiin merkin?

Nyt pistit kyllä pahan.

Luultavasti saa kyllä. Muu toiminta -kohtaan itse laittaisin sen tai sinne bonuspuolelle. Nyt en osaa sanoa tarkemmin.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: Mitä mieltä tupakoinnista?

Ikävä tapa, josta kärsii paitsi polttelija itse, mutta myös läheiset ihmiset. Se on vain juurtunut niin pahasti suomalaiseen kulttuuriin, että eipä sille mitään taida voida. Tosin kroaatit on vielä moninkertaisesti pahempia!

En ole polttanut, enkä suosittele kenellekään. Kuulemma vaikea päästä irti, jos menee retkahtamaan tuohon. Ei kandee kokeilla.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Anja: Miten innostuit ottamaan toisen haasteen vastaan Toholammilta, kun edellinen taisi olla jo 90-luvulla? :)

Anja: No, innostus on tullut vasta työn myötä. Aina jättäessäni hakemuksen rukoilen, että Jumala joko avaa tai sulkee oven eli sen paikan jota haen. Jostakin syystä Jumala avasi tän paikan toistamiseen.

Olen Toholammilta lähdettyäni tehnyt lapsi- ja nuorisotyötä järjestöissä ja seurakunnissa oikeastaan tähän asti, joten ei tämä minkään vanhan herättelyä ole. Sain kutsun tähän työhön jo nuorena kun tulin uskoon.

Edelleen sydämessäni on into tehdä tätä työtä ja luotan siihen, että kun on aika lopettaa, niin Jumala kyllä osoittaa sen minulle selkeästi. Minulle rakas jae on "Minä johdatan heitä, kun he kulkevat rukoillen." melkein 2 vuotta sitten

 

JANI: saako sua pyytää fabo-kaveriksi?

Moide! =)

Tottakai saa! =) Siellähän meikä paljon pyörii vapaa-ajallanikin. Mulla on ihan vain yksi profiili, eikä erillistä työ- ja henkilökohtaista profiilia. Eli nimellä löytää kyllä. =)

-Jani melkein 2 vuotta sitten

 

Mitä mieltä oot Jani henk. kohtaisesti satunnaisesta pilven pössyttelystä jos tekee kummiski työnsä, hoitaa asiansa jne?

Ei se terveellistä ole. Taitaa olla kaiken lisäksi laitonta.

Siinä kun on kumminkin se vaaransa, että muuttuu satunnaisesta jatkuvaksi. Sitten alkaa ongelmat.

Mulla on mielessä kumminkin muutama hautakivi, johon on nyt kaiverrettu aluksi vain "satunnaisen pössyttelijän" nimi. =/ En suosittele kenellekään, en ikinä, ei mistään syystä.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: Millon on seuraava nuortenleiri? :)

Keväällä olisi tarkoitus jossain välissä pitää leiriä, jos on tarpeeksi innokkaita! =)

Leirit tarkoitus mennä tällä tavalla jatkossa:

Syksy: Kuutamoleiri Toholammilla & Original Kuutamoleiri Ilmajoella

Kevät: RaaNu -leiri (nuortenleiri & isosleiri samassa) Toholammilla (& Original RaaNu -leiri Ilmajoella)

Huomaat, että haluan pitää yhteyden Ilmajoelle hyvänä. Ilmeisesti nuoretkin tykänneet siitä, että on kontakstia vähän omia kulmia kauemmaksikin. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Uskotko että rahalla voit ostaa rakkautta?

En usko. Aito rakkaus ei ole ostettavissa. Rahalla voi ostaa vain surkeita korvikkeita ja katoavaa rihkamaa.

Todellinen rakkaus saadaan ilman vastikkeita, ilmaiseksi tai ansaitsematta sitä.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: Tunnetko, että työsi on enemmän elämäntapa sinulle kuin pelkkä työ? Meistä monesta näyttää siltä, että todella nautit siitä, mitä teet. :)

Ehkä se jotenkin näkyy, että tää on se juttu, jota rakastan. En mä ajattele aamulla, että "lähden töihin", koska tämä ei tunnu työltä. On huikean etuoikeutettu olo, että saa tavata mahtavia tyyppejä, jutella asioista, kertoa omasta elämästä ja Jumalasta. Ja mä oon ottanut sen asenteen, että en rajaa työaikaani liian tiukasti vaan olen käytettävissä aina, kun tarvitaan. Lisäksi morjenstelen mieluusti vapaa-ajallanikin tuttuja kaupoissa ja muuallakin. =)

Eli on kyllä oikein sanoa, että tämä on elämäntapa, eikä työ mulle. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: Miksei Lestin nuortenilloissa ole ollut vieraskirjaa, mutta Lampilla sellainen on? Tai sitten en ole vain huomannut sellaista käydessäni Lestillä.

Hei muuten hyvä huomio!

Pitääkin laittaa sellainen heti seuraavalla kerralla sinne! =) =) En olisi hoksannut, jos et olisi sanonut! Kiitos! =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: Kertoisitko siitä yö-vintti jutusta? :)

Yö-Vintti on tavallaan kiitos kaikille nuorille tästä vuodesta. Aloitamme normaalisti nuortenillalla perjantaina klo 19.00, jossa tosin juhlitaan Suomen itsenäisyyspäivää. Kuunnellaan suomalaista gospelmusiikkia, syödään jotain hyvää, pelaillaan, nauretaan ja pidetään kaikin puolin hauskaa yhdessä. Hartaus (klo 20.15) kuuluu iltaan, kuten aina. =)

Normaalisti ilta päättyy klo 24.00, mutta tällä kertaa Vintillä saakin olla koko yön yli. Vintille järjestetään hiljainen tila, kun joku haluaa varmasti mennä nukkumaankin jossain vaiheessa. Hommamme jotain pientä aamupalatarviketta Vintille. Yö-Vintti päättyy pieneen aamuhartauteen klo 10.00.

Yöllä voidaan katsoa joku leffakin, jos joku keksii passelin pätkän tuotavaksi!

Perustan viikonloppuna tapahtuman Facebookkiin, jossa voi Yö-Vinttiin ilmoittautua. Ilmoittautuminen on tärkeää, koska sillä tavalla voidaan arvioida tarvittava ruokamäärä oikein. Pyritään tekemään sellaista nyyttärimeininkiä, jossa yöpyjät voivat tuoda mukanaan jotain yhteiseen jakoon tarkoitettua natusteltavaa.

