Toholammin seurakunnan strategia 2024-2026
Visio
Toholammin seurakunta on armon asialla vaativassa maailmassa.
Missio
Seurakunta pyrkii kohtaamaan ja vahvistamaan ihmisiä sekä uudistumaan työssään. Tavoitteenamme on olla avoin ja helposti lähestyttävä yhteisö, johon kaikkien on helppo tulla mukaan. Kohdistamme apua ja tukea yksinäisille, sairaille ja vähäosaisille. Tuemme perheitä ja lasten kasvua kristillisten arvojen mukaiseen aikuisuuteen. Toimimme kestävästi luonnon ja ympäristön hyväksi. Työyhteisönä katsomme luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Suunnittelemme ja ideoimme uusia tapoja toimia, tapoja, jotka puhuttelevat ja saavat ihmisiä mukaan toimintaan lisäten yhteisöllisyyttä yksilökeskeisessä maailmassa.
Perustehtävä
Toholammin seurakunta on kutsuttu toteuttamaan Kristuksen antamaa kaste- ja lähetyskäskyä Toholammin ja Lestijärven kuntien alueilla sekä lähetyskentillä. Seurakunta välittää armon sanomaa Kristuksesta kaikille ja kutsuu kaikkia armollisen Jumalan yhteyteen, vahvistaa luottamusta häneen ja rohkaisee pitämään huolta lähimmäisistä ja luomakunnasta. Seurakunta vaikuttaa alueensa julkiseen keskusteluun ja ilmapiiriin rakentavasti ja kunnioittavasti. Seurakunta näkyy paikallisessa mediassa ja mielipiteenmuodostuksessa ja pitää aktiivisesti yllä yhteyttä kuntiin, kouluihin, varhaiskasvatukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltosektoriin, kansalaisjärjestöihin ja kyläkuntiin.
Arvot
Toholammin seurakunnan arvot perustuvat Raamattuun ja kirkkomme tunnustukseen sekä niiden mukaiseen kristilliseen uskoon. Seurakunnan arvot ohjaavat arjen toimintaa ja päätöksentekoa. Jokainen ihminen on Jumalan luomistyön perusteella arvokas ja ainutlaatuinen yksilö. Hän on saanut elämänsä lahjaksi Jumalalta, jolle hän on myös elämästään vastuussa. Seurakunta julistaa armoa ja anteeksiantamusta, jota se myös itse elää todeksi luomalla armollista ilmapiiriä. Kaikessa toiminnassaan seurakunta korostaa oikeudenmukaisuutta, avoimuutta ja totuudellisuutta. Se sitoutuu myös vastuullisuuteen ja kohtuullisuuteen. Se toimii aktiivisesti vihaa ja syrjintää vastaan. Seurakunta vaalii ympäristöarvoja ja edistää niitä toiminnassaan.
Työyhteisönä seurakunta korostaa henkilöstön hyvinvointia, kohtelun tasapuolisuutta ja yhteisiin sääntöihin sitoutumista sekä osallistavaa työnjakoa ja selkeitä toimeksiantoja. Se pyrkii hierarkiasta yhteiseen tekemiseen ja siirtää painopistettä hallinnosta toimintaan. Seurakunta rohkaisee työntekijöitä arvostamaan omaa työtään ja antamaan rakentavaa palautetta työtovereille. Seurakuntalaisten lämmin ja yksilöllinen kohtaaminen on tavoitteellista.
Toimintaympäristö
Toholammin seurakunta toimii Toholammin ja Lestijärven kuntien alueilla. Kunnat ovat maatalousvaltaisia, mutta elinkeinorakenteessa palveluilla on johtava osuus. Toholammilla seuraavina ovat jalostus ja alkutuotanto, kun taas Lestijärvellä alkutuotannon osuus on jalostusta suurempi. (Lähde: Tilastokeskus). Toholammin suurimpia työnantajia ovat Kuljetusliike Janne Tiainen Oy, meijeritoimintaa harjoittava Maitokolmio sekä lähdevesituotteistaan tunnettu Finn Spring. Lestijärven alueella suurimpia työnantajia ovat maanrakennus- ja mursketoimintaa harjoittava Veljekset Brandt Koneyhtymä Oy sekä puunkorjuuseen erikoistunut JEN Forest Team Oy.
