Rippikoulu

Rippikoulu on seurakunnan järjestämää kasteopetusta. Rippikoulussa nuori perehtyy kirkon yhteiseen uskoon ja häntä ohjataan elämään seurakuntayhteydessä. Rippikoulu kutsuu pohtimaan omaa suhdettaan Jumalaan, Jeesuksen ja Pyhään Henkeen sekä uskonkysymyksiin.

Rippikoulu käydään tavallisesti sinä vuonna, jona nuori täyttää 15 vuotta.

Rippikouluun voivat hakeutua myös ne, jotka eivät ole seurakunnan jäseniä. Jotkut nuoret liittyvät kirkkoon rippikoulun jälkeen. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulua käydään vajaa vuosi ja se sisältää jumalanpalveluskäyntejä, seurakunnan toimintaan tutustumista sekä kristilliseen oppiin syventymistä intensiivijaksolla. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon.

Konfirmaatio on kasteen ja kastetun vahvistamista. Konfirmaatiossa konfirmoitava tunnustaa uskonsa, hänet siunataan ja hänen puolestaan rukoillaan. Konfirmaatiossa nuoresta tulee täysivaltainen seurakunnan jäsen. Konfirmaatio antaa oikeuden kummin tehtävään ja osallistua itsenäisesti ehtoolliselle sekä olla täysi-ikäisenä ehdokkaana seurakuntavaaleissa.

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen

Rippikoulu-info

Rippikoululaisille lähetetään kotiin rippikoulukortti, johon kerätään seurakuntaan tutusmisjakson aikana merkintöjä erilaisista tilaisuuksista. Tarkoitus on tutustua oman seurakunnan toimintaan, mutta jos käyt jumalanpalveluksessa toisella paikkakunnalla, tai sinulla on tiedossa kastetilaisuus, häät tai hautajaiset voit pyytää toimittavalta papilta merkinnän avoimeen kohtaan.

Korttiin kerätään

 • 5 jumalanpalveluskäyntiä
 • 3 vapaavalintaista tilaisuutta esim. nuortenilta, konsertti, toimitukset, seurat, lähetystilaisuudet, järjestöjen tilaisuudet, jumalanpalvelukset
 • 1 musiikkitapahtuma (Konsertit, kauneimmat joululaulut)
 • 1 kinkerit
 • 1 lähimmäisen palvelutehtävä, eli palkaton tehtävä tai palvelus apua tarvitsevalle

Kortin mukana saat myös kirjeen, jossa kerrotaan rippikoulun ulkoläksyistä. Ulkoläksyt ovat uskontunnustus, Isä meidän -rukous, Herran siunaus, 10 käskyä sekä kaste-ja lähetyskäsky. Kolme ensimmäistä ulkoläksyä toistuvat jokaisessa jumalanpalveluksessa. Näistä ei kannata pelästyä, kaikkia autetaan ja jokainen pääsee näistä läpi. 

Lisäksi kirjeessä on ohje pieneen tehtävään, jonka tarkoituksena on, että me työntekijät tutustumme rippikoululaisiin ennen leiriä.

Kaikki ryhmät kokoontuvat yhteiseen opetuspäivään 23.4.22.  Ryhmäjako on sen mukainen mihin olet ensisijaisesti ilmoittautunut. Jos haluat vielä vaihtaa ryhmää, huoltajan tehtävä on olla meihin työntekijöihin yhteydessä.

 

 

TERVETULOA RIPPILEIRILLE

Hei nuori (näytä vanhemmillesi heti) ja vanhemmat!

Rippikoulun vanhempainilta on torstai 2.6.2022 klo 18 Toholammin seurakuntatalolla. Toivomme sekä rippikoululaisten että vanhempien osallistumista. Tilaisuudessa käydään läpi rippileiriin liittyviä asioita ja vastataan rippileiriä koskeviin kysymyksiin.

Rippikoulussa lähestytään loppuhuipennusta eli varsinaista leirijaksoa! Tässä kirjeessä on tarkoitus antaa informaatiota kesäkuussa olevasta leiristä. Jos jokin tieto on jäänyt uupumaan tai jokin muu asia mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä!