Tällaisia olen saanut olla mukana järjestämässä Ilmajoella ja Kurikassa ennemmin. Ne on olleet tosi hienoja juttuja. Paljon hyviä keskusteluja on saanut yöllä käydä.

Uskon, että tästä tulee huipputapaus! =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Mitä ihmettä siellä syke-illassa tapahtuu? :D Suositteletko perus hellarille sitä :D

Mahtava kysymys! =)

Sykeilta on vapaamman muotoinen ilta, johon on otettu vaikutteita monista erilaisista jutuista. Tavoitteemme on tutustua toisiimme ja oppia joka kerralla Jumalasta jotain uutta. Illassa on paikkansa myös ylistykselle, joten tämä oli varmasti sellainen kiva "välimuoto" traditionaalisen luterilaisen ja hellarimeiningin välistä. Tämä on sellainen seurakuntalaisilta seurakuntalaisille -toteutus, johon meillä työntekijöillä on lopulta aika vähän sanottavaa. =)

Mulle tärkeää tässä on se, että hyvin erilaisetkin kristityt voivat tulla yhteen. Mä ajattelen, että meillä kaikilla olisi opittavaa toisiltamme, niin luterilaisilta kuin vapailta suunniltakin. Sykeillassa on ajateltu erityisesti heitä, joita sunnuntaijumis ei tavoita. Sykeilta on "temmellyskenttä", jossa jokaisella innokkaalla on mahdollisuus toteuttaa itseään. =)

Tervetuloa tutkaamaan tilanne ja tule antamaan palautetta illasta meille rohkeasti! =)

Lisätietoa Syketyöstä: http://www.toholamminseurakunta.fi/67-syke

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: lempi urheilija ja joukkue?

hömmm.... Ehkä nostan Teemu Selänteen suosikiksi... tai Tero Pitkämäen, koska on Ilmajoelta kotoisin... =D

Suosikkijoukkueita

Jalkapallo: Middlesbrough FC / SJK Seinäjoki

Jääkiekko: Anaheim Ducks / Jokerit

Pesäpallo: Koskenkorvan Urheilijat / Toholammin Urheilijat! =D

Koripallo: Kauhajoen Karhu

Salibandy: SPV & ISB

Huhhuh! =D melkein 2 vuotta sitten

 

miksi anteeksiantaminen on niin vaikeaa?

Sebastian: Se on varmaan niitten haavojen takia jotka on syntynyt kun on joutunut kaltoin kohdelluksi.

Ajattelen että anteeksiantaminen on sitä että luopuu oikeudestaan kostaa, eli luopuu oikeudestaan antaa takaisin tai tuomita johonkin rangaistukseen. Tuomiovalta annetaan Jumalalle.

Anteeksianto on tahtopäätös, eikä tunnepäätös. Kestää aikaa ennenkuin haavat parantuvat vaikka on antanut anteeksi. Joskus voi luulla ettei olisi antanut anteeksi, kun siltä ei tunnu. Anteeksi annetaan järjellä. Tunteet tulevat myöhemmin. Parantuminen voi vaatia aikaa.

---

Komppaan Sebastianin vastausta täysin!

Mä olen itse saanut huomata sen, kuinka vaikeaa se on. Tunteet elää niin pitkään meillä sisimmässä.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Te kaikki ootta vasta tulleet lampille joteen... mikä täällä on parasta ja mikä erilaista? =)

Sebastian: Valitettavasti olen vain lampilla töissä, joten en pysty sanomaan ihan vielä mitä on parasta ja mitä erilaista. Parasta kyllä on ihmiset!

Näen enemmänkin eroja suomenruotsalaisen kulttuurin välillä ja suomalaisen kulttuurin välillä, esim. ruotsinkieliset laulut ovat usein vähän ilosempia. :)

---

Mä oon saanut asua Lampila jojonkin aikaa ja oon huomannut, että ihmiset on jotenkin tosi mukavia! He ovat ottaneet uuden asukin hyvin vastaan! =) Eli parasta on ihmiset! =)

Erilaista entiseen kotipaikkaani, Ilmajokeen, on se, että täällä aika suuri osa tuntee toisensa. Johtuu tietysti pienestä väkimäärästä. Mutta se on just huippua, kun tuttuja kasvoja vilahtelee kauppareissulla kymmenittäin! =) =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Mitä damagea otatte homoista?

Sebastian: Ei mitään damagea. Olisi kiva saada lisää ystäviä jotka ovat homoja. Ei siinä mitään.

Jos kysyt esim. avioliitosta tai seksistä niin mielestäni se on naisen ja miehen välinen juttu.

---

Minä en ota minkäälaista damagea heistä. He ovat aivan yhtä kallisarvoisia, kuin kuka tahansa meistä. Ei minulla ole mitään syytä tuomita heitä mistään. Tämä asia jakaa ihmisten ajatuksia valtavasti, mutta se ei saisi johtaa riitoihin. Minä olen tulkinnut asian niin, että seksuaalisuus on ihmisessä oleva yksilöllinen ominaisuus, aivan kuten vaikka silmien väri, pituus, äänenväri... Homoseksuaalisuus ei ole mielestäni mikään seksuaalisuuden virhe, sairaus, synti taikka rikos. Ei missään tapauksessa! =) Tunnen muutamia heitä ja aivan huipputyyppejä ovat! =) Minä en löydä heidän tasapainoisesta, rakastavasta ja luotettavasta parisuhteestaan mitään moitittavaa. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

miksi kärsimystä on olemassa maailmassa?

Sebastian: Oli toinenkin vastaus joka liittyi tähän, joten lyhykäisyydessään: Maailma on rikki. Toivomme on Jumalassa. melkein 2 vuotta sitten

 

millaiselta taivaassa näyttää?

Sebastian: Itse uskon että se on jotain tämän maailman kaltaista, paitsi että siellä ei ole syntiä eikä pahuutta. melkein 2 vuotta sitten

 

Oletko koskaan käyttänyt huumeita?

Sebastian: Jos huumeilla tarkoitetaan muita aineita kuin kahvia, teetä, alkoholia, tupakkaa, nuuskaa niin en ole käyttänyt (en ole myöskään polttanut). melkein 2 vuotta sitten

 

Sebastian: Miksi papin työ on sulle se juttu, jota haluat tehdä?