Toholammin kunnassa on noin 2800 asukasta ja Lestijärvellä noin 680 asukasta (31.12.2023). Toholammilla ja Lestijärvellä 15-64 vuotiaita on noin puolet, eläkeikäisiä noin kolmannes ja alle 15-vuotiaita noin 15-17% kunnan väestöstä. (2022. Lähde: Tilastokeskus).
Seurakunta ja kirkko
Seurakunnan yhteenlaskettu jäsenmäärä on vajaat kolme tuhatta (2991 hlöä 31.12.2023). Kirkkoon kuuluvuus on 84,7% (v. 2023). Seurakunnan jäsenmäärän ennustetaan laskevan strategiakauden 2025-2029 aikana noin 290:llä jäsenellä. (Lähde: Kirkon tilastot). Seurakunnassa on kaksi keskeistä toiminta-aluetta: Toholampi ja Lestijärvi, sillä Lestijärven seurakunta liitettiin Toholammin seurakuntaan vuonna 2007. Seurakunnalla on siten kaksi kirkkoa ja seurakuntataloa. Sykäräisissä, joka on Toholammin kunnan alueella, on lisäksi siunauskappeli. Hautausmaita on kolme. Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto sijaitsevat Toholammin keskustassa Vanhassa pappilassa. Seurakunnalla on 10 työntekijää. Lisäksi kolme tukitoimintojen työntekijää toimii omalla toiminimellään tarvittaessa, ja kaksi henkilöä on töissä seurakunnalla palkatta, vapaaehtoisina.
Seurakunnan taloushallinnossa ja kiinteistötoimessa on pitkään pyritty säästäväisyyteen. Seurakunta on velaton. Seurakunnan talous on siis vakaalla pohjalla. Taloutta pyritään sopeuttamaan toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten mukaisesti. Kiinteistöjen huoltovelka ja ylläpito sekä jäsenmäärän ja verotulojen kehitys edellyttävät ennakoivia suunnitelmia talouden tasapainottamiseksi. Kestävällä taloudenpidolla pyritään pitämään huolta tarvittavista resursseista seurakunnan perustehtävän toteuttamiseksi. Toholammin seurakunnassa on monipuolista ja vireää toimintaa. Sen ovat mahdollistaneet lukuisat vapaaehtoistoimijat ja ammattitaitoinen henkilöstö sekä uusille toimintatavoille avoin ilmapiiri. Seurakuntalaiset ovat omalla aktiivisuudellaan vahvistaneet seurakunnan yhteisöllistä luonnetta.
Kirkon toimintaympäristö on ollut jatkuvassa murroksessa. Sitä on leimannut huoli jäsenistön pysymisestä, sitoutumisen ohenemisesta ja kirkollisten toimitusten arvostuksen heikkenemisestä. Keskustelu avioliittokäsityksen laajentamisesta on jakanut mielipiteitä ja sota Ukrainassa on tuonut epävarmuutta tulevaisuudesta. Kirkon viestinnässä edellä sanottu kehitys on korostunut toivon merkitystä. Maailmanlaajuisen viruspandemian seurauksena sähköisen viestinnän merkitys kasvoi ja seurakunnat löysivät uusia kanavia toimintansa tukemiseksi. Mediasta ja vaikuttamisesta sosiaalisessa mediassa tuli seurakuntien työntekijöille merkittävä osa työnkuvaa. Viestinnän monipuolistuminen on luonut seurakunnille uusia mahdollisuuksia, mikä on näkynyt myös Toholammin seurakunnassa.