Leirijakson aikana jatketaan siitä, mihin päiväriparilla jäätiin. Pohdimme yhdessä keskeisiä kristinuskon asioita, pidämme hartaushetkiä, iltaohjelmia ynnä muuta mukavaa! Leiriä rakentavat Oona, Nuutti, Anniina, Iiris, Merja, Helena, Kimmo (konfirmoi 19.6), Jorma (konfirmoi 12.6) sekä mahtavat isoset!

Maanantaina 6.6.2022 (1-leiri) ja 13.6.2022 (2-leiri) saapuminen omin kyydein klo 7.30 Hongiston leirikeskukseen.

Leirit päättyvät pe 10.6 Lestijärven kirkossa ja pe 17.6 Toholammin kirkossa illansuussa konfirmaatioharjoituksiin.

Autokyytiä kotiväeltä toivotaan leirikeskuksesta pe n klo 17.30 kirkolle (Lestijärvi 10.6, Toholampi 17.6).

Rippileirin aikana kuulustellaan ulkoläksyt. Rippileirillä on osattava ulkoa Isä meidän –rukous, Herran siunaus, uskontunnustus, kaste- ja lähetyskäsky sekä kymmenen käskyä.

Leirille tarvitset mukaan

 • Henkilökohtaiset hygieniavälineet ja pyyhe
 • Vuodevaatteet (pussilakana, tyynyliina, aluslakana tai makuupussi. Peitot ja tyynyt on paikalla)
 • Henkilökohtaiset lääkkeet
 • Vaihtovaatteita tarpeen mukaan
 • Ulkoiluun sopiva varustus
 • Raamattu jaetaan kaikille leirin alussa.
 • Muistiinpanovälineet
 • Rippikoulukortti täytettynä

Leirille et tarvitse mukaan

 • tablettia, läppäriä tai muuta vastaavaa ATK-laitetta
 • päihteitä (mm. tupakointivälineitä ja nuuskaa)
 • energiajuomaa
 • ylimääräiset hajusteet, kuten hajuvesi ja hiuslakka (Huom, palovarotin saattaa reagoida aerosoleihin, älä käytä ainakaan sisällä)

Jos nuorella on mukana jotain, mitä ei kuuluisi olla mukana, leirinjohto voi sen takavarikoida. Päihteiden käytöstä ilmoitamme vanhemmille sekä takavarikoimme ne. Yöksi puhelimet otetaan keittiötilaan puhelinparkkiin .

Ilmoita vielä itse paikan päällä emännälle mahdolliset ruoka-aineallergiasi.

Konfirmaatiosta

Konfirmaatiot järjestetään ensimmäisen leirin osalta Sunnuntaina 12.6 Lestijärven kirkossa klo 10 ja toisen leirin osalta 19.6. klo 10 Toholammin kirkossa. Konfirmoitavien pyydetään olevan paikalla valokuvausta ja valmisteluja varten kirkolla klo 8.40.

Konfirmaatioon voivat osallistua kaikki halukkaat läheiset. Yksi kummeista voi olla siunaamassa alttarille polvistunutta konfirmoitavaa tämän takana. Tilaisuutta voi seurata myös etänä netin kautta www.toholamminseurakunta.fi

Leirimaksusta

Leirimaksu on oman seurakunnan jäseneltä 80 euroa, muulta kuin oman seurakunnan jäseneltä 250 euroa. Leirimaksu tulee olla maksettuna ennen rippileirin alkua (5.6.2022 mennessä).  Maksuosoite: Toholammin seurakunta, tilinro: OP FI17 5471 0910 0005 78 Viite: Rippikoulumaksu Etunimi Sukunimi (leiriläisen).

Mikä tarvitset leirimaksun tai kuljetusten osalta apua, otathan yhteyttä Anniina Lintilä, p 044 0819314.

Terveisin,

pastori, turvallisuusvastaava Kimmo Riiheläinen 040 5292928.

Tähän puhelimeen voit tarvittaessa ottaa yhteyttä koko leirin ajan.