Sebastian: En tiedä jos papin työ on minulle itsessään se juttu. Se on enemmänkin työkalu minulle, millä tavalla toteutan sisäistä kutsua. Minulla on vahva sisäinen kutsumus levittää Jumalan valtakuntaa. Olen toiminut hengellisessä johtajuudessa koko aikuisikäni. Voisin toimia yrittäjänä tai opettajana ja kuitenkin toteuttaa sisäistä kutsuani. Tällä hetkellä vain näyttää siltä että Jumala on pistänyt minut tekemään papin työtä Toholammilla. melkein 2 vuotta sitten

 

Miksi jotkut kastaa lapsena ja toiset vasta aikuisena?

Sebastian:

Tämä liittyy eri näkemyksiin raamatun painotuksista koskien kastetta ja ihmiskuvaa.

Lapsikastetta kannattavat korostavat yleensä seuraavia asioita:

- lapsi on syntymästää syntinen ja tarvitsee pelastusta

- kasteessa annettu armo on täysin Jumalan tekoa, eli kaste pelastaa myös lapsen joka ei vielä ymmärrä niin paljon.

- Kaste voi tulla ennen uskoa.

- Raamatussa viitataan siihen että kastettiin koko perhekunta, mikä viittaisi siihen että ehkä myös lapsia kastettiin.

Uskovien kastetta (kastetaan vähän vanhempana)

- Raamatussa ei ole olemassa suoraa mainintaa lapsikasteesta.

- Korostetaan ihmisen omaa valintaa ja että ymmärretään mistä kasteessa on kyse.

- Henkilökohtainen usko pitää tulla ennen kastetta.

Tämä näin lyhykäisyydessään.

Luterilainen kirkko on siis lapsikasteen kannalla. melkein 2 vuotta sitten

 

Voinko tehdä niin pahan teon, ettei sitä voi Jumalakaan antaa anteeksi?

Sebastian: Kun tulet Jumalan luo ja pyydät jotain anteeksi, siinä tilanteessa ei ole mitään syntiä mitä ei olisi jo anteeksiannettu ristillä.

Ainoa synti joka on jäljellä on se ettei tule Jumalan luo. Eli se synti joka erottaa meidät Jumalasta on epäusko, eli ettei tulla Jumalan yhteyteen. Se on se synti mitä kutsutaan syntiä Pyhää henkeä vastaan. Pyhän hengen yksi tehtävistä on kutsua meidät Jumalan luo. Mitään muuta syntiä ei ole jota ei anteeksiannettaisi.

Aina kun tulemme Jumalan luo, hän ottaa meidät avosylin vastaan. melkein 2 vuotta sitten

 

Miksi maailmassa on näin paljon pahaa? Miksi osa ihmisistä on "heikompia" ja sairastuu mielenterveydenhäiriöihin?

Sebastian:

Elämme rikkinäisessä maailmassa. Ihminen on ikiaikojen alussa kääntänyt selkänsä Jumalalle ja maailma on rikkoutunut. Sairaudet, sota ja kaikki paha liittyy "syntiinlankeamukseen", eli on seurausta siitä että olemme kääntäneet selkämme Jumalalle. Syntiinlankeamuksessa paholaisesta, Jumalan vastustajasta, on tullut tämän maailman ruhtinaaksi. Tämä ei ole hyvä asia. Tarvitsemme paremman kuninkaan, jonkun kuninkaan joka olisi oikeasti hyvä. Joku joka voisi parantaa meidät ja joka voisi luoda uuden maailman. Jeesus on tuli tänne jotta voisimme tehdä hänestä oman elämämme hyvän kuninkaan.

Kuitenkin elämme vielä tässä maailmassa, elämme eräänlaisessa kosmisessa sotatilassa. Meidän kristittyjen tehtävä on edistää hyvän kuninkaamme valtakuntaa, eli kaikkea hyvää, sitä mikä on Jumalan tahtoa. Tämä tarkoittaa pelastumista, parantumista, vapauttamista, nälän ja köyhyyden poistamista, yksinäisyyden poistamista jne. Me olemme Jumalan sotaväkeä tässä sodassa, Jeesus on kenraalimme. Taistelemme siis niin kauan pahuutta vastaan kun olemme täällä. melkein 2 vuotta sitten

 

Sebastian: Mitä haluaisit sanoa yksinäisille ihmisille?

Sebastian:

Rukoilen että Jumala juuri nyt koskettaa sinua ja puhuu sinulle.

Et ole koskaan yksin, ja vaikka tuntisitkin olosi yksinäiseksi niin Jumala on luvannut aina olla kanssasi. Jumala "antaa yksinäiselle kodin" Ps. 68:7

Kutsuisin myös tulemaan mukaan rakentamaan seurakuntaa, joka poistaisi yksinäisyyden Lampilta. Miten voisimme sen tehdä? Minä en tiedä, ehkä sinä voisit tulla auttamaan siinä? melkein 2 vuotta sitten

 

Mikä huolestuttaa teitä eniten tällä hetkellä, mikä on huonosti maailmassa?

Sebastian: Nå, monet asiat voi huolestuttaa. Perheenisänä minua huolestuttaa miten kasvatan lapseni tässä median valtaamassa maailmassa. Miten varjelen ja suojelen lapsiani ja miten voisin antaa niille työkalut elää tässä maailmassa joka muuttuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Tänään isyys ja äitiys on uskoakseni vaikeampaa kuin koskaan aikaisemmin, kiusauksia ja "loukkuja" on internetin, sosiaalisen median ja teknisten vempaimien myötä enemmän kuin aikaisemmin.

Jumala on kuitenkin luvannut antaa viisautta silloin kun rukoilemme sitä. Jak 1:9 Eli eiköhän se tästä. melkein 2 vuotta sitten

 

Miksi monet pelkäävät tai jopa vihaavat niitä ihmisiä, jotka uskovat Jumalaan?

Sebastian: Tarkoitatkohan vainoja? Itse en ole kokenut vielä niin paljon että ihmiset pelkäisivät minua tai että ihmiset Suomessa vihaisivat minua. Toisin voi kuitenkin olla maissa missä vaino on konkreettisempaa ja menee jopa väkivallaksi ja murhiksi.

Jeesuksen sanoma on aina sen verran radikaali että sen kuuluisi aina herättää jotain reaktioita. Siellä missä Jumalan tahto tapahtuu, siellä on myös vastustusta.

Toki me kristityt monesti ollaan myös töpätty ja sen takia saatu kritiikkiä, se on sitten toinen asia.

