Hautaustoimi

Hautaukset

Toholammin seurakunnalla on käytössä kolme hautausmaata:

- Toholammin kirkonkylän hautausmaa

- Sykäräisen hautausmaa

- Lestijärven kirkonkylän hautausmaa

Näille kolmelle hautausmaalle otamme arkku- ja uurnahautauksia. Hautausasioissa pyydämme ottamaan ensisijassa yhteyden kirkkoherranvirastoon, joko käymällä virastossa (Lampintie 7, 69300 Toholampi) tai puhelimella 06 881 9000. Samalla voitte sopia siunaustoimituksen ajankohdan ja varata srk-kodin joko Toholammilla tai Lestijärvellä. Toholammin vanhassa pappilan pappilasalissa voidaan järjestää pienimuotoisia muistotilaisuuksia (n. 35 hlöä).

Hautapaikka sovitaan Toholammin ja Sykäräisen hautausmaan osalta seurakuntamestari Eero Laineen kanssa, p. 044 581 9322 ja Lestijärvellä suntio Pekka Kangasvieren kanssa, p. 0500 668189.

Haudankaivuun suorittaa ulkopuolinen urakoitsija sekä Toholammilla että Lestijärvellä. Siunaus voidaan toimittaa myös suoraan hautaan, josta tulee sopia siunaavan papin kanssa. Seurakunta kaivaa haudan, peittää haudan ja tuo havut. Omaisten on mahdollista osallistua toivomusten mukaisesti haudan peittoon ja havujen tuontiin.

Tuhkan sirottelua varten tulee asiasta ilmoittaa kirkkoherranvirastoon. Jos tuhka sirotellaan vesistöön tai maahan, tulee olla maanomistajan lupa. Lestijärveen siroteltaessa tulee olla vesiosuuskunnan lupa.

Tuhka voidaan sirotella Toholammilla muualle haudattujen muistokiven viereen tai Lestijärvellä pieneen muistolehtoon, jossa on myös muualle haudattujen muistokivi. Varsinaista muistokiviseinää ei ole kummallakaan hautausmaalla.

Tunnustuksettomien hautausmaa-alue sijaitsee Sykäräisen hautausmaan yhteydessä.

Haudan jälkihoidosta sovitaan srk-mestarin kanssa Toholammin hautausmaan osalta. Jälkihoito maksaa 80 e.

Savimaan johdosta Toholammin hautausmaalla on kaatuneita kiviä keväisin. Pientä korvausta vastaan (20.-) seurakunta nostaa pyydettäessä kaatuneita kiviä.

Kesähoidot

Toholammin seurakunnassa tehdään haudanhoitosopimukset vuosittain. Haudanhoitotarjous tulee keväällä ja sitä varten voi ilmoittaa tarjouspyynnön taloustoimistoon, p. 050 182 2750.

Pitkiä sopimuksia ei tehdä enää, ja vanhat pitemmät hoitosopimukset hoidetaan loppuun sopimusvuoden mukaisesti. Jos omaiset haluavat pitkän sopimuksen, he voivat sopia haudanhoitotilin pankin kanssa. Pyydettäessä seurakunta toimittaa laskun sovittuun pankkiin. Näissä sopimuksissa on hyvä ilmoittaa seurakunnalle hoitohautaan haudattujen nimet, kuolinajat ja pankin laskutusosoite.

Hoidossa olevilla haudoilla näkyy hoitomerkki. Jos hoitomerkki on kadonnut, niin pyydämme olemaan yhteydessä srk-mestariin.

Kesähoidon hinta on 60 e/kesä ja pelkällä kastelulla ja hoidolla 30 e/kesä.

Kesäkukat istutetaan yleensä n. kesäkuun toisella viikolla huomoiden sääolosuhteet. Kesäkukkana ovat begonia tai verenpisara ja hopealehti. Istuksen aikana siirretään mahdolliset aiemmin tuodot kesäkukat haudan toiseen kohtaan.  Seurakunnan kesätyöntekijät hoitavat hautoja kesäkauden. Useimmille hoitohaudoille on hankittu altakasteluruukku.

Toholammin hautausmaalla liikkuu paljon oravia, joita varten on asetettu lankut kastelualtaisiin. Muistathan jättää poistumislankun paikoilleen.

Seurakunnalla ei ole tarjota syyskukkien istutusta, jonka johdosta voit kääntyä paikallisten liikkeiden tai 4H- järjestön puoleen.