Tekstin koko: A+ A-

Rippikoulu

Nuortentoiminta keskittyy Vintille!

Jokainen nuori on aina sydämellisesti tervetullut mukaan!

Usein kysyttyjä kysymyksiä rippikoulusta

Mikä rippikoulu?
Rippikoulu on kirkon järjestämää kristillisen uskon opetusta. Kasteessa on tultu seurakunnan yhteyteen ja siihen liittyy opetus kristillisen uskon perusteista. Riparilla pohditaan ja ihmetellään elämää ja etsitään vastauksia nuoren elämäntilanteesta nouseviin kysymyksiin. Raamattu on yllättävä kirja.

Onko pakko?
Rippikoulu on täysin vapaaehtoinen eikä kenenkään ole pakko tulla rippikouluun. Kutsu on kuitenkin esitetty kaikille nuorille!

Mitä konfirmaatio tarkoittaa?
Rippikoulu oikeuttaa konfirmaatioon. Konfirmaatiossa rippikoulun käynyt tunnustaa itse kristillisen uskon, johon hänet on kastettu. Konfirmaatiossa rippikoulun käynyt siunataan ja hänen puolestaan rukoillaan.

Mitä oikeuksia rippikoulu ja konfirmaatio antavat?
Rippikoulun jälkeen on oikeus konfirmaatioon ja kirkolliseen vihkimiseen. Konfirmaatio antaa oikeuden osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, toimia kummina ja olla ehdokkaana seurakuntavaaleissa.

Kenelle rippikoulu on tarkoitettu?
Jokainen 15 vuotta rippikouluvuonna täyttävä tai jo 15 vuotta täyttänyt voi tulla rippikouluun.

Entä jos ei kuulu kirkkoon...?
15-vuotias voi liittyä kirkkoon vanhempiensa/huoltajiensa suostumuksella. Kirkkoon liittymiseen kuuluvat paperiasiat hoidetaan kirkkoherranvirastossa rippikoulun yhteydessä. Ellei sinua ole kastettu lapsena, kaste toimitetaan ennen konfirmaatiota. Kastetilaisuus voidaan myös järjestää rippileirin yhteydessä, kuten joissain tapauksissa on tehty. Nuori perheineen saa kuitenkin itse päättää toteutuksen muodon ja ajankohdan.

Rippikoulu alkaa seurakuntaan tutustumisella
Rippikoulun aloitusjakson aikana osallistutaan seurakunnan elämään käymällä jumalanpalveluksissa,nuortenilloissa, konserteissa, kirkollisissa toimituksissa ja muussa seurakunnan toiminnassa. Tavoitteena saada kattava läpileikkaus seurakunnan toiminnasta, joka odottaa nuorta. Kaikkeen nuortentoimintaan on rippikoulumerkkejä keräävä aina tervetullut vaikka merkit olisikin jo kerätty. Jokaiselle on paikka!

Missä ja milloin?
Rippikouluja pidetään sekä talvella että kesällä. Leirit pidetään Hongistossa pääosin. Jokaista rippikoulua edeltää rippikoulun aloitusjakso, jonka aikana osallistutaan seurakunnan elämään.

Mitä maksaa?
Rippikoulu itsessään ei maksa mitään, vaan materiaalit, opetus ja muut toiminnot ovat rippikoululaiselle ilmaisia. Rippikoulun leirijakson ruokailuista peritään ruokamaksu, joka on seurakunnan hallinnon yhteisellä päätöksellä määritetty 60 euroon. Tämä maksu kattaa ruokakulut. Maksu suoritetaan käteisellä leirille saapuessa.

Miten rippikoulumerkkejä kerätään?

Rippikoulumerkin saa tilaisuuksista, joissa on hartaus tai opetus/saarna tai jotain muuta selkeästi hengellistä toimintaa. Merkkejä kerätään annetun ohjeistuksen mukaan. Rippikoulumerkin saa tilaisuuden jälkeen tai tilaisuuden hengellisen osuuden jälkeen. Esimerkiksi nuortenilloissa, jotka kestävät Vintillä puoleen yöhön, rippikoulumerkin saa hartauden jälkeen. Nuortenillan hartaus alkaa noin klo 20.00 ja kestää puolisen tuntia. Kortti annetaan tilaisuuden alussa työntekijälle tai laitetaan keräyslaatikkoon. Lisätietoja merkkien keräämisestä TÄSTÄ LINKISTÄ.

Mitä leirit sisältävät?

Leireillä on opetusta kristinuskon keskeisimmistä asioista, mystisiä PP-ryhmiä, ryhmätehtäviä, vapaa-aikaa leikkien ja pelaillen, iltaohjelmia, ulkona temmeltämistä ja yleistä jännyyttä. Jos säät sallivat, vietämme yhden illan nuotiolla eli ota se huomioon, kun pakkaat varusteita mukaan. Leireillä syödään hyvin, eikä aliravitsemus pääse yllättämään. Saunat kutsuvat lähes joka ilta ja uida saa varmasti kyllikseen. Leirit ovat unohtumaton kokemus, josta toivottavasti jokainen jatkaa kohti isoskoulutusta ja vieläkin huikeampia seikkailuja.

Onko rippikoulussa vielä ulkoläksyjä? 

