Diakonia on kristilliseen rakkauteen perustuvaa auttamista ja palvelua

Diakoniatyö kuuluu kirkon perustehtäviin. Se on rinnallakulkemista, huolien jakamista ja toivon etsimistä. Diakonia kuuluu kaikille, jokaiselle seurakuntalaiselle. Se on arjessa toisen rinnallakulkemista, huolien jakamista ja toivon etsimistä yhdessä. Vaikeuksien kanssa ei kenenkään pidä jäädä yksin. 

Kantakaa toistenne taakkoja, niin te toteutatte Kristuksen lain. (Gal. 6:2)

Diakonian perusta on Jeesuksen esimerkissä ja opetuksessa. Jeesus ei kulkenut kenenkään ohitse, vaan kohtasi kaikki apua tarvitsevat. Jeesus ei rakastanut ainoastaan sanoin, vaan myös teoin.

Diakoniatyö Toholammin seurakunnassa

Seurakunnassa on erityinen diakonian virka, jota hoitaa Anniina Lintilä. Diakoniatyön erilaisia muotoja ovat muun muassa keskustelut, sielunhoito, kotikäynnit, ryhmätoiminta, hartaudet, ruoka-apu ja muu taloudellinen avustaminen. 

Diakoniin voit ottaa yhteyttä esimerkiksi kun

  • sinulla on elämässäsi joku huoli, jota haluaisit jakaa
  • koet yksinäisyyttä, tai parisuhteessa tai perheessä on huolta
  • taloustilanteessasi on vaikeuksia tai tarvitset ruoka-apua
  • et tiedä mistä saisit tarvitsemaasi apua
  • haluaisit toimia vapaaehtoisena vastuunkantajana seurakunnassa
  • olet huolissasi jostakusta lähimmäisestä, joka tarvitsisi apua

Diakoniatyöntekijään voi ottaa yhteyttä luottamuksellisesti kaikissa elämäntilanteissa. Kun haluat tavata tai keskustella diakoniatyöntekijän kanssa, ota rohkeasti yhteyttä. 

Diakoniatoimisto Toholammin vanhassa pappilassa (Lampintie 7) on auki sopimuksen mukaan. Etukäteen soittamalla voit varata diakonin läsnäolon, etkä tule toisen kanssa yhtä aikaa. Keskusteluaikaa voi sopia myös viestitse, whatsupilla tai sähköpostilla. 

Kaupoista saadun hävikkiruuan jako

Diakoniatyö jakaa Toholammin K-Market Lampintorin, S-Marketin ja Maitokolmion hävikkiruokaa joka toinen maanantai (parittomat viikot) klo 10-11. Valmiiksi pussitettua ruoka-apua jaetaan Toholammin seurakuntakodin ovelta, Lampintie 7.  

Ruoka-apu on tarkoitettu kaikille apua tarvitseville, vähävaraisille perheille, yksinäisille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Tulkaa rohkeasti hakemaan hyvää ja käyttökelpoista ruokaa. Ruoka on pakastettua hävikkiruokaa, lihaa, kalaa, valmisruokia, leipää ym, mitä kulloinkin kaupoista saamme jaettavaksi.

Taloudellinen apu Toholammin seurakunnassa

Taloudellisen avun hakijan tulee ensisijaisesti selvittää, saako Kelalta ne tuet, joihin on oikeutettu. Sen jälkeen avuntarvitsijan tehtävänä on selvittää onko hänen mahdollista saada sosiaalitoimesta täydentävää tai ennaltaehkäisevää toimeentulotukea. Diakonian taloudellinen avustus on tarkoitettu viimesijaiseksi avustusmuodoksi kelan ja kunnan sosiaalitoimen jälkeen. Diakonia-avustus on lähtökohtaisesti pienimuotoista ja tilapäistä avustamista ruokaan ja hygieniatuotteisiin. Avustusta ei myönnetä toistuvasti, jos taloudellinen avuntarve on jatkuvaa, eikä avustamisella ole selkeää tilannetta parantavaa vaikutusta. 

Varaudu esittämään diakonille toimeentulotukipäätös, tiliote ja laskut ja muut tositteet, joiden avulla voit kertoa taloudellisesta tilanteestasi. Avustuspäätös perustuu jokaisen henkilökohtaiseen tilanteeseen. Usein jo yhdessä keskustelu/tilanteen selvittely voi helpottaa oloasi.

Toholammin seurakunnan ensisijainen avustusmuoto on ruoka-apu, jota jaetaan toinen maanantai klo 10-11 Toholammin seurakuntakodilla. Ruoka-apua voi hakea kuka tahansa, joka kokee tarvitsevansa apua. Ruoka-avun hakijoilta ei kysellä tulo- ja menotietoja. 

Diakonian säännöllisesti kokoontuvia ryhmiä

Senioreiden päiväkahvit on ikäihmisten kohtaamispaikka. Päiväkahville kokoonnutaan parittomien viikkojen tiistaisin pappilasaliin klo 12. Tarjolla on kahvia ja kahvileipää, juttuseuraa, yhteislauluja, hartaushetki, vaihtelevaa ohjelmaa ja joskus vierailijoita. 

Aikuisten kehitysvammaisten kerho on nimensä mukaisesti kohtaamispaikka kehitysvammaisille. Olemme kokoontuneet koulunmäellä, Kuusiston koulun käsityöluokassa, parillisten viikkojen maanantaisin klo 15.15-16.30. Kerhoissa paljon mukavaa tekemistä, juttuseuraa ja yhdessäoloa. 

Jeesuksen opettama kultainen sääntö.