Vanhapappila Toholampi

Vanhassa pappilassa sijaitsee seurakunnan kirkkoherran virasto, taloustoimisto, nuorisotoimisto, sekä nuoriso- ja kerhotilat eli "vintti". Vanhassapappilassa harjoittelee myös suurinosa seurakunnan musiikki ryhmistä.

Vanhan pappilan rakentaminen aloitettiin 6.6.1886, kun edellinen oli palanut tulipalossa. Pappilan piirustukset laati lääninarkkitehti Ivan Aminoff. Hän on suunnitellut myös mm. Kannuksen rautatieaseman, missä onkin huomattavia yhdennäköisyyksiä.

Vanha Pappila valmistui kesällä 1887, tosin vuoraus ja maalaus suoritettiin vasta kesällä 1890. Vuosien kuluessa on Vanhaa Pappilaa remontoitu useasti. Vuonna 1947 vaihdettiin ruokasaliin kaakeliuuni ja 1952 saliin ja kansliaan laitettiin korkkimatot.

Ensimmäinen täydellinen peruskorjaus suoritettiin vuonna 1957, jolloin muutettiin huonejärjestystä, asennettiin keskuslämmitys, suuri kuisti muutettiin pienemmäksi. Seuraava perusteellinen remontti oli vuonna 1970, kun ullakolle rakennettiin diakonissan ja talonmiehen asunnot, sekä yhteinen nuorten- ja kerhotila "vintti".

Samaisen remontin yhteydessä otettiin Vanhapappila seurakuntakoti ja virasto käyttöön. Seurakunna päiväkerhotilat siirrettiin "uuteen pappilaan" vuonna 1987.

Viimeinen remontti toteutettiin vuonna 2011 - 2012. Rakennukseen asennettiin uudet ikkunat, sisätiloja muokattiin, kappalaiselle ja lähetyssihteerille tuli oma yhteinen toimisto, kanttorin työhuone uudistettiin.  Lisäksi sisustus saatettiin vastaamaan paremmin vanhan pappilan tyyliä. Lisäksi uusittiin ilmastointi ja saniteettitilat ja keittiö.