Tehtävämme on rakastaa niitä jotka vihaavat ja rukoilla niiden puolesta jotka vainoavat. melkein 2 vuotta sitten

 

Minusta on hieno asia että osaatte vastata vaikeisiinkin kysymyksiin asiallisesti tai ylipäätänsä vaivaudutte vastaamaan niihin. Jatkakaa samaan malliin

Thänks! Kiitos! Tack! melkein 2 vuotta sitten

 

Missä asuvat onnellisimmat ihmiset?

Seba: Suomen tilastojen mukaan muistaakseni Luodossa tai oliko se Uudessakaarlepyyssä... melkein 2 vuotta sitten

 

Hei! Historioitsijat arvioivat, että Jeesuksen nimen varjolla on tapettu niinkin paljon kuin 15 miljoonaa ihmistä, enimmäkseen juutalaisia, pakanoita ja "noitia". Mitä mielipiteitä se herättää, että Jeesus "on vastuussa" kolme kertaa enemmän murhista kuin Hitler? -Jp

Käytän vanhaa ajatustani tästä asiasta: Kumpi liipaisinta painoi, ihminen vai Jeesus?

Uskonnon varjolla on tehty kauheuksia ja se on surullista. Siinä on kuitenkin käytetty uskontoa verukkeena, jotta voitaisiin saavuttaa omia intressejä.

Kristinuskon ydinsanomaan kuuluu rakkaus, joka ei sodissa kyllä näy lainkaan. Sota, riita, kateus, katkeruus ja muu paha heijastaa ihmisen pahuutta.

Kaikkea voi halutessaan "käyttää väärin", uskontoakin... Valitettavasti...

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Miksi sykäräisessä ei ole useammin kirkkomenoja?

Seba: Uskoisin että kyse on osittain resursseista, henkilöresursseista ja rahasta. Valitettavasti. melkein 2 vuotta sitten

   

Hei! Uskotteko Helvettiin, kuten se on raamatussa esitetty? Onko Helvetti ikuista kidutusta, ja vaikka ihminen eläisi muuten "hyvän ja läheistä rakastavan" elämän, muttei koskaan olisi uskossa, onko oikein että hän joutuu ikuiseen kidutukseen? Jos Jumala tosiaan on rakastava isä, miksi tämä? -Jp

Seba: Hyviä kysymyksiä Jp!

Itse uskon helvetin olemassaoloon. En tiedä miltä se näyttää. Ajattelen että se on paikka missä ei Jumalaa ole, paikka missä Jumalan tahtoa ei tapahdu.

CS Lewis on sanonut että tuomiolla on kaksi ihmisryhmää. Yksi ryhmä sanoo Jumalalle että "Tapahtukoon sinun tahtosi". Toiselle ryhmälle JUMALA SANOO "Tapahtukoon teidän tahtonne".

Eli helvetti on poissaoloa Jumalasta. Meillä on tässä maailmassa vapaa tahto. Rakkaus vaatii vapaan tahdon. Jumala ei voi pakottaa meitä rakastamaan häntä.

Jos oikein rehellisiä ollaan, niin toivon itsekkin ettei helvettiä olisi olemassakaan. Jeesus puhuu kuitenkin siitä, niin kai se sitten on olemassa. melkein 2 vuotta sitten

 

Hei! Mitä mielipiteitä teillä on siitä, että uskonnot ovat ihmiskunnan vanhin ja tehokkain keino manipuloida ihmisiä (esim anekauppa, ristiretket, rituaaliset uskomurhat)? Nykyaikanakin kirkoissa esiintyy usein mm. lasten hyväksikäyttöä, unohtamatta että uskonto on syynä useille sodille. -Jp

Seba: En tiedä oikein mitä ajattelet sanalla manipulointi. Jos se on sitä että uskonto heikentää ihmisten oman arvostelukyvyn ja vapaan ajattelun, niin jossakin kohtaa se varmaan pitää paikkansa, mutta ei aina.

Uskonnon nimissä on tapahtunut pahoja asioita, mutta myös todella paljon hyviä asioita. Kristinusko toi suomeen lukutaidon, Suomen lait perustuvat raamattuun, ajatus ihmisoikeuksista lähti aikoinaan liikkeelle katolilaisilta papeilta, Punainen risti on kristittyjen perustama järjestö, moderni sairaanhoito on kristityn keksimä juttu (Florence Nightingale), Lestijärvellä on Janin & nuorten tekemä nuortenkerhotila missä nuoret saavat olla viikottain ;)

Itse olen ollut uskonnollinen ihminen suurinpiirtein koko elämäni, noin 16vuotiaana aloin ottamaan uskoni vakavemmin. Olen myös pappi, eli kristinuskon jonkinmoinen edustaja. Voin kyllä ihan kirkkain silmin silmin sanoa että ainakaan minun motivaationi ei tule ihmisten manipuloinnista. Syvin motivaationi tulee siitä että elämällämme olisi oikeasti toivo. Joku rakastaa meitä ehdoitta. Se on oikeasti tosi hyvä juttu jos se on totta.

Asia on todella yksinkertainen. Jos Jumala on olemassa, ihmiskunnalla on toivo, tarkoitus ja moraalilla on perusta. Jos Jumala ei ole olemassa, ei meillä kenelläkään ole toivoa, ei tarkoitusta, ei moraalilla ole perustaa. melkein 2 vuotta sitten

 

Minä en ole enää nuori, mutta haluaisin vastauksen kysymykseen "Mikä on elämän tarkoitus", onko se vilun ja nälän karkoitus?

Sebastian: Olipa iso kysymys. Jos Jumala on minut luonut, niin elämälläni on tarkoitus. Jos Jumalaa ei ole, ei ole myöskään olemassa mitään suurempaa tarkoitusta elämälläni.

Itse uskon että Jumala on olemassa, siis uskon myös että elämälläni on tarkoitus. Jos itse uskot Jumalaan, niin suosittelisin kysymään häneltä ja odottamaan vastausta.

Näin yleisesti näen elämässäni kaksi tarkoitusta:

1) Olen Jumalan kanssa ja Jumala on minun kanssani. Jumalasuhde, on siis suhde. Jumala rakastaa minua ja minä rakastan Jumalaa. Me vain ollaan yhdessä. En tiedä jos tätä "hengailua yhdessä" voi sanoa elämän tarkoitukseksi, mutta ainakin se luo perustan hyvälle elämälle.

