Yhteisvastuukeräys Toholammin seurakunnassa

Yhteisvastuukeräys on joka vuotinen seurakuntien suurkeräys. Joka vuosi tuotosta 40 % jää Suomeen ja 60 % menee Kirkon ulkomaanavun kautta hädänalaisille ulkomailla.

Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää.

Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Miljoonien ihmisten kohdalla karu totuus on kuitenkin se, että ruokaa ei ole riittävästi. Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Keräys käynnistyy sunnuntaina 4.2.2018.

Suomessa 470 000 ihmisen tulot eivät riitä kohtuullisen vähimmäiskulutukseen. Pienikin yllättävä poikkeama arjessa voi syöstä elämän raiteiltaan ja ihmisten on tehtävä mahdottomalta tuntuvia valintoja esimerkiksi laskujen maksun, terveydestä huolehtimisen tai ruokaostosten välillä.

Afrikassa ja Lähi-idässä yli 20 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla. Ruoan saanti ei ole mahdollista sotien tai jatkuvien levottomuuksien vuoksi. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat ruoantuotantoa. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa neljä miljoonaa ihmistä on paennut sisällissotaa kesästä 2016 lähtien, osa maan sisällä ja osa naapurivaltioihin. Kyseessä on Afrikan suurin pakolaiskriisi sitten Ruandan kansanmurhan. Sotatila on aiheuttanut maassa akuutin ruokakriisin, joka ei osoita laantumisen merkkejä. Perheet eivät pääse viljelmilleen, tuotteita ei saada kuljetettua myyntiin ja ruoan hinta on kohonnut pilviin. Yli miljoona eteläsudanilaista on paennut Ugandaan, jossa valtavalle ihmismäärälle on vaikea taata humanitaarisia vähimmäistarpeita, ja ruoka-annoksia on puolitettu jo kahdesti.

− Suomessa olemme jo vuosikymmenten ajan joutuneet katselemaan pitkiä leipäjonoja. Yleisin leipäjonoihin ja ulkopuoliseen ruoka-apuun pakottava syy on perusturvan riittämätön ostovoima. On kansallinen häpeä, että kaikkein huono-osaisimpien jokapäiväisestä arjesta selviytyminen on kiinni hyväntekeväisyydestä, sanoo Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen.

– Nälkä ei ole väistämättömyys, joka kohtalon tavoin lankeaa joidenkin ihmisten osaksi. Kysymys on ongelmasta, joka voidaan ratkaista. Ruokaa maailmassa on riittävästi ja sitä voidaan saada kaikille. Kaikilla ihmisillä kaikkialla maailmassa on oikeus hyvään elämään ja ihmisarvoon. Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Ilman ruokaa kukaan ei selviydy, keräyksen 2018 esimies, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen muistuttaa.

Hätäapua nälkäisille

Suomessa Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Diakoniarahastosta myönnetään avustuksia esimerkiksi sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan muun muassa riittävän ravinnon ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen, lasten koulunkäyntiin ja perheiden toimeentuloa parantavaan koulutukseen. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuukeräykseen voi osallistua monella tapaa. Listakeräys on perinteisin ja tuottoisin rahankeräys muoto. Rahaa voi lahjoittaa myös osallistumalla erilaisiin tempauksiin ja tapahtumiin. Voit tukea keräystä seuraavin tavoin:

• lahjoittamalla rahaa keräyslistaan tai keräyslippaaseen.
  • osallistumalla yhteisvastuukonserttiin kulttuurisalissa 4.2. klo 19, liput 10 euroa.
  • ryhtymällä oman alueen listakerääjäksi (pienenkin alueen kerääminen on aina parempi kuin se, että alueita jää kokonaan keräämättä)
  • ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi (tarkemmat ohjeet linkistä)
  • ideoimalla uusia tapahtumia, joilla hyvää asiaa edistetään.

Kaikissa yhteisvastuukeräykseen liittyvissä ajatuksissa, kysymyksissä tai uusissa ideoissa voit ottaa yhteyttä Anna-Kaisaan p. 044-0819314 tai **@**