Rippileirin aikana on suoritettava ulkoläksyt, joita ovat…

1) Isä meidän –rukous

2) Herran siunaus

3) Uskontunnustus

4) Kymmenen käskyä

5) Kaste- ja lähetyskäsky

6) Pienoisevankeliumi

Ulkoläksyt löytyvät osoitteesta:

http://www.mobiilikirkko.fi/ripari/index.php

Kun aloitatte ulkoläksyjen opettelun jo nyt, niin siihen ei tuhraannu leirillä vapaa-aikaa! Voit suorittaa kaikki kerralla tai yksi kerrallaan nuo ulkoläksyt. Aloittaa saat jo starttileirin aikana! Ei tarvitse ressata, jos ulkoa opettelu ei suju. Me autamme kyllä. =)

Mitä leiriosuuksille tarvitaan mukaan?

 • Makuupussi + lakana + tyynyliina TAI lakana + pussilakana + tyynyliina

 • Leirimaksu 60€, tuodaan VARSINAISELLE leirille tullessa. Tasaraha, kiitos.

 • Peseytymisvälineet + pyyhe (SAUNAT ON LOISTAVA JUTTU!)

 • Vaihtovaatteita leirin kesto ja tarpeet huomioiden.

 • Ulkoiluun ja säätiloihin sopiva varustus (päähine, takki, housut, kengät jne.)

 • Raamattu, Nuorempi katekismus sekä Veisukirja 2015. (Jaetaan starttileirillä tai varsinaisella leirillä)

 • Muistiinpanovälineet (vihko, kyniä, kumi yms. penaalikamaa)

 • Karkkirahaa, jos haluaa tukea suuren suosion saavuttanutta nuortenkioskia

 • Kamera, jos haluat muistoja kuvien muodossa

 • Positiivista mieltä ja Nautin tästä leiristä –asennetta, joiden avulla riparista tulee huikea!

 • TÄYNNÄ OLEVA RIPPIKOULUKORTTI VARSINAISELLE LEIRILLE TULLESSA! Mikäli kortista puuttuu merkkejä varsinaiselle leirijaksolle tultaessa, leirin suorittaminen siirtyy seuraavaan vuoteen tai muuhun toteutustapaan.

 • Kännykän voit ottaa mukaan, mutta oppituntien ja muun yhteisen ohjelman aikana ne pidetään äänettömällä ja poissa näkyvistä. Yönsä kännyt nukkuvat PowerParkissa.

 • Leirille voit ottaa mp3-soittimen ja nappikuulokkeet, mikäli jossain vaiheessa haluat omaakin aikaa. Mikään tekninen vimpain ei saa olla esillä missään ohjatuissa toiminnoissa.

Älä pakkaa mukaan energiajuomia. Jos haluat, voit ottaa jotain hyväskää(kohtuudella), joskin oma leirikioskikin toimii lähes päivittäin.

Tupakanpoltto ja muiden päihteiden käyttö on ehdottomasti kiellettyä, jo ihan laissakin! Päihteiden käytöstä ilmoitamme vanhemmille, päihteet takavarikoidaan ja nuori lähetetään kotiin. Yhteisymmärryksen puuttuessa ilmoitamme myös poliisille/lastensuojeluun

 


Rippikoulu 2016-2017

Aloitus Messussa Su 2.10. klo 10.00. Messun jälkeen kerrotaan rippikoulun toteutuksesta. Kirje lähetetään lokakuun aikana jokaisen vuonna 2002 syntyneen kotiin. Jos rippikouluun on tulossa jonain muuna vuonna syntynyt nuori, on hyvä ottaa yhteyttä Jani Heininevaan. Rippikouluryhmät julkistetaan lokakuun loppupuolella.

 

Vuoden 2017 rippikoulujen päivämäärät

Aloitustapahtuma

Su 2.10 Toholammin kirkossa klo 10.00

 

Kesä I

Ennakko-opetuspäivät: Ei vielä päätetty.

Kanttorin hetki: Su 23.4 Jumalanpalveluksen yhteydessä 

Starttileiri: Pe 21.4 – Su 23.4 Hongistossa

Leirijakso: Ma 5.6 – La 10.6 Hongistossa

Konfirmaatio: Su 11.6 Lestijärven kirkossa klo 10.00

 

Kesä II

Ennakko-opetuspäivät: Ei vielä päätetty.

Kanttorin hetki: Su 7.5 Jumalanpalveluksen yhteydessä

Starttileiri: Pe 5.5 – Su 7.5 Hongistossa

Leirijakso: Ma 3.7 – La 8.7 Hongistossa

Konfirmaatio: Su 9.7 Toholammin kirkossa klo 10.00

 

Kanttorin oppihetki on pieni hetki sunnuntaijumiksen yhteydessä, missä kanttori esittelee omaa työtään ja kirkon musiikkielämää. Kanttorin hetket päättävät starttileirit. Starttileiri on rippikoulun aloitusjysäysviikonloppu, jossa tutustutaan toisiin ja löydetään leirifiilis.


pdf liite

Rippikouluun 2016-2017 ilmoittautuminen. Ilmoittautuminen tehtävä netissä Su 1.11. mennessä. Rippikouluikäluokalle lähtenyt kirje postissa.

pdf liite

Rippikoulukortin malli 2016-2016.