2) Olen täällä sen takia että tuottaisin ympäristölleni mahdollisimman paljon hyvää. Tehtäväni on edistää hyvyyttä (eli Jumalan tahtoa) ja eliminoida pahuutta (eli se mikä on Jumalan tahdon vastaista). Toisin sanoen tehtäväni on rakastaa ihmisiä tässä maailmassa. Elämästä tulee mielenkiintoista silloin kun alkaa keskittymään muitten palvelemiseen eikä aina katso omaan napaan, vaikka sekin on joskus ihan kivaa.

Tässä nyt näin lyhykäisyydessään.

Näin näen asian omalta kohdaltani. melkein 2 vuotta sitten

 

Miksi Toholammin nuorisoseura perustuu täysin uskonnon ympärille? En siis nyt puhu seurakunnasta vaan ihan pelkästä nuorisoseurasta.

Seba: Tämähän foorumi on seurakunnan nuorisotyön järjestämä juttu. Toholammin nuorisoseura ei käsittääkseni ole uskontoon perustuva. melkein 2 vuotta sitten

 

Mitkä ovat suosikkikauppasi?

Minun suosikkikauppani (Sebastian) ovat kaikki urheiluun liittyvät kaupat, varsinkin vielä jos siellä on halpaa urheilukamaa. melkein 2 vuotta sitten

 

minkä näköinen jeesus on mielestäsi

Sebastian: Hmmm... en kyllä tiedä paitsi mitä on kuvista nähnyt arvauksia. Luultavasti aika tavalliselta juutalaiselta mieheltä. melkein 2 vuotta sitten

 

Sebastian: Miksi päädyit juuri Toholammin seurakuntaan?

Sebastian: Nå, en kyllä olisi uskonut itsekkään. Itse uskon että se oli johdatusta. Käytännön syyt olivat kuitenkin seuraavat: Toimin yrittäjänä muutaman vuoden kun huomasin että rahat ei riitä perheen elättämiseen ilman saan myös muita töitä. Hain eri paikkoja, myös muita "tavallisia" töitä. Toholammin seurakunta oli ainut paikka johon pääsin, vaikka olinkin vaimolleni sanonut etten varmaan saa sitä työpaikkaa. Sittemmin olen huomannut että Jumala on johdattanut minut Toholammille, siihen uskon. melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: osaavatko hapsiaiset uida?

Hmm... Toivottavasti... =D

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Miksei Sebastiania näy koskaan perjantaisin vintillä?

Mulla on sinne porttikielto ;) Ei vaankaan, kyllä mä joskus vielä tuun. melkein 2 vuotta sitten

 

Joko Sebastian muistaa, ettei päästäinen ole lintu..?

Ööö.. siis eikö se oo????? melkein 2 vuotta sitten

 

Kuka toimii pappina tämän vuoden rippikoululaisten konfirmaatiossa?

Jos näillä työntekijöillä jatketaan niin Sebastian toimii kaikilla leireillä pappina, myös konfirmaatiossa. melkein 2 vuotta sitten

 

Mitä mieltä olet seksistä pidättäytymisestä ennen avioliittoa?

Kiva kysymys. Minä (Sebastian) oon ihan sen kannattaja että kannattaa odottaa seksin kanssa avioliittoon. melkein 2 vuotta sitten

 

Onko kukaan koskaan polttanut pilveä?

Öööö.... en oo minä ainakaan. (Seba) melkein 2 vuotta sitten

 

Onko Sebastianilla jotain lemppari gospelartistia?

Olen tykännyt DC Talkista aikoinaan. Varsinkin niitten "Jesus Freak" sinkku on tosi hyvä! melkein 2 vuotta sitten

 

SEBU(Sebastian): Miten menee? Onko helppoa puhua kahta kieltä? =)

Kiitos hyvin menee (meillä Suomenruotsalaisilla menee tunnetusti aina hyvin). Nå, ei oo helppoa :) Tosi vaikea tämä Suomenkieli. melkein 2 vuotta sitten

 

SEBU: Mikä on sulle tärkein raamatunkohta?

Hmmm.... on niitä paljon. Yksi hyvä on mielestäni:

"Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa."

Ef.1:3 melkein 2 vuotta sitten

 

Voisiko Sebastian pitää joskus perjantaivintillä hartauden _selvästi_ på svenska?

Det är klart det! Jag älskar Jesus! Jee! melkein 2 vuotta sitten

 

Sebastian: Seuraatko tai katsotko lätkää? Ja mikä on paras joukkue Liigassa?

Nå, itse pelaan THL:liigassa* jääkiekkoa (heti NHLstä ja KHLstä seuraava), olen siinä hyökkäävänä puolustajana. Tavoitteet ovat kovat tulevaa kautta varten. Koen olevani elämäni iskussa. SM-liigassa suosikkijoukkueeni on periytynyt isältäni, olen lapsuudesta asti kannattanut Rauman Lukkoa... en tiedä kyllä miksi. Sarjataulukkoja seuraan epäsäännöllisen säännöllisesti. NHLllästä tulee seurattua vain suomalaisten suoritukset jälkikoosteina tai artikkeleina (jos huvittaa).

*THL= Terjärv Hockey League melkein 2 vuotta sitten

 

JANI: Onko sulla joku raamatunkertomus, jonka tapahtumiin haluaisit olla osallisena?

Haluaisin olla mukana Joonan kertomuksessa, koska se on aina ollut mulle vaikein sisäistää. Mun sisäinen epäilevä Tuomas nousee joka kerta sen kohdalla esiin. En ole siitä saanut koskaan oikein kiinni. Vaikea ajatella sitä. Siksi mulle tekis hyvää päästä seuraamaan tapahtumat itse.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani! Näytätkö Jyrki Kataiselta?

Tottakai! Näin Lestillä ainakin väitettiin... =D

Toisaalta... Mä näytän vaikka Antti Tuiskultakin, jos vain kamera viedään riittävän kauas ja on säkkipimeää.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

JANI: Kahtokko lätkää? Mitkä on suosikkijoukkueet Liigasa ja NHL:ssä?

Huonosti ehdin katsomaan nykyään matseja. Lätkä on parasta paikanpäältä katsottuna. Jokusen monta keikkaa on halleille tehty aikanaan.

Liigassa Jokerit ja NHL:ssä Anaheim Ducks... Nuo ovat olleet suosikkini aina! =) Ensimmäisen Jokerien pelipaidan oon saanut jo vuonna 1993. Pelottavaa. =D

Kuka pelaaja muuten noita kumpaakin joukkuetta yhdistää? =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Mistä idea nuortenraamikseen on saatu?

