Hongiston leirikeskus

Hongiston leirikeskus sijaitsee noin yhdeksän kilometrin päässä Toholammin keskustasta Kaustiselle päin osoitteessa Ullavantie 870 tai uusi osoite 26.9.2023 jälkeen Leiritie 38, 69300 Toholampi. Leirikeskus rakennettiin vuonna 1986 (Väinö Hapuli) ja se on Hongistonjärven rannalla.

Tilaa Hongiston päärakennuksessa on noin 44 majoittujalle. Lisäksi Hongistossa on vuonna 1984 rakennettu rantasauna, johon mahtuu 20-30 henkilöä kerrallaan, ja 1998 rakennettu grillikatos. Viimeisin lisäys leirikeskuksen rakennuksiin on latokappeli, jonka siunasi käyttöön piispa Olavi Rimpiläinen 18.5.2000. Kappelin on suunnitellut Mikko Pöyhtäri. Sen valmisti Juustopuron puu / Eero Laine ja kokosi Toholammin palomiesyhdistys Kimmo Virkkalan johdolla. Kappelikellon valoi Mauri Haapamäki.

Toholammin partiolaisten Toho-Taivaltajien laavu on järven vastakkaisella rannalla. Laavulle on rakennettu pitkospuut, jotka kiertävät järven rantaa ja antavat mahdollisuuden retkeillä luonnon helmassa. Alueella sijaitsee myös n. 1,5 km pituinen luontopolku. Polun varressa voi ihailla luontoaiheisia tauluja selostuksen kanssa.

Leirikeskus on käytössä lähinnä kesäisin, jolloin Hongistossa on sekä oman seurakunnan leiri- ja päivätoimintaa että muilta paikkakunnilta vierailevia leirinjärjestäjiä.

Leirikeskusta vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin ja vuokralaiset voivat itse käyttää keittiötä vapaasti. Leirikeskus on ollut suosittu erilaisiin perhetapahtumiin. Leirikeskus sijaitsee rauhallisella paikalla järven rannalla.

Hongiston leirikeskus ulkoa
Pitkospuut pihasaunalle