Tavoite
Toholammin seurakunta kehittyy kohtaamisen yhteisönä. Se uudistuu ja täsmentää sanomaansa, jossa kohdataan Jumala ja kehittää toimintaansa, jossa kohdataan toinen ihminen. Se luo hoitavaa ilmapiiriä, jossa ihminen voi kohdata itsensä. Seurakunta ammentaa Jumalan sanasta. Sen seurauksena ihmisten luottamus kirkkoon vahvistuu ja seurakunnan jäsenyys koetaan merkittävänä asiana elämässä. Seurakunta kehittää mahdollisuuksia palvella entistä paremmin kaikkia jäseniään ja kohdata eri ikäryhmien erityistarpeet. Seurakunta koostuu jäsenistään, jotka tekevät eläväksi kirkkoa omassa elinpiirissään. Sen vuoksi seurakunnan työntekijät kuuntelevat seurakuntalaisia ja keskustelevat heidän kanssaan aloitteellisesti ja aktiivisesti.
Seurakunnan tehtävänä ei ole ainoastaan ovien avaaminen tähän maailmaan vaan myös Kristuksen kautta taivaaseen. Siinä tarvitaan rohkeutta, luovuutta ja yhteistä sitoutumista.
Tavoitteen toteuttaminen
Seurakunta pyrkii toimimaan tasapuolisesti sekä Toholammin että Lestijärven alueilla. Se kertoo sanomastaan uskottavasti, ajanmukaisesti ja vuorovaikutteisesti. Seurakunta pyrkii kohtaamaan eri elämäntilanteissa olevat ihmiset lämpimästi ja laadukkaasti. Seurakunta tukee apua tarvitsevia lähimmäisiä hengellisesti, henkisesti ja sosiaalisesti. Se auttaa apua tarvitsevan ja sitä tarjoavan kohtaamaan toisensa. Tässä tavoitteessa seurakunta toimii yhdessä kuntien ja yhteisöjen sekä eri sidosryhmiensä kanssa. Seurakunta huolehtii taloudellisista edellytyksistä, toimitiloista ja henkilöstön hyvinvoinnista. Se kehittää jäsenistön osallistumista suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Viestintä ei ole vain seurakunnan toiminnasta kertomista, vaan se on seurakunnan toimintaa. Uusien viestintäkanavien haltuunotolla pyritään laajentamaan ja syventämään kontaktipintaa.
Vahvuudet
Seurakunnan vahvuutena on osaava henkilöstö, aktiiviset seurakuntalaiset, monipuolinen toiminta, luontevat yhteydet yhteistyötahoihin sekä viestintä eri alustoilla. Seurakunnan talous on vakaalla pohjalla ja sen toimitilat ovat asianmukaiset.
Uhat ja mahdollisuudet
Väestöennuste viittaa ikäryhmien epätasapainoon. Lasten ja nuorten määrä vähenee ja vanhusten määrä kasvaa. Vastaavasti nuorten aikuisten ja työikäisten osuus vähenee. Seurakunnan toiminnassa haasteena tulee olemaan työ ikääntyvien parissa, koska heidän määränsä kasvaa ja toisaalta nuorisotyö, koska kirkosta eroamisia on eniten juuri nuoremmissa ikäluokissa. Molempia ikäryhmiä uhkaa syrjäytyminen. Vapaaehtoistoiminnassa sekä nuoret että ikääntyvät voivat olla mahdollisuus.
Kehittämiskohteet
Seurakunnan laskeva jäsenmäärä olisi saatava muuttamaan suuntaa kasvuun. Olisi kehitettävä uusia tapoja tavoittaa niitä, jotka eivät ole vielä mukana toiminnassa. Seurakunnan näkyvyyttä olisi lisättävä. Samoin olisi tarjottava laadukkaita mahdollisuuksia kohtaamiseen. Uusia toimintamuotoja pohditaan. Myös uusia ihmisiä kutsutaan mukaan. Toisaalta keskitytään seurakunnan perustehtävään. Seurakunta kehittää toimintaansa ottamalla huomioon toimintaympäristön muutokset ja ihmisten tarpeet. Seurakunta kehittyy entistä avoimemmaksi, uskottavammaksi ja armollisemmaksi yhteisöksi.
Painopistealueet Toimintajakson aikana Toholammin seurakunnan toiminnassa painotetaan lapsi- ja nuorisotyötä sekä nuorten aikuisten toimintaa ja diakoniatyötä. Samoin pyritään kehittämään viestintää ja vapaaehtoistoimintaa. Ympäristöarvoja pidetään jatkuvasti esillä kaikessa toiminnassa.