Hyvä kysymys. =) Idea lähti siitä, että meillä on hyvin eri ikäisiä nuoria erilaisissa elämäntilanteissa. Jotkut janoavat jo lisää sisältöä elämäänsä ja jollain tapaa suurempia haasteita kuin mitä nuortenillat pystyvät tarjoamaan. Idea siis lähti nuorilta itseltään.

Oli oikeastaan hieno haaste itsellenikin lähteä tuollaista heidän kanssaan toteuttamaan. Lähtöidea oli, että etsitään yhdessä ja ihmetellään. Keskustelut ovat olleet antoisia tähän mennessä. =)

Alku on ollut tosi lupaava ja toivottavasti raamiksen osallistujamäärä kasvaa tulevaisuudessa. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Mikä on Janin lempi viikonpäivä töiden kannalta?

Tiistai, torstai ja perjantai parhaimpia, koska niinä päivinä tapaa nuoria eniten. =) Ne on myös haastavimpia päiviä, koska tiistaina on nuortenilta Lestillä ja perjantaina Lampilla. Kumpanakin päivänä on hartaus/opetus pidettävänä. Torstaina sitten on nuortenraamis, joka pitää myös valmistella. Siinä riittää viikolle pohdittavaa. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

ANJA: mikä raamatunkohta on sulle se tärkein ja rakkain?

Kiitos kysymästä! Montakin rakasta paikkaa, mutta eniten ehkä siteeraan Jer.31:9 jaetta "Minä johdatan heitä, kun he kulkevat rukoillen." Siinä on lupaus jossa voi riippua, johon voi vedota, joka muistuttaa rukouksen tärkeydestä. Toinen rakas on tuttu pienoisevankeliumi, jonka jo lapsena opettelin ulkoa, Joh.3:16.

Nämä olivat yksittäisiä jakeita, mutta kertomuksista yksi koskettavimmista on Tuhlaajapoika-vertaus. Isän rakkaus on niin liikuttavan konkreettista. Kun itsekin olen "tuhlaajatyttönä" saanut palata Taivaan Isän kotiin ja saanut kaiken anteeksi :) melkein 2 vuotta sitten

 

JANI: miksi Jumala antoi tappaa Jeesuksen ja me pyydämme syntejämme anteeksi vedoten Jeesukseen? siinä ei ole logiikkaa, koska Jumala "laittoi" ihmiset tekemään pahaa ja antaa sen perusteella kaiken anteeksi?

Jeesuksessa Jumala täytti vaatimuksensa täydellisen synnittömästä elämästä jokaisen ihmisen puolesta ja kantoi syntiemme rangaistuksen. Tie on jälleen auki Jumalan yhteyteen.

Jumalan yksi voimakkaimpia ominaisuuksia on rakkaus. Jumala rakastaa luomiaan ihmisiä eikä haluaisi kenenkään joutuvan kadotukseen, vaan pelastuvan. Raamattu kertoo meille:

Jumala tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden. (1.Tim.2:4)

Rakkaudessaan Jumala valmisti jokaiselle ihmiselle tien takaisin yhteyteensä. Jumalan edessä olemme tässä kaikki samanarvoisia ja samassa asemassa. Kuitenkin ihmisten syntitaakka oli kasvanut jo niin suureksi, että Jumalan täytyi antaa suurin mahdollinen uhri niiden sovitukseksi. Jumalan ratkaisu ihmisten syntien ongelmaan oli itse tulla Jeesuksessa ihmiseksi maan päälle. Jumala teki Jeesuksessa sen, mihin kukaan muu ihminen ei pystynyt. Jeesus eli täydellisen synnittömän elämän rikkomatta missään asiassa Jumalaa tai toisia ihmisiä vastaan. Hän täytti Jumalan vaatimuksen jokaisen ihmisen puolesta. Jeesus myös kantoi vapaaehtoisesti kaikkien ihmisten syntien rangaistuksen ottamalla Jumalan tuomion ylleen ja antautumalla ristinkuolemaan. Ihmiset eivät uhranneet Jeesusta Jumalalle vaan silläkin hetkellä osoittivat vihaansa. Jumala kuitenkin rakkauden silmillä antoi ihmisten tehdä, kuten parhaaksi näkivät.

Miksi Jeesuksen piti kuolla? Koska Jumala on täydellisen oikeudenmukainen eikä siksi voi katsoa vääryyksiä ja rikkomuksia läpi sormien. Oikeudenmukaisuus vaatii, että väärintekijä saa rangaistuksen. Koska olemme tehneet syntiä, meitä odottaa rangaistus. Suuressa rakkaudessaan Jumala kuitenkin kohdisti tämän meitä odottavan rangaistuksen itseensä. Hän laittoi kaikki meidän syntimme Jeesuksen päälle ja tuomitsi hänet kuolemaan. Jeesuksessa meidän syntimme on sovitettu ja tie Jumalan yhteyteen on jälleen avattu. Puhutaankin täydellisestä uhrista, kertakaikkisesta sovituksesta.

Paavali kirjoittaa toisessa kirjeessään korinttolaisille: "Kaiken on saanut aikaan Jumala, joka Kristuksen välityksellä on tehnyt meidän kanssamme sovinnon ja uskonut meille tämän sovituksen viran. Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa eikä lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan; meille hän uskoi sovituksen sanan." (2. Kor. 5:18-19)

Jumalan rakkaus ei ole looginen vaan täydellinen. Siihen ei ihminen omalla viisaudellaan yllä koskaan. Siihen rakkauteen on kuitenkin turvallista heittäytyä ja siinä rakkaudessa on hyvä olla.

Näin ajattelisin. Toivottavasti osasin vastata edes jotenkin… =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Onko sinun mielestäsi mukavaa tuhlata elämääsi johonkin täysin typerään,kuten jeesukseen/jumalaan uskomiseen?

Ajattelin jättää tämän vastaamatta, mutta oikeastaan tämä oli loistava kysymys! =)

Heppo vastaus: On!

Mulle ihmiset on yläasteaikana näytäneet nurjat kasvonsa kiusaamisen kautta. Usko ihmisyyteen on karissut sinä aikana valtavasti. Sitä on niin helppo loukata toista. Mitä tehdä silloin, jos ei enää luota ihmisiin? Silloin voi joko jäädä yksin ja käpertyä itseensä tai luottaa johonkun, joka ei koskaan sano pahasti.

Mulle Jumala on antanut tunteen, että mäkin olen tärkeä. Tunnen, että Jumala on sanonut sen suoraan ja myös ystävien kautta. Mun arvo ei ole ihmisten mielipiteissä ja sanoissa, vaan Jumalan sanassa. Mieluusti vietän aikaani sellaisessa seurassa, joka rakastaa ja arvostaa tällaisena kuin olen. Eiköhän varmaan kaikki halua kokea tuollaisen tunteen? =) Kun antaa rohkeasti Jumalan rakastaa itseään, osaa parhaiten huokua pyyteetöntä ja aitoa rakkautta ympärillekin. =)

Ei ole siis typerää vaan oikeastaan aivan parasta! =) =)

ps. Jokainen voi lisäksi miettiä kysymyksestä huokuvasta asenteesta, nostaako se ainakaan uskoa ihmisiin... =/

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani, mikä on nuorissa parasta ? :) ja mikä on ollut omasta mielestästi kivointa tai tärkeintä, mitä olet saanut aikaan ollessasi lampilla?

Pisti oikein miettimään tämä kysymys. Kiitos tästä!

Nuorissa niin Lampilla kuin Lestilläkin on ollut se asenne, jolla uusi ihminen on otettu vastaan. Enkä tarkoita vain itseäni vaan koko asennetta toisiin. Ainakin nuorisotyön jutuissa on ilmapiiri, jonne on luultavimmin mukava tulla. Ihmiset on mukavia ja fiksuja. Erityismaininta tämän vuon rippikoululaisille, jotka tekivät positiivisen vaikutuksen muhun ensimmäisessä nuortenillassa. =)

Mukavinta ja tärkeintä, mitä olen saanut aikaan Lampilla jo nyt on se, että ihmiset on uskaltaneet näyttää tunteitaan - iloa ja surua - rohkeasti. Lisäksi olen saanut kokea sen, että nuoret luottaa muhun. Se on mulle kunnia-asia, että joku tulee juttelemaan omista asioistaan minulle. Se lämmittää sydäntä. Mä oon ehkä saanut olla tuomassa uutta asennetta/tyyliä seurakuntaan. Ilmeisesti jotkut ainakin ovat tykänneet siitä.

Tällaista ajattelisin. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

mikä on nuorisotyönohjaajan lempiruoka

Varmaan parasta, mitä olen syönyt on Kroatiassa saatu mausteinen gulassikeitto. Se oli superhyvää, mutta voiko sitä yhden kerran jälkeen sanoa "lempiruuaksi"...? =D

Ehkä sitten pakko vastata tylsästi, että pizzat. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Anja: Mikä on sinulle tärkeintä työssäsi?

Tärkeintä on se kun saan olla lasten ja nuorten kanssa ja kertoa heille maailman ihaninta uutista, että Jeesus rakastaa heitä ja kutsuu heitä luokseen :) melkein 2 vuotta sitten

 

Voisitko kertoa 5 syytä jotka todistavan jumalan olemassaolon?

Ajatuksia Jumalan olemassaolon perustaksi. Laitan tämän listauksen tähän näin ainakin alkuun. Kaikesta saa olla erimieltä, mutta palstaa ei käytetä väittelyn pohjana. Ehkä tästä voi saada jotain ideaa. Uskoa ei tällaiset listat synnytä vaan se, että avaa sydämensä Jumalalle - ei pelkää Jumalaa.

1. Pahan olemassaolo. Paha koetaan todellisena. Joitakin asioita pidetään kautta maailman yksiselitteisesti pahoina. Mitään asiaa ei kuitenkaan voi pitää hyvänä tai pahana, jos ei ole olemassa ihmisistä riippumatonta hyvän mittapuuta, johon asioita verrataan.

2. Maailmankaikkeudella on alku. Siksi sillä on oltava syy ajan, tilan ja aineen ulkopuolella.

3. Maailmankaikkeudella on äärettömän tarkka hienosäätö, joka on edellytys sen olemassaololle ja elämälle. Jos luonnonvakiot - ajasta ja paikasta riippumattomat suureet, joihin kuuluvat mm. valon nopeus ja painovoima - olisivat maailmankaikkeuden syntyhetkellä olleet hivenenkin erilaisia, elinkelpoista planeettaa ei voisi olla eikä elämä olisi mahdollista.

4. Elävien organismien sisältämä informaatio edellyttää Jumalan. DNA-molekyyli on tuon informaation kantaja, ei itse informaatio. Ei ole selitystä sille, miten valtaisa, yksityiskohtainen, tarkoitusperäinen informaatio olisi ilmestynyt biologiseen materiaan ilman Jumalaa. Tällainen informaatio edellyttää älyllisen ja persoonallisen toimijan.

5. Tietoisuus ja persoonallisuus todistavat Jumalasta. Tietoisuus ei ole aineelle tyypillinen ominaisuus. Aivoilla on fysikaalisia, mitattavia ominaisuuksia. Sen sijaan tuntemukset, asenteet ja tahto ovat ei-fysikaalisia mielen, sielun ominaisuuksia, joita ei oikein voi havaita eikä mitata. Persoonallisuutta ei voi syntyä persoonattomasta. Ihmisen persoonallisuuden on oltava peräisin persoonalliselta Jumalalta. Ajattelen, että koska ihmisyys on olemassa, Jumalan on oltava olemassa.

6. Raamatun sisällöllinen ominaisuus: Toteutuneet ennustukset. Raamattu sisältää tarkasti toteutuneita ennustuksia, joiden esittäminen inhimilliseltä pohjalta olisi ollut mahdotonta. Historia vahvistaa ennustusten toteutumisen. Todennäköisyys sille, että kaikki nämä ennustukset olisivat toteutuneet sattumalta, on olematon.

7. Henkilökohtaiset todistukset Jumalan toiminnasta kautta historian. Sadat miljoonat ihmiset voivat todistaa henkilökohtaisesti siitä, mitä usko Jeesukseen on vaikuttanut heidän elämässään. Ihmisten elämässä on tapahtunut muutoksia, parantumisia ja asioita, joille ei löydy luonnollista selitystä. Heidän elämässään tapahtuu juuri sitä, mitä uskovalle pitääkin Raamatun mukaan tapahtua. Ihmisten kyynisyys ja pelko omasta asemastaan aiheuttaa liian usein pelastavaksi selitykseksi ”sattuman”. Minä en pelkää, koska olen saanut tuntea, miltä Jumalan siunaus tuntuu.

---

Tätä olisi ollut mahdoton sanoittaa itse paremmin. Hatunnoston paikka hänelle, joka on osannut tiivistää ajatukset noin kompaktiksi. Usko ei ole pakko. Saa vapaasti uskoa tai olla uskomatta.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

ANJA: Oletko Mersu-fani, vai ajatko muuten vain tyylikkäällä menopelillä? :)

Hah, hah...ehdottomasti fanitan Mersua, ei vaiskaan ;) Ehkä mun mieheni fanittaa sitä ja mun on siihen tyytyminen...hyvä auto silti. melkein 2 vuotta sitten

 

Millon seuraava bänditapahtuma lampilla? Yhteistyötä muiden seurakuntien kanssa esim. toh. hell. srk?

Tavoitteessa on järjestää jotain keväälle. Aluksi oli suuria suunnitelmia, mutta artistien kevät oli myyty jo loppuun. Siirsimme suuremman jutun syksylle 2014. Silloin pitäisi jysähtää! =)

Yhteistyö yli kirkkokuntarajojen on käytännön tason ekumeniaa ja kannustettavaa. Ajattelin isompaan konserttiin pyytää helluntaiseurakuntaa mukaan toimijaksi. Olen vuosia toiminut helluntailaisten kanssa eri jutuissa, enkä koe sitä ongelmallisena. Meillä on yhteinen päämäärä eroista huolimatta. Omasta on pidettävä kiinni, toista on ymmärrettävä ja on katsottava samaan suuntaan. Tuolla reseptillä pitäisi onnistua.

Oman kirkkomme lähetysjärjestöt ja herätysliiketoimijat ovat myös erittäin toivottujen yhteistyökumppaneiden listalla.

Yhteydenottoja odotellessa. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Tuleeko 6-7 leiri tuliko tarpeeksi väkeä??

Leiri järjestetään. Leirikirjeet lähtevät piakkoin, elleivät jopa juuri lähteneet. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani milloin sait kutsumuksen seurakuntatyöhön?

Aivan huikean hyvä kysymys! Kiitos! =)

Tuo onkin aika monimutkainen juttu. Ehkä se tuli joskus vuoden 2007 kieppeillä, kun en ensiksi päässyt luokanopettajakoulutukseen, joka oli mun suuri haave ollut aina. Lisäksi opiskelu fysiikan laitoksella Jyväskylässä tyssäsi kuin seinään. Olin vähän hukassa silloin. Se oli ikävää aikaa.

Oma nuorisotyönohjaajani kysyi sitten kerran, josko mua kiinnostaisi tulla Wanhalle (Ilmajoen seurakunnan nuortentila) apulaiseksi. Menin sinne ja lopulta ihastuin työhön. Parin vuoden jälkeen tunsin, että tää homma todella kutsui puoleensa - Jumala kutsui mukaan. Tunsin, että ehkä mullakin on sanottavaa, ehkä mullakin on rakkautta varastossa, jota voisin jakaa uusille nuorille. Sain olla Wanhalla vuosia, koko opiskeluni ajan (2009-2012). Olen saanut Wanhalta paljon ja koen, että nyt on aika laittaa se rakkaus kiertoon.

Päivääkään en vaihtaisi pois.

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Millä tavoin vastaatte kysymyksiin?

Hyvä kysymys käytännön kannalta!

Vastaamme tulevaisuudessa seuraavalla tavalla:

1) Jokainen työntekijä saa itse vastata hänelle osoitettuihin kysymyksiin. Helpot vastataan ensin.

2) Jos tietylle henkilölle osoitettu kysymys vaatii paljon pohdintaa, voimme jutella yhdessä vastauksesta.

3) Yhteiset kysymykset valikoituvat vastattavaksi hänelle, jolla on eniten sanottavaa asiaan.

Tuolla on monta syvällistä kysymystä jo odottelemassa.

Lisää vain haasteita ja mieltä painavia kysymyksiä peliin! =)

Noilla ajatuksilla päästään alkuun. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Mitä Jani toivoo joulupukilta? (:

Oikeastaan en toivo mitään lahjaa siinä mielessä, kuin paperiin käärityt paketit yleensä mielletään sellaisiksi. Toivon silti kuitenkin kahta asiaa: 1) rakkautta ihmisten välille, niin omaan elämääni kuin muidenkin elämään. Liian paljon murhetta, riitaa ja surua on ilmassa. 2) Toivon, ettei joulupukki vie liikaa tilaa joulun todelliselta sankarilta: Jeesukselta. =)

Toisaalta myös... tokihan villasukat on aina varma valinta! =D =D

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Pelaako Jani jalkapalloa? Olen kuullut että on huippu pelaaja :)

Aivan hulluja olet kuullut! =D En ole siinä juuri kummoinen. Oikeastaan olen aika surkea. Pesäpallossa sen sijaan yllätin itsenikin, kun pääsin viime kesänä pelaamaan Lampin joukkueeseen! =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Kuka on Janin lempi Salkkarihahmo?

Helppo kysymys! =) Salkkareista paras hahmo on aina mulle Miia Laitelan hahmo, jota esitti aikanaan Venla Saartamo. Vuosia siitä on jo, mutta tuo hahmo jää ikuisesti mieleen. Sarjan alkuperäisia vakihahmoja. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

Jani: Mikä toi sut lampille?

Mut toi tänne Jumala. Muuta järkevää syytä en keksi, koska mulla ei ole mitään siteitä tänne, ei tuttuja, ei sukulaisia. En ollut kuullutkaan Toholammista ennemmin kuin mitä nyt Maitokolmiosta joskus. Katselin hakuilmoitusta, ja Wikipediaa pitkään.Mietin, että nyt on jännän oloinen työmaa täällä. Mä kauan aikaa kipuilin, että mihin ihmeeseen mä oon nyt hakenut ja onko mun paikka täällä. Ekan nuortenillan jälkeen olin varma: Tämä paikka on mun uusi rakkaus. Kiitän Jumalaa tästä kaikesta. =)

-Jani H melkein 2 vuotta sitten

 

JANI: mikä sun työssä on parasta? :)

Helppo vastaus: Nuoret.

Se on vain niin mahtavaa, että saa kohdata nuoria ja jutella heidän kanssaan. Jos pystyy olemaan tukena heille ja tuomaan edes pilkahduksia Jumalasta heidän elämään niin olen tyytyväinen. =)

-Jani H